În luptă pentru incluziune și acceptare, oameni de știință, pictori, muzicien și tot felul de artiștix au devenit simboluri a rezistenței, curajului și expresiei de sine. Aceștia au redefinit peisajul culturii și istoriei queer, depășind granițele convenționale și contestând barierele sociale. Stagiara BB, Cătălina Munteanu, a pregătit un material despre personalitățile istorice queer care prin exemplu lor au inspirat o lume întreagă.

Prin această listă vrem să te inspirăm și pe tine să contribui la schimbare. Indiferent de origine socială, domeniu de activitate, sau gen, fiecare are o voce care trebuie să fie auzită. Deci, hai să vedem cum au făcut-o cei care au devenit ulterior simboluri pentru o comunitate și o luma întreagă.

Știință – Allan Lucille Hart

Sunt mai fericit de când am făcut această schimbare, decât am fost vreodată în viața mea și voi continua așa atâta timp cât voi trăi[…] Nu am ascuns niciodată nimic. […] Am venit acasă să le arăt prietenilor mei că nu mi-e rușine de nimic.”

Allan Lucille Hart, 4 octombrie 1890 – 1 iulie 1962, medic, radiolog, cercetător în tuberculoză, scriitor și romancier.

Viața și cariera Dr. Alan L. Hart au fost dedicate științei medicale, în special cercetării în radiologie și tratamentului tuberculozei. Cercetătorul a devenit o figură proeminentă în lupta împotriva tuberculozei, descoperind că boala poate fi identificată preventiv prin radiografie. Ca romancier, Hart a scris cinci cărți, ce aveau ca tematică practici medicale, deschizând publicului larg ușa spre medicină și cercetare medicală. 

Cum a devenit Queer Icon: Hart a fost un pioner social pentru comunitatea LGBTQ+. Aceasta a trecut prin una dintre primele traziții de gen de la femeie la bărbat în Statele Unite. În 1917 cercetătorul a suferit o histerectomie și a trăit toată viața ca bărbat.

Hart era supus homofobiei, din cauza stilului vestimentar masculin. Acesta a căutat ajutor psihiatric la unul dintre profesorii săi, J. Allen Gilbert, specificând că vrea să fie tratat de sexualitatea sa. Totuși, în cele din urmă i-a cerut să efectueze operația. A fost un moment important pentru Hart, oferindu-i, așa cum scria Gilbert, „o nouă stăpânire asupra vieții și a ambițiilor demne de gradul său înalt de intelectualitate”.

Deși toate evidențele (poze, scrisore) au fost distruse la cererea lui Hart, cei care l-au cunoscut declară că de mic se simțea mai comod făcând activități categorizate drept bărbătești și adoptând un stil vestimentar bărbătesc.

Sport – Billie Jean King

Echitatea nu este o problemă a femeilor, o problemă LGBTQ sau o problemă a minorităților. Niciunul dintre noi nu este la fel de puternic precum suntem toți împreună”. 

Billie Jean King, 22 noiembrie 1943 (în viață), jucătoare de tenis profesionist.

Un record de 20 de campionate câștigate la Wimbeldon, 39 de titluri Grand Slam, câștigul contra lui Bobby Riggs în faimoasa „Bătălie a Sexelor” (1973), prima femeie din istoria sportului care a câștigat $100.000 într-un an, președinta Asociației Femeilor în Tenis, obținerea Medaliei Prezidențiale a Libertății în 2009, cea mai înaltă onoare civilă a SUA – acestea sunt doar câteva dintre realizările care o fac pe Billie Jean King o adevărată regină a tenisului. 

Cum a devenit Queer Icon: Billie Jean King a devenit o adevărată inspirație nu doar pentru realizările sale profesionale. Jucătoarea de tenis este o avocată împotriva sexismului în sport. King a sperat „să folosească sportul pentru schimbarea socială”. Ea a militat pentru premii egale, după ce a primit 15.000 de dolari mai puțin în premii decât omologul ei masculin la US Open din 1972.

King s-a străduit să se împace cu sexualitatea ei. În timpul căsniciei sale de 22 de ani, a avut o aventură intimă cu asistenta ei, Marilyn Barnett. Presată de amenințarea de a-și pierde cariera, King nu a comentat public acest subiect până în 1981.

Ea a făcut coming out în 1988. De atunci a contribuit la creșterea vizibilității și incluziunii comunității LGBT. În prezent, face parte din Consiliul de administrație al Fundației Elton John SIDA și al Fondului Național SIDA.

Literatură – Quentin Crisp

Nu cred că poți fi cu adevărat mândru că ești gay pentru că nu este ceva ce ai făcut. Poți doar să fii mândru că nu îți este rușine.”

Questin Crisp, 25 decembrie 1908 – 21 noiembrie 1999, scriitor, ilustrator, actor, umorist, model, sex worker.

Născut în 1908, Crisp nu a devenit celebru decât în anii 1960, când și-a publicat autobiografia extrem de provocatoare The Naked Civil Servant, care detaliază deceniile în care a refuzat să-și ascundă homosexualitatea într-o perioadă în care aceasta nu era acceptată social. Cu toate acestea, povestea i-a devenit cunoscută după lansarea filmului din 1975 în bazat autobiografiei. După succesul filmului, Crisp s-a bucurat de un nivel modest de vedetă, apărând în talk-show-uri de televiziune, scriind mai multe cărți și, în cele din urmă, interpretând a-one-man-show (spectaol interpretat individual) intitulat „An Evening with Quentin Crisp” (O seară cu Quentin Crisp, n.r.).

Cum a devenit Queer Icon: Quentin Crisp este renumit pentru extravaganța sa, pentru că a purtat machiaj colorat atunci când era evident periculos să faci asta. De asemenea, acesta este cunoscut pentru adoptarea unui stil vestimentar mai feminin. Aparițiile ciudate ale lui Crisp au provocat multe reacții din partea londonezilor, majoritate fiind de ostilitate, homofobie și violență.

În ciuda faptului că s-a considerat un bărbat gay pentru cea mai mare parte a vieții, chiar înainte de moartea sa, Crisp a scris într-o autobiografie că în cele din urmă a ajuns să simtă că „nu este cu adevărat homosexual”, ci că era transgender. Quentin Crisp a devenit emblematic pentru rezistența și nonșalanța sa cu care și-a exprimat adevăratul sine într-o societate homofobă.