Tocmai ce s-a încheiat, la Chișinău, cea de-a șasea ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest. Timp de cinci zile, vizitatorii și iubitorii de lectură au avut parte de o ofertă generoasă și variată a celor peste 30 de edituri de pe ambele maluri ale Prutului.

Totuși, dintre atâtea edituri, doar patru au avut în vânzare literatură queer, iar numărul de cărți era, de asemenea limitat. Am vorbit și cu consultanții de acolo, iar unii nici nu știau ce au în vânzare, fiind nevoit să caut singur, printre o sumedenie de cărți, literatură queer. 

Totuși, m-a bucurat faptul că vânzătorii de la alte edituri au menționat că data viitoare vor ține cont să expună publicului și literatură queer.

„Strigă-mă pe numele tău” și „Găsește-mă”, de Andre Aciman, printre cărțile preferate ale vizitatorilor

În ultima zi a Book-festului, atunci când am reușit să ajung și eu acolo, stocul pentru aceste două cărți era epuizat, lucru confirmat și de consultantul de la editura Polirom.

M-a bucurat faptul că acesta nu doar că știa ce ofertă are, dar și mi-a relatat pe scurt conținutul acestor cărți, ba mai mult mi-a recomandat să văd și varianta ecranizată a filmul. Consultantul a fost amabil și mi-a povestit despre carte în așa fel, încât să mă motiveze să o citesc.

Despre carte: „Strigă-mă pe numele tău”, de Andre Aciman, este o poveste despre jocurile și focurile pasiunii trăite cu înfiorarea tinereții. Acțiunea are loc într-un cadru idilic pe țărmul Mediteranei, unde tânărul Elio îl întâlnește pe Oliver, un universitar american de aproape 30 de ani. Inițial, cei doi dezvoltă o relație de prietenie, dar în timp, sentimentele lor se transformă într-o legătură mai profundă și pasională.

Despre carte: „Găsește-mă”, scrisă de același autor, este continuarea bestsellerului „Strigă-mă pe numele tău”. Cartea explorează modul în care viețile personajelor s-au schimbat și dezvoltat în urma evenimentelor din primul roman și prezintă noi relații și căutări. Este o meditație asupra timpului, iubirii și a căutării pentru fiecare personaj în parte.

Din ce am observat, a treia cea mai vândută carte din literatura queer a fost „Homoistorii. Ieșirea din invizibilitate”, de Florin Buhuceanu, de la editura Humanitas. Librarul de acolo mi-a zis că nu vând așa ceva, adică cărți cu conținut LGBT+, deși prietenii mi-au spus că ei o au în vânzare. Respectiv, am fost nevoit să caut singur printre rafturi și am dat de ultimele două cărți rămase. Nu pot zice despre consultantul respectiv că avea o reacție homofobă, doar că nu era prea interesat să mă ajute. 

Despre carte: „Homoistorii. Ieșirea din invizibilitate”, de Florin Buhuceanu conține mărturii a zeci de oameni queer din România, care relatează homofobia, discriminarea, violența și provocările cu care s-au confruntat de-a lungul timpului. Pe scurt, este o carte care se concentrează pe istoria oamenilor LGBT+ din România perioadei comuniste.

Alte două edituri care aveau cărți LGBT+ sunt Nemira și Trei. Astfel, la editura Trei am descoperit cărțile „Loveless”, de Alice Oseman și „Nick și Charlie”, scrisă de aceeași autoare. 

Despre carte: „Loveless” este despre Georgia, o fată aflată în primul an de facultate, într-un oraș nou, departe de casă, fiind pregătită să descopere tainele dragostei. Și dat fiind faptul că o are alături pe colega ei de cameră, o fată simpatică și sociabilă, visul ei adolescentin pare a fi pe cale să se împlinească.

Despre carte: „Nick și Charlie” este o poveste din seria „Heartstopper”. Acțiunea se rotește în jurul celor doi protagoniști, care trebuie să treacă prin dificultățile unei relații la distanță și se întreabă dacă iubirea lor este destul de puternică pentru a menține legătura. Este o carte, în special, pentru cei trec prin asemenea experiențe. 

Ultima carte pe care am reușit să o cercetez în ultima zi de la Bookfest a fost „Întinde mâna, Tiberiu”,  de Horea Sibișteanu. Este de fapt, o invitație către lumea lui Tiberiu, care evoluează, se descoperă, care locuiește într-o lume nesigură și pline de provocări, confruntându-se cu propria identitae și sexualitate. Date-uri între bărbați, prostituția masculină, copilăria, adolescența și maturitatea, relațiile de cuplu ale lui Tiberiu, sunt câteva dintre temele principale ale acestei cărți.

A fost ok la Bookfest, dar am avut așteptări mai mari. Îmi place, spre exemplu, la o librărie/ editură să am de unde alege. Acolo, practic, am găsit doar șase cărți queer, poate erau maxim zece, luând în considerare că mulți dintre vânzători nu știu ce vând. 

Ceea ce mi-a plăcut la ei, în schimb, este că nu aveau reacții homofobe. Unii mi-au spus că vor mări numărul de cărți pe tema LGBT+, unele doamne, zâmbind, mi-au spus că le vor adăuga anul viitor, ca și cei pasionați de literatură queer să aibă ce citi. Totuși, alții s-au rușinat când i-am întrebat dacă au pe rafturi literatură queer. Aștept cu nerăbdare ediția de anul viitor. Datorită acestui eveniment, mi-am completat lista de cărți pe care le voi citi.

Autor: Dumitru Petruleac