Luna martie a fost cea mai frumoasă și memorabilă din ultimii doi ani. Am trăit-o dintr-o suflare. Am simțit liniștea în suflet, cum se lovesc fluturașii de pereții stomacului, am avut, în sfârșit, dorința de a trăi. Da, m-am îndrăgostit, fără să fie vreun efort suplimentar din partea amândurora.
Am făcut cunoștință pe Grindr, printr-o discuție obișnuită care a dus la mai mult decât o prietenie. Prima noastră întâlnire a eșuat din cauză că nu ne-am înțeles din timp cu ora. A fost ceva spontan. Am venit mai devreme și l-am așteptat vreo oră, el întârzia. I-am zis: „hai data viitoare”, iar în mintea mea era un fel de „nu ne vom mai vedea vreodată”. Stilul lui de comunicare îmi părea curios, ceea ce mi-a trezit și mai mult dorința să-i lansez invitația pentru o nouă întâlnire.
A doua tentativă a fost în parcul Valea Trandafirilor. Sincer, nu aveam mari așteptări. Nu aveam ce face acasă și voiam, totuși, să ies la o plimbare random cu cineva. Uhh! A fost cea mai frumoasă experiență ever! Nu mint. Este un tip prea deștept pentru vârsta lui. Haideți, sincer – cine vorbește la primul date despre politică? Doar eu și el. Nu ne tăceau gurile, eram într-o poveste în care scenariul nu e scris de mine.
A urmat a treia întâlnire, a patra. O dată am gătit cina împreună, am văzut un film (de prost gust), pur și simplu eram în apele noastre, ca la un moment dat să-mi dau seama că m-am îndrăgostit – după două săptămâni de prietenie. Printre altele, îi spuneam că îmi place de el și că sunt bucuros să fiu împreună cu el. Nu-mi răspundea la fel, dar remarca faptul că și lui îi este interesant cu mine, însă nu mai mult.
După o plimbare ordinară, care trebuia să se termine cu despărțirea la stația din centru, i-am propus să vină la mine să mâncăm. A acceptat. Cina s-a gătit mult și l-am întrebat dacă dorește să rămână peste noapte. A acceptat. Nu era planificat asta.
S-a stins lumina și s-a trezit Mafia. S-a produs un scurtcircuit între noi și corpurile noastre s-au împletit. Cred că a fost o explozie de emoții adevărate, care s-au adunat de-a lungul timpului. În această poveste, i-am spus că îl iubesc. Nu prea a reacționat, dar îmi era totuna. M-am învățat să spun ce simt imediat, nu să aștept „momentul potrivit”.
Citind Kama Sutra, am descoperit existența sexului tantric care privește sexul ca pe o modalitate de a îmbina corpurile a doi îndrăgostiți într-un flux continuu de energie. Scopul ritualului sexual tantric nu este doar uniunea fizică, ci și contopirea sufletelor și a sentimentelor celor implicați. Este o experiență emoțională mult mai intensivă și durabilă.
Așa că, peste câteva zile, mi-a trimis un mesaj vocal în care mi-a spus că nu simte nimic romantic și că nu și-ar dori o repetiție a fazei din acea noapte. „Ești prea mare pentru mine”. Avem o diferență de un deceniu, iar asta a fost unica problemă care l-a făcut să se simtă străin în această experiență romantică spontană. M-a asigurat că nu are probleme să prietenim, dar nu mai mult. I-am acceptat poziția, i-am mulțumit pentru sinceritate. În capul meu nu era conturat scenariul în care să formăm un cuplu, pentru că peste cinci luni urma să plece în altă țară. Ah, da. El nu e moldovean.
I-am spus că am nevoie de o pauză, pentru a încerca să-mi răcesc emoțiile, pentru că ele vor afecta prietenia. Nu trebuia să mă îndrăgostesc, dar el este de „vină” că m-am îndrăgostit: „Ești prea frumos și deștept”, i-am spus într-o formă de glumă (adevărată).
Acum sunt în procesul de „automutilare” emoțională, în care mă oblig să renunț la emoții. E prima mea experiență în care trebuie să depășesc această stare.
Vreau să precizez că această aventură nu a avut niciun simptom asemănător cu „Sindromul de tată” în relațiile gay. De ce tinerii preferă adulții. A fost autentic, fără superioritate de vârstă sau comparații între generații. Lângă el mă simțeam de vârsta lui, doar că factorul biologic e mai puternic.
Ce spun studiile despre gestionarea emoțiilor după o dragoste eșuată
Dacă și voi v-ați confruntat cu acest fenomen (sunt sigur că da), am selectat o serie de strategii recomandate de psihologi pentru a remedia consecințele negative ale dragostei neîmpărtășite.
Acceptă-ți emoțiile: Durerea și tristețea sunt normale – permiterea lor te ajută să procesezi experiența. Studiile arată că acceptarea emoțională accelerează vindecarea.
Studiul „Unrequited Love: On Heartbreak, Anger, Guilt, Scriptlessness, and Humiliation” explorează dinamica dragostei neîmpărtășite și evidențiază sentimentele de rușine sau confuzie. Pentru persoanele gay, acest lucru poate fi amplificat de stigma socială sau de nesiguranță identitară. Autorii recomandă să vedem respingerea ca pe o incompatibilitate, nu ca pe un defect personal.
Stabilește limite: Redu contactul cu persoana respectivă, fizic sau online, pentru a-ți da spațiu să te detașezi. Cercetările indică faptul că expunerea continuă la un stimul afectiv menține activarea emoțională.
Studiul „The Emotional Sequelae of Nonmarital Relationship Dissolution: Analysis of Change and Intrapersonal Moderators” analizează recuperarea emoțională după relații nereușite și subliniază că distanțarea fizică și temporală de persoana iubită accelerează vindecarea.
Concentrează-te pe tine: Investește în hobbyuri, prietenii sau obiective personale. Psihologia pozitivă sugerează că activitățile care sporesc stima de sine reduc impactul respingerii.
Studiul „Reward, Addiction, and Emotion Regulation Systems Associated with Rejection in Love” folosește imagistica cerebrală pentru a arăta că respingerea romantică activează aceleași zone ale creierului implicate în dependență și durere fizică. Dragostea neîmpărtășită poate crea un fel de „sevraj emoțional”.
Caută sprijin: Vorbește cu prieteni de încredere sau, dacă simți nevoia, cu un terapeut. Studiile arată că suportul social amortizează efectele stresului emoțional.
Studiul „Prejudice, Social Stress, and Mental Health in Lesbian, Gay, and Bisexual Populations: Conceptual Issues and Research Evidence” explică cum respingerea (inclusiv romantică) poate fi mai intensă pentru persoanele LGBTQ+ din cauza discriminării acumulate.
De ce diferența mare de vârstă este o problemă
Psihologii abordează respingerea dragostei din cauza diferenței mari de vârstă prin mai mulți factori: biologici, sociali și psihologici. Această situație este complexă, deoarece implică atât preferințe individuale (cazul lui), cât și influențe culturale sau evoluționiste. Haideți să explorăm cum explică ei fenomenul și ce mecanisme intră în joc.
În comunitatea gay, diferențele de vârstă pot fi mai acceptate decât în relațiile heterosexuale, dar respingerea rămâne posibilă din aceleași motive: norme culturale, incompatibilitate sau preferințe personale.
Normele sociale și stigma.
Cultura joacă un rol uriaș în acceptarea relațiilor cu diferențe de vârstă. Psihologii sociali subliniază că respingerea poate apărea din cauza presiunii externe:
Cercetarea arată că relațiile cu diferențe mari de vârstă sunt adesea privite cu scepticism sau dezaprobare, din cauza stereotipurilor. Persoana care respinge se poate teme de judecata celorlalți.
Respingerea pe motiv de vârstă nu e neapărat despre sentimente, ci despre disconfortul social sau rușinea anticipată.
Atracția și percepția individuală.
Pe plan psihologic, respingerea poate fi legată de preferințe personale care nu se aliniază cu diferența de vârstă. Studiul (aici) descrie atracția ca pe un proces influențat de chimia creierului (dopamină, serotonină), dar și de factori învățați, precum idealurile de frumusețe sau compatibilitate. Dacă cineva asociază vârsta cu lipsa atractivității fizice sau emoționale, respingerea devine mai probabilă.
Studiul Intergenerationality and Gay Male Relationships arată că relațiile intergeneraționale între bărbați gay sunt comune, dar respingerea apare când unul dintre parteneri nu vede relația ca sustenabilă pe termen lung din cauza diferențelor de vârstă.
Concluzie
Este o experiență în premieră în care iubesc și sunt respins din cauza vârstei. Nu sunt vinovat că m-am născut înaintea lui (ha-ha). I-am validat temerile legate de incompatibilitate de vârstă. Nu ne-am blocat reciproc, suntem în relații bune. Eu doar am luat o pauză pentru a-mi stabiliza emoțiile. Oricum, apar momente când vreau să-i scriu și să vorbesc cu el despre orice. Este un tip extrem de interesant și ar fi păcat ca emoțiile mele să distrugă prietenia puțin romantizată.
Postări relevante
- Cele mai fericite țări din Europa în 2025
- „Protect the Dolls”: Tricoul purtat de Pedro Pascal și Troye Sivan a strâns peste 70.000 de dolari pentru drepturile persoanelor trans
- 10 reguli pe care le-am învățat pe Grindr
- Chișinău găzduiește un eveniment despre gândire critică și siguranță online organizat de Politica la minut.md
- Ce spun astrele? Mi-am făcut Astrograma Natală și am înțeles că voi fi singur