Am auzit pentru prima dată termenul de asexualitate prin 2015, atunci când am ieșit la un date cu un tip care era asexual și care la avansurile mele sexuale mi-a zis franc: „Sunt asexual, nu facem sex azi.” Ei bine, atunci m-am simțit aiurea, eram horny și nu prea înțelegeam ce este asta.
Cum ai putea să nu vrei să faci sex?, asta era întrebarea care îmi stătea pe buze. Nu mai știu dacă l-am întrebat direct asta, dar dialogul cu el de atunci m-a făcut să realizez că cineva poate fi atras romantic de alte persoane fără a simți nevoia de a face sex. Până atunci pentru mine asta era de neimaginat.
Dacă e să definim termenul, asexualitatea face parte din spectrul orientărilor sexuale, iar o persoană asexuală nu simte dorința de a face sex și este în căutare a unei conexiuni romantice fără elementul sexual.
Multă lume este familiarizată cu acronimul LGBT, dar acesta reprezintă doar o parte a spectrului. Acronimul mai recent și mai inclusiv, LGBTQIA+, abia începe să acopere întreaga gamă a diversității de orientări sexuale și identități de gen. Iar în spatele lui A din acronim se află o parte importantă a comunității LGBTQIA+ – asexualitatea.
Cu ocazia săptămânii de conștientizare a asexualității, care are loc anual în luna Octombrie, am rugat o persoană asexuală din Moldova să ne spună mai multe despre asexualitate.
Atunci când am realizat că eu sunt ok să nu vreau să am contact sexual cu o persoană de care sunt atras romantic, mi-a permis să respir cu un alt aer.
Salutare tuturor! Astăzi numele meu este Giovanni, iar mâine va fi Iohannes, iar poimâine poate Juan. După cum ați observat, numele meu este fluid, dar în mare parte se învârte în jurul numelui de botez Ion. Sunt student la psihologie în primul an de master și fac parte din comunitatea LGBTQAI+, eu însumi fiind asexual, homoromantic și cu atracție erotică. Toate aceste aspecte vreau să le explic în continuare.
Momentul culminant al înțelegerii a ceea ce sunt a avut loc în timpul Pride-ului din anul 2023. Îmi amintesc că atunci eram singur spre sfârșitul petrecerii în clubul SKAL și m-am întrebat dacă am simțit vreodată atracție sexuală pentru cineva cu adevărat.
Însăși perioada de contemplare a durat trei ani, în care am avut experiențe sexuale, în care analizam cum este să faci parte dintr-un act sexual, ce simți într-o astfel de interacțiune. Am înțeles că atât din punct de vedere cognitiv, comportamental, cât și emoțional, eu am o poziție mai rezervată în ceea ce privește sexul cu o altă persoană. Pentru mine, sexul este un proces anevoios, care îmi aduce minimă plăcere în comparație cu alte acțiuni pe care le-aș putea face cu acea persoană, cum ar fi îmbrățișările, săruturile și conversațiile.
Sunt asexual, homoromantic și homoerotic. Aceste precizări sunt importante, deoarece persoanele asexuale nu devin automat indivizi reci care resping orice contact cu cei din jur. Ele pot avea sentimente față de o altă persoană. Atracția erotică se referă la dorința de a avea intimitate cu un partener sub forma îmbrățișărilor, săruturilor, atingerilor și multe alte gesturi care nu implică în mod necesar penetrarea.
Atunci când am realizat că eu sunt de acord să nu doresc să am contact sexual cu o persoană de care sunt atras romantic, mi-a permis să respir cu un alt aer. Mi-am permis să mă accept așa cum sunt, și acest lucru este un aspect pe care îl iubesc la mine și îl accept necondiționat.
Asexualitatea nu te limitează, ci îți deschide noi orizonturi pentru a înțelege sinele și propriile nevoi, împreună cu limitele de confort pe care le avem în ceea ce privește intimitatea cu un partener. În cazul în care partenerul meu are nevoie de sex, eu, ca asexual, sunt deschis pentru a discuta despre cum să îi aduc satisfacție astfel încât să mă simt și eu în largul meu. Unii asexuali pot fi de acord să se implice în activități sexuale orale sau fingering.
Pentru că și persoanele asexuale au un temperament sexual, adică dorința aia sexuală care poate să fie destul de ridicată, dar însăși dorința de a intra într-un act sexual cu partenerul este mai scăzută. Și totodată poate să aibă temperamentul scăzut. Chiar și o persoană care nu este asexuală, poată să aibă libido scăzut.
Aici revenim la modul în care societatea și cultura percep asexualitatea. După discuțiile pe care le-am avut și după experiențele mele de a discuta despre asexualitate, pot să spun că societatea ne percepe adesea ca niște roboți reci care evită complet relațiile intime. De asemenea, când menționez că am atracție erotică și romantică față de băieți și explic ce înseamnă, oamenii îmi atribuie strict orientarea homosexuală și uită de îndată de aspectul asexual. Din punctul meu de vedere, este amuzant să vezi cum alții se preocupă de viața ta sexuală.
Totodată, asexualitatea nu trebuie confundată cu celibatul, un ritual care are în mare parte conotații creștine și implică abținerea de la actul sexual. Asexualitatea se referă în primul rând la lipsa sau la dorința scăzută de a avea un act sexual. Persoanele asexuale se pot masturba, pot urmări filme pornografice și pot să aibă dorința de a-și satisface partenerul sexual. Aceste mențiuni sunt importante deoarece mulți asexuali se simt adesea vinovați din cauza lipsei de dorință sexuală, o vinovăție care este în mare parte indusă de factori culturali și sociali.