Reticența de a face cunoștință cu o persoană necunoscută este alimentată de frica de a fi respinși din anumite motive, ca de exemplu, unul dintre ele fiind complexele care reduc nivelul de autoapreciere: sunt urât, obez, scund și altele. Acum închipuiți-vă la cât de mult se înmulțește reticența persoanelor gay în astfel de situații. Aici frica este condimentată inclusiv de teama de a fi luat în derâdere în fața mulțimii sau chiar bătut în plină stradă dacă dai de un băiat seeexy homofob (latent). Eu personal nu am făcut deloc cunoștință în spațiul public, pentru că mă regăsesc în ambele scenarii descrise mai sus. Nu-mi place să-mi pun sistemul nervos central la o așa expunere emoțională stresantă. Însă, am discutat cu un tânăr care a fost de acord să-mi relateze experiența sa.
Faceți cunoștință cu Saul, un băiat gay de 21 de ani din Chișinău. Tânărul duce o viață de gay închisă, doar patru prieteni de-ai lui îi cunosc orientarea sexuală.
Majoritatea gaylor încep să exploreze terenul date-urilor cu alți băieți pe aplicațiile tematice. În cazul lui Saul, el le folosește doar pentru discuții și găsirea intereselor comune.
Cel mai des întâlnesc profile false cu persoane care se prezintă mai tinere decât sunt. De obicei, folosesc aplicațiile mai mult pentru comunicare, rareori ajung să fac cunoștință pe viu. Mă limitez doar la întrebări legate de viața cotidiană, poate se mai strecoară în discuții și ceva interese comune. În rest, majoritatea este interesată de sex fără vreo responsabilitate. În așa cazuri închei discuția imediat.
Mi-a fost curios să aflu în ce circumstanțe el cunoaște alți băieți gay. Mi-a spus că face cunoștință fie în transportul public, fie din „recomandările” prietenilor comuni. Prin urmare, Saul se simte încrezător când se află în troleibuz și zărește un cavaler pe placul său.
Nu am frica de persoane necunoscute. Eu fiind educat de unchiul meu care a trăit mult timp în Anglia sunt obișnuit să încep comunicarea cu oricine.
Mi-a povestit ce tehnici de analiză aplică pentru a înțelege dacă băiatul este gay sau nu.
În primul rând eu mențin contactul vizual pe el. Din privirea și comportamentul lui, dar și după îmbrăcămintea și aspectul fizic pot deduce orientarea sexuală.
Apropo, te invit AICI să citești un articol despre cum funcționează gay radarul în comunitatea LGBTQ+.
Mi-a povestit prima istorie care s-a întâmplat cu doi ani în urmă, iarna, în troleibuz.
Nu aș zice că eu m-am apropiat primul de el. Stăteam la fereastra din mijloc a troleibuzului și la un moment acesta frânează brusc și îmi cade o cască. El mi-a ridicat-o. Astfel a început discuția. Vorbeam pe teme neutre. Apoi, când ambii am ieșit din troleibuz, l-am întrebat dacă este gay, la care el a afirmat prin tăcere și a dat din cap. Era timpul să ne luăm rămas bun pentru că trebuia să mergem în direcții diferite.
Așa s-a terminat prima lor întâlnire.
Apoi, tinerii s-au reîntâlnit pe Grindr. „De atunci comunicăm, suntem best friends. Ne ajutăm când e vorba de susținere emoțională”, a conchis Saul.
A doua istorie s-a întâmplat în luna martie a acestui an. Saul a făcut cunoștință cu un alt băiat în troleibuzul nr. 10.
Era după ora 20.00 și erau puțini pasageri în troleibuz. Într-un moment intră un băiat înalt ca mine. Intrând în salon, căuta un loc liber și în acea clipă ne-am unit privirile. Cred că a durat vreun minut. Apoi, el a întrerupt contactul vizual și s-a așezat pe un loc liber. Între timp, observam cum el se întorcea către mine. Eu am hotărât să mă îndrept spre el și m-am așezat alături, după care l-am întrebat dacă este gay.
În acea clipă, necunoscutul a rămas fără cuvinte de întrebarea pe care i-a adresat-o Saul. În acel moment, în troleibuz se aflau vreo trei pasageri și nimeni nu i-au auzit discuțiile.
I-am simțit frica din ochi, apoi i-a apărut pe față un zâmbet de apărare. El încerca ceva să explice, dar se îngloda în propriile cuvinte. I-am venit în ajutor spunându-i că și eu sunt gay. Tocmai atunci s-a calmat.
Motivul pentru care Saul s-a apropiat de acel băiat era că: „Se uita la mine cu un interes sporit și asta m-a făcut curios să mă apropii de el”, explică tânărul.
I-a luat numărul de telefon, pentru că a coborât mai degrabă.
Cum am ieșit, am primit un sms de la el. Ne-am întâlnit aproape o lună. Comunicam, ne vedeam, dar nu am ajuns la ceva mai mult. Am înțeles că era doar o simpatie reciprocă.
Iată ce concluzii a tras Saul în urma propriilor istorii: „Cred că e periculos să începi deodată să întrebi de băiat dacă este gay. Trebuie să fiți atenți. În cazul în care dați în bară, puteți spune că a fost o glumă”, a spus Saul.
Dacă aveți istorii cu care doriți să vă împărtășiți (anonim), scrieți-mi AICI.
Postări relevante
- Cele mai fericite țări din Europa în 2025
- „Protect the Dolls”: Tricoul purtat de Pedro Pascal și Troye Sivan a strâns peste 70.000 de dolari pentru drepturile persoanelor trans
- 10 reguli pe care le-am învățat pe Grindr
- Chișinău găzduiește un eveniment despre gândire critică și siguranță online organizat de Politica la minut.md
- Ce spun astrele? Mi-am făcut Astrograma Natală și am înțeles că voi fi singur