Potrivit unui raport al ILGA Europe, în ultimii ani, inclusiv în 2022, Azerbaidjanul s-a clasat pe ultimul loc între 49 de țări din Europa în ceea ce privește drepturile LGBTQ+. Azerbaidjanul devine tot mai cunoscut prin acest statut, fapt cauzat de istoriile covârşitoare ce se întâmplă în comunitatea LGBTQ+, scrie jamnews.

În ultimii doi ani, trei persoane au fost ucise în Azerbaidjan din cauza faptului că sunt LGBTQ+. Bloggerul Avaz Hafizli a fost unul dintre ei. Hafizli era cunoscut ca un activist pentru drepturile LGBTQ+ și a fost deschis cu privire la orientarea sa. Acesta a fost ucis de vărul său, care și-a explicat acțiunile în instanță prin faptul că Hafizli „își dezonorează familia” prin activitatea sa. Înainte de asasinare, Avaz Hafizli a contactat oamenii legii și a declarat că viața lui e în pericol, dar nimeni nu i-a venit în ajutor.

De asemenea, în august 2021, o femeie trans a fost arsă de vie. Ca urmare, câteva persoane trans au organizat un protest, cerând o întâlnire cu Ombudsmanul, însă nimeni nu a răspuns apelurilor lor.

Un alt caz devenit cunoscut este despre Ali, un tânăr de 16 ani, care a fost și este supus discriminării și hărțuirii pentru dezvăluirile sale, atât la școală, cât și acasă. El spune că a fi LGBTQ+ în Azerbaidjan înseamnă să trăiești sub presiune, să fii supus violenței, să lupți constant pentru autosuficiență materială și abuzuri peste tot, inclusiv pe rețelele de socializare.

În Azerbaidjan, persoanele LGBTQ+ se confruntă cu discriminarea, hărțuirea, violența și nerespectarea drepturilor esențiale, astfel încât pot fi concediați de la locul de muncă, pot fi refuzați de medici și nici organele de drept nu iau în considerație apelurile sau adresările în acest sens.