Organizatorii Eurovision 2024 se pare că au adus concursul într-o etapă complicată, iar lucrurile pe care le-am putut vedea în cea de-a doua semifinală, desfășurată joi, arată că mulți artiști implicați în acest an sunt nemulțumiți de asta, câțiva dintre ei chiar protestând pe scenă. Eu sunt MeloDiva Moldovei și mai jos vă povestesc cum s-a desfășurat a doua semifinală a concursului european de muzică.
Participarea Israelului, nedorită
Se știa din timp că a doua semifinală Eurovision ar putea fi tensionată, în special datorită prezenței Israelului, care nu a fost exclus din competiție deși mii de artiști au semnat petiții și au îndemnat EBU (organizatorul Eurovision) să facă acest lucru. Unii artiști, inclusiv queer sau susținătorx ai comunității LGBTQ+, au avut mesaje de protest sau chiar au purtat simboluri care îndeamnă la încetarea genocidului comis de Israel în Gaza.
Cel mai curios moment a fost însă chiar în timpul prestației reprezentantei Israelului, Eden Golan. În transmisiunea oficială a competiției se puteau auzi doar aplauze și strigăte de susținere. Aparent, televiziunea suedeză și EBU au decis să închidă complet microfoanele din public și să pună pe fundal aplauze și sunete pozitive de audiență înregistrare. Pe social media au apărut mai multe filmări făcute de oamenii prezenți în arena din Malmö în care se aude o cu totul altă atmosferă, majoritatea spectatorilor scandând huiduieli și lozinci anti-Israel.
REMINDER if you hear cheers for israel during the broadcast it’s cause of the ebu is using anti-booing technique trying to cover up boos with fake cheers for tv, but this is how it’s actually like inside the arena ‼️ #Eurovision pic.twitter.com/3Cs9oESnaa
— rasmus (@rasmusbravado) May 9, 2024
Mustii, artistul queer care a reprezentat Belgia în concurs cu piesa “Before the party is over”, a avut scris pe mâna stângă cuvântul “Peace (trad.: Pace)” în prestația din a doua semifinală. Mai mult decât atât, una dintre televiziunile belgiene care difuzează Eurovision, a difuzat înainte de a doua semifinală un mesaj prin care condamnă genocidul din Gaza.

“Aceasta este o acțiune industrială. Condamnăm încălcările drepturilor omului de către statul Israel. Mai mult, statul Israel distruge libertatea presei, de aceea, întrerupem imaginea pentru o clipă”, a fost mesajul afișat de postul VRT, însoțit de hashtagurile #CeasfireNow și #StopGenocide.
Käärijä, cel care a ocupat locul 2 la Eurovision 2023, a fost invitat joi-seară pentru actul de interval al celei de-a doua semifinale. La finalul prestației sale, artistul a strigat “No war (trad.: Nu războiului)!” de pe scena de la Malmö. Totuși, aici trebuie de menționat și faptul că tot Käärijä a fost filmat cum dansează alături de reprezentanta Israelului, Eden Golan, cu doar câteva ore înainte de începerea semifinalei. Ulterior, el a ieșit pe Instagram cu o declarație prin care susține că a cerut ca acel video să nu fie publicat pe internet, iar acțiunile din filmuleț nu ar reprezenta o declarație sau aprobare politică.
🇫🇮 Käärijä shouted "No War" from the stage at the end of his performance#Eurovision #Finland pic.twitter.com/rfMMmS5oaM
— Eurovision Insider (@escinsiders) May 9, 2024
Conferința de presă desfășurată după cea de-a doua semifinală a fost și ea plină de surprize, mai ales că una dintre țările calificate în finală este și Israel. Un jurnalist din Polonia a întrebat-o pe Eden Golan dacă ea s-a gândit la faptul că prezența ei la Eurovision pune publicul dar și pe ceilalți participanți sub un risc imens. Aceasta a fost îndemnată ințial să nu răspundă la întrebare, iar Joos Klein, reprezentantul Țărilor de Jos, a întrebat cu voce tare “De ce nu?”. Ulterior Eden a oferit o explicație evazivă prin care sugerează că organizatorii i-au confirmat că toți vor fi în siguranță și că scopul prezenței ei la Eurovision este altul.
Tot în acea conferință, în timp ce Eden Golan răspundea la întrebări, reprezentanta Greciei din acest an, Marina Satti, s-a arătat complet dezinteresată în a asculta ce zice concurenta ei, iar Joost Klein s-a acoperit cu drapelul țării sale în acest timp. La fel, ca un apropo la controversele din jurul competiției din acest an, când a fost întrebat dacă piesa lui poate uni toată lumea prin muzică (făcându-se trimitere și la sloganul competiției, “Uniți prin muzică”), el a spus că aceasta ar fi o întrebare foarte bună ce trebuie adresată EBU.

Un alt lucru important care merită menționat aici este că joi la Malmö au avut loc proteste în susținerea Palestinei. Potrivit surselor oficiale, aproximativ 12 mii de oameni au participat la marș, printre care și activista Greta Thunberg.
Personal cred că EBU a luat proasta decizie de a păstra Israel în competiție fiind influențați doar de contextul financiar, pentru că cel mai mare sponsor comercial al competiției este Moroccanoil, o companie originară din Israel. Faptul că ei închid ochii la atrocitățile ce se întâmplă în Gaza în ultimele luni și contextul acestui genocid care a pornit foarte mulți ani în urmă, dă dovadă de rasism și nepăsare față de viețile altor oameni decât cei albi (Rusia nu au avut o problemă să o scoată din concurs când au pornit războiul din Ucraina), dar și de un interes sporit de a depărta acest concurs de valorile care l-au consacrat. Interzicerea în special a drapelelor și simbolisticii palestiniene în zona arenei din Malmö și cenzurarea huiduielilor adresate Israelului în acest an dă dovadă de o relație economică mult prea strânsă și prietenoasă dintre EBU și zioniști, iar așa relații și viziuni nu cred că trebuie tolerate.
Așa că dacă ați decis să boicotați concursul din acest an, vă susțin decizia. La fel, nu cred că trebuie să condamnăm oamenii care au decis să se uite la show, pentru că printre ei sunt și multe persoane care probabil găsesc dificil să renunțe la o mare pasiune a lor.
Solidaritate între artiștix non-binari
Pe lângă controverse, Eurovision mai celebrează și diversitatea, acesta fiind de fapt focusul cel puțin până în 2024. În ediția din acest an, două persoane non-binare își reprezintă țările în competiția muzicală. Bambie Thug, care cântă pentru Irlanda, a evoluat în prima semifinală, calificându-se în finala de sâmbătă, iar în cea de-a doua semifinală a evoluat Nemo, artistx care reprezintă Elveția. Bambie și-a declarat susținerea pentru Nemo încă de la începutul competiției, iar joi-seară îndemna toți fanii săi să voteze pentru Elveția. De altfel, Nemo s-a calificat în finală, iar în conferința de presă de după show a declarat că este foarte fericitx să împărtășească această experiență cu Bambie Thug, dar și că este foarte încântatx de prezența multor artiști queer în competiția din acest an.

După semifinala de joi-seară, 10 țări s-au calificat în marea finală Eurovision care va avea loc sâmbătă, 11 mai, de la ora 20:00 (ora Moldovei). Letonia, Austria, Țările de Jos, Norvegia, Israel, Grecia, Estonia, Elveția, Georgia și Armenia vor concura sâmbătă alături de Serbia, Portugalia, Slovenia, Ucraina, Lituania, Finlanda, Cipru, Croația, Irlanda, Luxemburg și cele 6 țări calificate automat, care sunt Franța, Germania, Italia, Suedia și Marea Britanie.
Postări relevante
- Parlamentul Ungariei interzice marșul Pride prin lege
- Ghosting-ul și frica de abandon. O analiză personală
- Orientarea sexuală: O invenție occidentală sau o realitate universală?
- Explicăm// Cum patriarhatul a inventat pederastia și de ce acum o folosește ca insultă
- Cupluri LGBTQ+ în desene animate și anime