Ziua Internațională a Sexului Oral este o sărbătoare satirică neoficială, creată în Statele Unite. Aceasta nu are un statut oficial, fiind mai degrabă o meme populară pe internet, care a câștigat tot mai multă notorietate. Cu această ocazie, am decis să aflu cum a evoluat această practică sexuală și să vă prezint câteva curiozități.

De obicei, oamenii nu îl percep ca pe o activitate care poate influența virginitatea partenerilor, deși opiniile pot varia. De asemenea, unii pot avea sentimente negative sau inhibiții sexuale în privința practicării acestuia sau pot refuza pur și simplu să-l accepte.

Această zi este dedicată unei discuții deschise despre sexualitate, educație și demistificarea concepțiilor greșite legate de sexul oral. Este important de menționat că această practică poate fi întâlnită în rândul persoanelor de orice orientare sexuală.

Tipurile de sex oral

Sexul oral este o activitate sexuală ce implică stimularea organelor genitale ale unei persoane de către o alta prin utilizarea gurii, incluzând buzele, limba sau dinții. Cunoaștem două tipuri de practici orale:
Cunilingusul este stimularea efectuată asupra vulvei sau vaginului, iar felația – asupra penisului;
Anilingusul reprezintă stimularea anusului cu limba sau buzele. 

Stimularea orală a altor părți ale corpului, cum ar fi prin sărutat sau lins, nu este considerată a fi sex oral.

Sexul oral în antichitate

Mărturiile istorice despre sexul oral arată percepții diferite în marile culturi ale lumii antice. Romanii îl considerau un viciu și un mod de umilire a celor obligați să-l practice, în timp ce alte popoare au creat legende și ritualuri în jurul acestuia.

Potrivit istoricilor, primele dovezi despre sexul oral datează din Egiptul Antic. Se spune că tinerele foloseau rujul roșu ca un semn că ofereau astfel de servicii.

În Grecia Antică, una dintre cele mai vechi referințe despre sexul oral datează din secolul al VII-lea î.Hr. Poetul antic Archilochus relata despre Neboule, fiica lui Lycambe, descriind-o într-un poem care detalia acte considerate atât de umilitoare încât tatăl și fiicele sale s-au sinucis.

„S-a îndoit în sunetul flautului [instrument muzical] şi a luat o înghiţitură, aşa cum tracii şi frigienii beau cu paiul berea lor, s-a încovoiat din spate şi a trudit.”

În India, Auparishtaka (sexul oral) era practicat de femei considerate desfrânate, de însoțitoare de sex și de servitoare care nu erau căsătorite și trăiau în băi publice.

În Roma Antică, felația era percepută ca un act degradant. Uneori, era chiar utilizată ca pedeapsă. Se spune că, dacă un agricultor prindea un hoț, îl putea obliga să îngenuncheze și să practice sex oral. Potrivit unor surse istorice, romanii considerau felația un viciu mai grav decât sexul anal. Cei care o practicau erau priviți cu dispreț și nu erau invitați la ospețe.

Sexul oral în secolul XX-lea

Secolul XX-lea a fost martorul unei transformări semnificative în percepția și practicarea sexului oral, de la un subiect tabu la o practică sexuală acceptată:
Începutul secolului: sexul oral era în general considerat o practică deviantă sau perversă, asociată cu prostituția sau cu comportamente sexuale anormale;
Mijlocul secolului: revoluția sexuală din anii ’60 a adus o deschidere mai mare față de sexualitate, iar sexul oral a început să fie văzut ca o parte normală a intimității sexuale;
Sfârșitul secolului: sexul oral a devenit o practică sexuală comună, acceptată în majoritatea relațiilor heterosexuale și homosexuale.

La popularizarea sexului oral au contribuit următorii factori:
Mass-media: filmele, cărțile și revistele au început să prezinte sexul oral într-un mod mai deschis, influențând percepția publicului;
Mișcarea feministă: femeile au revendicat dreptul la plăcere sexuală, iar sexul oral a fost văzut ca o modalitate de a obține satisfacție sexuală reciprocă;
Contracepția: Disponibilitatea contraceptivelor a redus teama de sarcină, permițând o explorare mai liberă a sexualității;
Apariția SIDA: Deși a avut un impact negativ asupra sexualității în general, SIDA a dus la o conștientizare mai mare a practicilor sexuale sigure, iar sexul oral a fost văzut ca o alternativă mai sigură la sexul vaginal sau anal.

Beneficii versus pericole

Medicii și sexologii au început să discute deschis despre beneficiile și riscurile sexului oral. Haideți, de la început să vorbim despre beneficii:
— Te ajută să dormi mai bine;
— Este benefic pentru limba, maxilarul și gâtul tău;
— Stimularea clitorisului prin sex oral poate duce la orgasme intense și multiple;
— Reduce stresul.

Pe lângă plăceri, sexul oral vine și cu probleme de sănătate prin infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Riscul de transmitere variază în funcție de tipul de infecție, de practicile sexuale specifice și de prezența unor leziuni sau inflamații în zona genitală sau orală.

Studiile internaționale arată că sexul oral este intens practicat în rândul adolescenților, întrucât în viziunea acestora, stimularea orală nu înseamnă pierderea virginității.

În studiul efectuat de profesora în pediatrie a Universității din California, Bonnie Halpern-Felsher, arată ca majoritatea adolescenților nu consideră că se expun unor riscuri de ordin social, emoțional sau fiziologic atunci când practica sexul oral. Au raportat mai puțin îngrijorări legate de sarcini nedorite, infecții, s-au simțit mai puțin vinovați sau utilizați, iar relația lor cu părinții nu s-a agravat ca urmare a sexului. Aceștia au remarcat au simțit plăcere și că se simt bine cu ei înșiși.

Într-un alt sondaj la care au participat 425 de adolescenți de ambele sexe s-au evidentiat motivele pentru care tinerii cu puțină experiență sexuală preferă stimularea orală mai mult decât alte tipuri de sex.
— gradul de siguranță mai mare decât sexul vaginal sau anal
— obținerea plăcerii sexuale mai ușor,
— îmbunătățirea relațiilor intime cu partenerul
— câștigarea de popularitate în rândul prietenilor curiozitatea.

Dacă doriți să aflați despre mai multe sărbători sexuale din acest an, vă invităm să deschideți acest calendar 18+