Oh, coming out-ul despre care voi relata azi l-am trăit împreună cu David. Am fost alături de el în momentul când vorbea la telefon cu mama lui. Îmi făceam griji de consecințele pe care le va suporta după acest coming out. Gata, mă retrag, totuși, este istoria lui. Deci, David are 20 de ani, iar coming out-ul l-a făcut la 19 ani. Cea mai mare frică a lui era legată de reacția familiei sale, pentru că provine dintr-o familie baptistă în care discuțiile despre persoanele LBGTQ+ se rezumau la „sunt oameni bolnavi”, „nu sunt normali” sau „sunt împotriva lui Dumnezeu”. Viața lui s-a schimbat simțitor datorită coming out-ului și acum el își trăiește viața pe care și-o dorea încă din adolescență. Tragem cortina, începem.

La ai săi 20 de ani a trăit atâtea clipe groaznice încât nu-mi pot închipui cum a supraviețuit în această lume. Le luăm pe rând. Întreaga sa istorie am scris-o anul trecut. O puteți citi aici. Cei care nu iubesc să facă clicuri, mai jos voi descrie succint cum a fost viața lui până la coming out.

Șantaj, respingere, sex condiționat

David a sesizat că hormonii lui joacă pe terenul băieților în adolescență. Admira fotografiile și privea diferite videoclipuri pe internet cum băieții se ating, se sărută. 

„În jurul vârstei de 13 ani, mi-am dat seama că sunt gay după ce am început să mă interesez de conținut sexual în care sunt implicați băieții. Atunci am înțeles că îmi plac băieții și că ei mă excită. Nu știam cum să explic acele emoții, dar îmi plăcea ceea ce simțeam”, spune David.

Încerca să facă cunoștință cu alți băieți din oraș. Se întâlnea pe ascunselea. „Deși îmi era frică să trăiesc deschis, am încercat să fac ceea ce îmi doream și ceea ce simțeam că vreau la acel moment”, adaugă David.

Apoi, mama lui a găsit în telefon conținut interzis, iar David totul nega. Fratele mai mare i-a spus că: „Familia noastră e creștină și nu e normal ca așa lucruri să se întâmple. În familia noastră nu suntem bucuroși de gay”. Apoi a urmat șantajul din partea unui prieten de-al fratelui său: „Plătește dacă nu vrei ca ai tăi să cunoască”. 

S-a mutat la Chișinău. Aici urma să locuiască cu un băiat de vârsta lui. Cu timpul, relația lor s-a răcit și David a rămas fără acoperiș deasupra capului în plină iarnă. L-a „adăpostit” un individ peste 30 de ani. S-au înțeles că odată ce David va începe să lucreze va contribui la achitarea chiriei. De asemenea, a fost înțelegerea că pentru „perioada de acomodare” David nu va trebui să achite cu corpul său, adică să facă sex – haideți că suntem oameni adulți. Prima perioadă deal-ul era în vigoare, însă cu timpul „filantropia” individului a creat o condiționalitate – sexul. Refuzul lui David l-a costat alungarea din casă, la fel, în aceeași iarnă. Cam asta a fost pe scurt.

„I-am spus mamei că îmi plac băieții.”

După toate peripețiile cu gay-ii din Chișinău, l-am luat la mine pe o perioadă și cu sprijinul meu a făcut cel mai important pas din viața lui – coming out-ul.

„Trăind separat de familie, multă vreme m-am gândit să le spun despre orientarea mea. Am înțeles că mai devreme sau mai târziu oricum vor afla. Nu am vrut ca ei să afle de la altcineva, am vrut să mă deschid personal. Așa că, am prins la curaj și i-am spus familiei despre orientarea mea sexuală. Am spus că: «Sunt gay și că îmi plac băieții». Am crezut că mă vor abandona și că n-o să mai vrea să aibă vreo legătură cu mine, deoarece familia mea este creștină. Însă, spre surprinderea mea, mi-au spus că aceasta este viața mea și că eu decid cum o trăiesc și cu cine o trăiesc. Au spus că mă iubesc și îmi doresc tot binele”, relatează David.

În acele clipe când ei discutau la telefon nu-mi venea a crede că așa ceva e posibil! Mai că ieri mama, tata, frații îi spuneau că „gay-ii nu-s normali”, azi deja îi spun: „Noi te iubim așa cum ești”. Uaaau! Ce face dragostea adevărată! Revenim la istoria lui David.

Cu timpul, David s-a obișnuit cu identitatea lui autentică și nu se simțea jenat să răspundă la întrebarea oamenilor: „Unde ți-i подружка [n.r. prietena]?”. 

„Acum mă simt mai liber, am început să mă simt mai bine mintal. Mai ușor încep să comunic cu oamenii necunoscuți. La serviciu, colegii au aflat de mine, m-au susținut și m-au acceptat așa cum sunt”, a relatat David.

Acest coming out a devenit pentru el o gură de aer proaspăt, care i-a schimbat radical viața. După un an de la coming out el altfel își prețuiește viața.

„Acest pas e necesar pentru ca oamenii să înțeleagă că suntem cu toții diferiți și că ar trebui să ne străduim să trăim împreună, iar orientarea sexuală să nu fie un criteriu de discriminare. Comunitatea LGBTQ+ încearcă să obțină egalitate, astfel ca toată lumea să poată trăi nu cu frică, ci cu respect pentru oamenii din jur”, a conchis tânărul.

Seria de trei interviuri despre coming out a fost realizată în cadrul Festivalului Coming Out Day 2024.

Aici puteți citi autointerviul meu Cum am făcut coming out și de ce mama nu a vorbit cu mine o săptămână.

Interviul cu Alex Goja – Coming out-ul pentru mine a fost ca o eliberare”.