Am ajuns la Tirana pe cinci iulie, pentru a participa la o conferință despre drepturile omului. Nu m-am așteptat atunci să descopăr un oraș queer friendly, liber și deschis către nou. Asta deși mi-a și amintit mult de casă.

Plimbandu-mă pe străzile din Tirana, m-am simțit ca într-un oraș european, dar foarte familiar cu Chișinău. Trotuare mozaic accesibile, chioșcuri abundente care lucrează până noaptea târziu și de la care poți cumpăra bere și țigări ieftine, multe baruri și cafenelele în aer liber sau pe marginea străzilor. 

Descoperind viața de noapte în Barcelona albaneză

Ish Blloku, cunoscut sub numele de Blloku, este cea mai faimoasă, dar cea și mai scumpă zonă din Tirana. Aici găsești multe locații unde te poți distra sau mânca delicios. 

În Blloku, două dintre acestea au devenit preferatele mele: Charl’s Bistro, unde poți dansa pe muzică live, și New Irish Pub, unde poți cânta karaoke alături de persoane din toată lumea. M-am simțit în siguranță acolo și am petrecut mai multe seri alături de localnici și turiști. 

Dacă ești un mare iubitor de cocktails, atunci îți pot recomanda barul Hemingway. Am fost acolo în prima seară cu un tip gay, și deși barul era extra plin cu localnici, ne-am simțit foarte relaxați, stând la masă, flirtând și savurând băuturile noastre. 

Un lucru tare curios este că barurile lor sunt mereu pline, chiar și în timpul săptămânii, iar localnicii se relaxează până târziu. Frenkli, tipul din prima seară, mi-a spus că Tirana este un fel de Barcelona a Albaniei. Mi s-a părut exagerat atunci când mi-a zis, dar peste 12 zile petrecute acolo, pot confirma.

La Tirana nu o să găsești un club sau bar LGBTQ+. Totuși, multe dintre acestea sunt queer friendly și te poți distra liber. Cel mai renumit asemenea local este Tunel Terrace, situat chiar în centrul orașului. În week-end acolo au muzică techno, și în general, așa cum mi-a zis unul dintre bărbații cu care am ieșit „unde este muzică techno, mereu găsești comunitatea LGBTQ+ din Albania.”

Este Tirana un oraș sigur pentru bărbații gay?

Albanezii sunt destul de conservatori: sondaje realizate de organizații care studiază percepția față de LGBTQ+ în Albania arată că marea majoritate a localnicilor nu se simt confortabil cu persoanele LGBTQ+.

Conform ultimului raport ILGA-Europe, peste 64% dintre acțiunile de discriminarea și violența împotriva persoanelor LGBTQ+ au avut loc în locuri publice. În 66% dintre cazuri, autorul a fost necunoscut, 31% au fost prieteni și 15% au fost membri ai familiei.

Deși homosexualitatea este legală în Albania, există un puternic sentiment anti-gay de neacceptare în rândul populației, eu m-am simțit în siguranță majoritatea timpului petrecut acolo. Dar asta pentru că am fost precaut. Cred că e necesar să fim prudenți mai tot timpul și să alegem cu grijă mediul în care mergem. 

Eu am decis să găsesc pe cineva din comunitate cu care să explorez orașul și cultura gay. Așa, în loc să mă concetrez exclusiv pe siguranța mea, m-am bucurat de Tirana și de ceea ce aceasta poate oferi călătorilor.

Date&sex în Tirana

Ieșirile gay în oraș, din observațiile mele, au același pattern ca în Moldova: bărbații homosexuali din Tirana nu prea ies la întâlniri în public. Majoritatea se tem să nu fie expuși, asta poate și din cauza că unii gay bârfesc după aceea – așa mi-a zis un tip cu care am ieșit într-o altă seară la plimbare – sau nu se simt confortabil cu un alt bărbat în public. Here we go again! Frica e un sentiment puternic pentru mulți bărbați gay, cel puțin în această parte a lumii.

Eu am avut noroc, fiind turist, să ies în oraș cu mai mulți localnici. În sfârșit am avut posibilitatea să merg la o întâlnire, să flirtez și să petrec timpul extraordinar, așa cum în Chișinău nu prea îmi reușește.

Este posibil să fi auzit opinia generală că albanezii sunt frumoși. Ei bine, trebuie să spun că acest lucru este total adevărat. În general, localnicii, indiferent de sex, sunt superbi și pot fi găsiți în cele mai comune locuri din oraș. 

Am stabilit toate escapadele mele cu bărbații gay locali pe aplicațiile de întâlniri, și chiar dacă la început aveau tendința să fie timizi sau foarte discreți, până la urmă am reușit să ies cu majoritatea și să bem ceva în oraș, înainte de a ne întoarce în camera mea de hotel. 

Fun fact! Bărbații gay din Tirana nu au loc pentru sex date, majoritatea trăiesc cu părinții sau frații lor, iar dacă vizitezi orașul și vrei să ai o experiență de neuitat cu unul dintre localnici, asigură-te că ai spațiul tău pentru asta. Ori, poți merge la cruising spot, sau cum îi spunem noi în Moldova – pleshka (pleșca), care este chiar în centrul orașului, în spatele Muzeului lor Național de Istorie.

Nu e cel mai sigur loc din Tirana, dar așa cum am aflat de la localnici, este locul în care majoritatea albanezilor merg pentru a găsi un partener anonim pentru sex. 

Unde poți sta în Tirana?

Eu am stat chiar în centrul orașului, la Tirana International Hotel, de unde totul se află la o distanță de circa 15 minute față de centru. E comod, din acest punct de vedere, să optezi pentru un hotel sau hostel în zona respectivă. 

La fel, mi-a plăcut este faptul că orașul are o infrastructură dezvoltată pentru transport alternativ, mulți localnici au biciclete și trotinete electrice. 

Ce poți vedea în Tirana?

Nu prea am vizitat muzeele din Tirana, cu excepția Muzeul Național de Istorie. Cel mai mult m-am plimbat prin oraș și am analizat arhitectura eclectică a orașului. Din acest punct de vedere, Tirana se aseamănă cu Chișinău: multe clădiri vechi abandonate și construcții înalte din sticlă la orice colț. Totuși, m-au impresionat, pe de altă parte, clădirile colorate și picturile murale, care abundă. 

De asemenea, poți să vizitezi Marele Parc din Tirana – acolo au un lac artificial fantastic. În plus, te poți răcori la una dintre numeroasele cafenele de pe teritoriul său. E un fel de Valea Morilor pentru mine. 

Și pentru că Tirana este înconjurată de munți, într-una din seri am ajuns la cel mai frumos loc – Te pamja, care deschide o priveliște excepțională asupra întregului oraș. 

Drumul care duce spre acest loc este ușor accesibil atât cu mașina, cât și cu bicicleta.

Este, de fapt, o zonă militară abandonată, cu rămășițe de clădiri părăsite. Dacă dorești să faci un tur pe îndelete, merită să urci pe drumul militar: nu numai că priveliștea este frumoasă, dar poți vedea și depozitele, precum și intrările de beton de pe versant. 

Te pamja este un loc special pentru localnici. Aici vin mulți ei pentru a se distra sau pentru a petrece o seara romantică cu partenerii sau partenerele lor. 

În loc de concluzie 

În ciuda sentimentul comun anti-gay în rândul populației, Tirana este magnifică, iar cu puțină precauție și găsirea unui partener de încredere pentru a explora orașul și cultura gay locală, poți avea o vacanță de neuitat. 

Este Tirana o destinație queer friendly? Răspunsul meu este Da! Capitala Albaniei poate fi considerată o destinație prietenoasă pentru comunitatea queer. M-am simțit în siguranță și am avut experiențe plăcute ca bărbat gay. 

Un alt lucru care mă face să afirm asta este și faptul că tinerii queer din Albania se simt mai liberi și încrezători să exteriorizeze ceea ce sunt decât generația anterioară, la fel ca și în Chișinău. Iar asta e super tare!