Despre oficializarea relațiilor dintre persoanele de același sex se vorbește mai activ în ultimele decenii, deși istoria relevă asemenea exemple în diverse perioade ale dezvoltării civilizației umane. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este cel al împăratului roman Nero, care, potrivit istoricilor, a fost căsătorit de două ori cu doi bărbați: Pitagora și Sporus.

Începând cu anii ’80 ai secolului trecut, discuțiile despre legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex s-au intensificat, în contextul apariției a tot mai multe organizații pentru apărarea drepturilor omului și, nemijlocit, a persoanelor LGBT.

Astfel, în anul 1989, Danemarca a devenit prima țară care a recunoscut legal o relație dintre două persoane homosexuale. Totuși, prima țară care a legalizat căsătoriile între persoane de același sex a devenit Olanda, în anul 2001. Din acel an și până în prezent (august 2022), în total 32 de țări de pe diverse continente au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex. Cel mai recent exemplu este cel al Sloveniei, care a adoptat în luna iulie a acestui an (2022) modificări în legislația națională, astfel încât persoanele LGBTQ+ să-și poată oficializa relațiile.

ȚĂRILE CARE PERMIT CĂSĂTORIILE DINTRE PERSOANE DE ACELAȘI SEX

2001 Olanda

2003 Belgia

2005 Canada, Spania

2006 Africa de Sud

2009 Suedia, Norvegia

2010 Argentina, Portugalia, Islanda, Mexic

2012 Danemarca

2013 Franța, Brazilia, Uruguay, Noua Zeelandă

2015 SUA, Irlanda, Luxemburg

2016 Columbia

2017 Finlanda, Malta, Germania, Australia

2019 Austria, Ecuador, Taiwan

2020 Marea Britanie*, Costa Rica

2022 Chile, Elveția, Slovenia

Deși în ultimii 20 de ani s-a produs un asalt în privința legalizării căsătoriilor dintre persoanele de același sex, numărul actual al acestora reprezintă doar circa 16% din totalul numărului de țări ale lumii. Există însă zeci de jurisdicții în diverse state, care au libertatea de a decide acest lucru la nivel de legislație locală și care permit oficializarea relațiilor homosexuale.