„După vizionarea acestui film [n.r. The Birdcage], am înțeles că nu doar pot face sex cu băieții, ci și să-i iubesc.” Asta i-a spus un prieten cunoscutului meu gay, povestindu-i cât de mult l-a marcat aceast film, până într-atât încât și-a dat seama că nu este bisexual, ci gay. Am văzut și eu filmul, încercând să trăiesc emoții similare, dar nu prea mi-a ieșit. Poate pentru că am trecut deja de etapa în care nu doar sexul contează.
Inițial, credeam că va fi un film modern, în stilul incluziunii și toleranței specifice secolului XXI-lea. Însă nu a fost să fie așa. Este un film mai vechi, din 1996, și o adaptare a piesei franceze din 1973 La Cage aux Folles („Colivia cu nebune”). Apropo, colegul nostru Vasile a văzut spectacolul și și-a împărtășit impresiile AICI.
Despre ce este filmul
Armand este proprietarul unui club de travesti (drag show) din Miami, numit Birdcage, unde locuiește împreună cu iubitul său, Albert. Acesta din urmă este un bărbat gay efeminat și manierat, dar și vedeta clubului, cunoscută sub numele de Starina.
Val, fiul lui Armand, conceput în urma unei aventuri de o noapte cu o femeie pe nume Katherine, îl anunță că se căsătorește cu Barbara, fiica unui senator republican ultraconservator și membru al Coaliției pentru Ordine Morală. Val îi cere tatălui său să se prefacă heterosexual și să schimbe radical decorul casei, iar Albert să nu fie prezent la cină. Rolul de „soție” urma să fie jucat de mama biologică a lui Val – Katherine.
Până la urmă, însă, Albert este cel care joacă rolul de „soție”, deghizându-se în femeie. Pe parcursul întregii seri, senatorul nici măcar nu își dă seama că vorbește cu un bărbat gay, ba chiar găsește teme comune de discuție și se apropie de „ea”.
Nu vă povestesc tot filmul, pentru că trebuie să trăiți fiecare clipă de fericire. tensiune, certuri a iubiților.
Latura afectivă a filmului
Îndeplinirea altui rol social.
Filmul american The Birdcage abordează teme sensibile și complexe, comune multor cupluri gay care sunt nevoite să joace rolul de „normali”. Armand trebuie să se prefacă heterosexual pentru a se conforma „valorilor tradiționale” împărtășite de familia Barbarei. La un moment dat, Albert acceptă să fie doar „unchiul” lui Val, doar ca să nu fie exclus din casă. Aceste tensiuni duc la certuri și chiar la o despărțire temporară, dar conflictul este, în cele din urmă, aplanat.
Dragoste și familie.
„Colivia cu nebune” este, în esență, o poveste despre dragoste și familie. Filmul demonstrează că dragostea poate depăși prejudecățile, chiar și cu riscul de a îngropa o carieră politică. Relația dintre Armand și Albert este prezentată cu afecțiune și respect, iar legătura lor cu Val este una puternică și emoționantă.
Umor fără vulgaritate.
Pe tot parcursul filmului, umorul este omniprezent, dar fără glume de prost gust sau note obscene. Comedia este folosită pentru a trata teme sensibile, dar fără a stârni milă sau compasiune forțată.
Autenticitate și acceptare de sine.
Albert este cel care suferă cel mai mult, pentru că nu se încadrează deloc în conceptul clasic de masculinitate. Mai mult decât atât, se simte discriminat chiar de partenerul său, care este nevoit să își ascundă identitatea pentru a se conforma așteptărilor altora.
The Birdcage a fost considerat un film revoluționar la vremea lui, fiind una dintre puținele producții care a prezentat personaje LGBTQ+ într-o lumină pozitivă.
Postări relevante
- Cele mai fericite țări din Europa în 2025
- „Protect the Dolls”: Tricoul purtat de Pedro Pascal și Troye Sivan a strâns peste 70.000 de dolari pentru drepturile persoanelor trans
- 10 reguli pe care le-am învățat pe Grindr
- Chișinău găzduiește un eveniment despre gândire critică și siguranță online organizat de Politica la minut.md
- Ce spun astrele? Mi-am făcut Astrograma Natală și am înțeles că voi fi singur