Astăzi vin la voi cu o nouă porție de recomandări de filme. După ce am scris aici despre filmele mele preferate cu „nuanțe” de LGBTQ+, m-am gândit să vă întreb ce seriale ați recomanda comunității noastre. Ați fost receptivi și ați lăsat multe sugestii în caseta specială de pe Instagram. Anume de acolo m-am inspirat pentru acest material. Așa că țineți top 5 seriale recomandate de voi.

Heartstopper [Fluturi în stomac]

Este un serial de comedie romantică care relatează în prim-plan povestea de dragoste a doi adolescenți gay Charlie Spring și Nick Nelson. Serialul a fost lansat pe 22 aprilie 2022, iar până în prezent au fost rulate trei sezoane. În primul sezon vom asista la crearea relației romantice dintre aceștia doi. Ei vor fi supuși diferitelor teste de maturitate, certuri, despărțiri și împăcări. La final de sezon, Nick face coming out mamei, spunându-i că este bisexual și că este îndrăgostit de prietenul său Charlie.

În al doilea sezon, relația lor se maturizează. Vine rândul lui Charlie deja să facă coming out public. Apoi, aceștia le spun părinților lor că formează un cuplu. Dacă de la început erau împotriva acestor relații, la sfârșit au acceptat. În al treilea sezon, descoperim că Charlie suferă de o tulburare de alimentare pe care o ascunde, însă totul iese la iveală. Tânărul cu greu acceptă ajutorul specializat, însă totuși este internat într-o clinică. După tratament, iubiții încearcă să facă sex, însă Charlie se confruntă cu anumite probleme care nu-i permit acest lucru. Pe final de sezon, aceștia totuși ajung să facă sex.

Heartstopper nu este doar despre relațiile gay dintre Charlie și Nick, aici sunt arătate și alte relații homosexuale ale prietenilor lor. De asemenea, aflăm la final de serial că o prietenă a lui Nick îi spune că nu-i plac băieții și că se luptă toată viața cu heterosexualitatea obligatorie.

Our Flag Means Death [Steagul nostru înseamnă moarte]

Our Flag Means Death este o comedie romantică în centrul căreia se află doi pirați. Acțiunile se desfășoară în anul 1717. Stede Bonnet, un latifundiar din Barbados, decide că nu mai vrea să ducă o viață plictisitoare, divorțează de soția sa și începe o „carieră” de pirat. Își cumpără o navă, își angajează echipaj și pornește în aventuri. Apoi în viața acestuia apare faimosul pirat „Barbă neagră” cu care stabilește relații foarte apropiate. Începând inițial ca o prietenie, dinamica lor evoluează pe măsură ce încep să manifeste sentimente romantice.

Serialul a fost lansat pe 3 martie 2022 și are doar două sezoane.

Sex education [Educația sexuală]

Sex education a fost lansat pe 11 ianuarie 2019 și conține patru sezoane. Este un serial de comedie și dramă pentru adolescenți. În centrul atenției este un băiat timid pe nume Otis Milburn care se află în procesul de cunoaștere a propriului său corp, dar și mama sa sexologă. În linii generale, serialul urmărește viețile adolescenților și adulților din orașul fictiv Moordale, în timp ce aceștia se confruntă cu diverse dileme personale, adesea legate de intimitatea sexuală. Pe lângă relațiile heterosexuale prezentate în poveștile personajelor, aici urmărim soarta celui mai bun prieten al lui Otis, Eric, care este gay. De asemenea, îl descoperim și pe Adam, fiul directorului de liceu. La început Adam manifestă un comportament homofob, însă cu timpul începe să simtă afecțiune față de Eric. De-a lungul primului sezon, Adam se confruntă cu acceptarea orientării sale sexuale.

Cable girls [Centralistele]

Este un serial de dramă spaniolă lansat în anul 2017 cuprinzând cinci sezoane. Acțiunea se desfășoară la sfârșitul anilor ’20 ai secolului XX-lea, în centrul atenției fiind patru tinere cu istorii de viață diferite. Serialul arată cum se schimbă viața a patru tinere după ce au fost angajate într-o companie de telecomunicații. Ele formează o prietenie strânsă și împreună înfruntă dificultățile profesionale și personale într-o societate patriarhală. Una dintre aceste prietene, Carlota Rodríguez de Senillosa, trăiește experiențe romantice atât cu o femeie, cât și cu un bărbat. Relațiile acestor două femei abordează așa subiecte ca lupta pentru drepturile persoanelor LGBTQ+ din Spania anilor 1920.

Skam [Rușine]

Serialul norvegian Skam a fost adaptat în opt țări, majoritatea fiind din Europa. În general, serialul povestește despre viața cotidiană a liceenilor din fiecare țară; Spania, Norvegia, Germania, Țările de Jos, Franța/Belgia, SUA, Croația, Germania și Italia. Fiecare sezon este bazat pe anumite teme și personaje, începând cu greutățile întâmpinate în relații, probleme de identitate, tulburări alimentare, abuz sexual, homosexualitate, probleme de sănătate mintală, religie și dragoste interzisă. În mare parte sunt abordate relațiile gay, experiența coming out-ului, descoperirea identității, probleme de sănătate mintală cauzate de orientarea sexuală și altele.

Aici am scris despre Patru filme (seriale) nu despre gay și lesbiene, dar în care se relatează problemele LGBTQ+ 

De asemenea, îți recomandă să asculți și Playlistul pieselor în care se relatează complexitatea relațiilor gay.