Ți s-a întâmplat vreodată să auzi că homosexualitatea este o boală, o alegere sau și mai rău, cineva a egalat-o cu pedofilia? Sigur ți s-a întâmplat. Din păcate, trăim într-o societate în care o grămadă de informație și fapte eronate circulă zilnic de la gură la gură. Printre volumul de falsuri și dezinformări, se regăsesc și miturile prăfuite despre comunitatea LGBTQ+, care nu o singură dată au fost combătute și contrazise cu argumente veridice.
Mai jos am selectat zece dintre acestea, cele mai uzate mituri și credințe eronate pe care le au unele persoane despre comunitatea LGBTQ+.
- Nimeni nu se naște gay. Homosexualitatea este o alegere
Prin anii ‘90, au fost efectuate studii care încercau să răspundă la simpla întrebare de ce unii oameni sunt gay? Mai mulți cercetători au depistat câțiva factori care ar răspunde de orientarea sexuală. Printre aceștia, se numără genele. Într-un studiu din 1993, publicat în jurnalul Science, s-a ajuns la concluzia existenței unei gene care determină orientarea sexuală a fătului.
Cele mai recente cercetări științifice, efectuate în 2019, susțin că de fapt mai multe regiuni ale genomului sunt responsabile de formarea orientării sexuale, cât și alți factori non-genetici, cum ar fi, structura creierului.
Așadar, cercetătorii științifici au reușit să demonstreze că homosexualitatea nu este o alegere, ci un sistem complex care se formează încă din burta mamei, ulterior sub influența altor factori care nu țin de geneticul uman.
Dacă orientarea sexuală ar fi o alegere, atunci în mod similar, cineva care este gay, ar alege să fie heterosexual, pentru a nu mai fi supus discriminării și violenței din partea societății.
- Homosexualitatea este o boală și poate fi tratată
Probabil cel mai învechit fals despre comunitatea LGBTQ+. Încă din 1973, termenul de homosexualitate a fost exclus din lista tulburărilor mintale din Manualul de Diagnostic şi Clasificare statistică a Tulburărilor Mintale DSM-4. Ba mai mult, practicile medicale din anii 50-60, efectuate cu scopul tratării homosexualității, s-au dovedit a fi ineficiente, neetice și extrem de dăunătoare pentru așa numiții pacienți.
- Dacă copilul vede un cuplu de gay, atunci și el o să vrea să fie gay
Dacă copilul vede o pisică pe stradă, atunci și el o să vrea să fie pisică. După sens, această frază și mitul numărul trei sunt identice. Cum am menționat anterior, orientarea sexuală reprezintă un sistem complex, care se formează încă de la origini, iar o simplă expunere la exemplele de cupluri LGBTQ+ nu este de ajuns ca micul om cu o doză de curiozitate în ochi, să ia ferma decizie de a fi gay. Majoritatea persoanelor LGBTQ+, în copilărie au văzut exemple de cupluri heterosexuale, fapt care în mod similar, nu le-a influențat nicidecum orientarea sexuală.
- Comunitatea LGBTQ+ este direct responsabilă de răspândirea virusului HIV
Virusul HIV niciodată nu a fost selectiv și nici nu a avut anumite preferințe. În timpul Pandemiei de HIV din anii 80, a fost intens promovat stereotipul potrivit căruia, virusul afectează doar bărbații gay.
În realitate, supuși riscului de infectare erau absolut toate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, care practicau acte sexuale neprotejate.
- Dacă ești gay, atunci înseamnă că ești pedofil
Potrivit Asociației Psihologilor Americani, șansele ca o persoană din comunitatea LGBTQ+ să fie pedofil, nicidecum nu sunt mai mari decât cele ale unei persoane hetero. Așadar, nu există niciun studiu care ar confirma legătura dintre homosexualitate și pedofilie. Aceste două concepte nu trebuie puse la egal: primul însemnând o variație a normalității, pe când pedofilia este o tulburare și infracțiune sexuală.
- Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex reprezintă un pericol pentru familia tradițională și va duce la scăderea natalității
Legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex nicidecum nu va duce la scăderea natalității. Este absurd să credem că peste noapte, toți vor dori să se căsătorească cu o persoană de același sex, iar numărul căsătoriilor heterosexuale va scădea. În realitate, toți vor avea dreptul egale, iar faptul că un anumit procent din numărul total de căsătorii va fi între membrii comunității LGBTQ+, nu va avea niciun impact negativ asupra familiilor deja existente sau care urmează să se creeze. Acest lucru este demonstrat de experiența țărilor, cum ar fi Danemarca sau Franța, în care de câțiva ani sunt permise prin lege căsătoriile între persoanele de același sex.
- „Homosexualitatea este împotriva religiei”
În unele secvențe din Biblie, practicile homosexuale într-adevăr sunt considerate păcat. În același timp, Biblia nu plasează homosexualitatea mai presus decât celelalte păcate, și nici nu incită la ură. Ba mai mult, în Noul Testament scrie Onorați oameni de orice fel, iubiți întreaga comunitate a fraților. Este cert faptul că multe momente din Biblie se contrazic între ele, fiind un text vechi de mii de ani, scris de peste 100 de autori, care au trecut realitatea timpurilor sale prin prisma propriei subiectivități.
Cel mai uzat argument religios împotriva homosexualității este Sodoma și Gomora. Se zice că Dumnezeu a șters de pe fața pământului aceste două orașe drept condamnare a practicilor homosexuale din acele orașe. Adevărul e că, păcatul pentru care au dispărut orașele este violul; mai exact, violul în grup. În această poveste, bărbații din Sodoma caută doi vizitatori ai orașului, care de fapt, sunt îngeri, ca să-i violeze. Gazda lor, Lot, îi apără și le oferă ascunziș în casa lui, iar între timp, decide ca fiicele sale virgine să fie violate în locul acelor doi îngeri. Așadar, violența sexuală și nu homosexualitatea sunt păcatele pentru care Dumnezeu decide să distrugă orașul cu foc și sulf.
- Înainte nu existau gay. Acum îi așa, “o modă” la tineret
Chiar dacă în manualele de istorie nu sunt menționate asemenea detalii, referințe la existența cuplurilor de bărbați și femei găsim în orice perioadă istorică, fie în Antichitate sau Evul Mediu.
În Grecia Antică, de exemplu, relațiile romantice și sexuale între bărbați erau o normă socială. Acest fapt este descris în documentele vechi, dar și în mituri, cum ar fi cel despre Laios și Crisippos.
La fel, nu este un secret că multe personalități istorice, printre care Leonardo da Vinci, Socrate sau Lord Byron au fost homosexuali sau bisexuali.
- Homosexualitatea este împotriva legilor naturii
Homosexualitatea în natură, la animale este un lucru des întâlnit. Potrivit biologului canadian, Bruce Bagemihl, comportamentul homosexual a fost observat la aproximativ 450 de specii de animale, iar cei de la National Geographic au realizat și un film la acest subiect, unde putem observa comportamente homosexuale naturale și înnăscute la cupluri de cimpanzei, pinguini, lei, delfini etc.
- Copiii crescuți de un cuplu LGBTQ+ vor fi traumatizați
Oamenii de știință au efectuat o serie de studii pentru a identifica potențiale diferențe dintre copiii crescuți de părinți gay și heterosexuali. O analiză din 2017, în care au intrat 75 de studii, arată că nu există vreo diferență între acești copii.
Alte analize, de asemenea, susțin că orientarea sexuală a părinților are un impact minim asupra dezvoltării copilului, așadar cuplurile homosexuale pot fi părinți la fel de buni ca cele heterosexuale.