Un concurs de muzică pornit pe continentul european a ajuns să fie preșul de care Israelul își șterge picioarele. Eurovision 2024 o să rămână în memoria fanilor concursului drept ediția cu cele mai urâte scandaluri și chiar o eliminare nedreaptă. Sunt MeloDiva Moldovei, iar în continuare vă povestesc pe larg ce a fost în neregulă cu ESC 2024 (în opinia mea, cam totul).
Să începem cu vestea bună. Pentru prima dată în istorie, o persoană non-binară a câștigat Eurovision. Nemo, reprezentantx Elveției, a obținut trofeul competiției sâmbătă-seară, după ce a obținut cele mai multe puncte în urma votului juriului și publicului. Artistx din Elveția a obținut locul 1 la juriu (365 de puncte) și locul 5 la public (226 de puncte), cumulativ obținând 591 de puncte. Nemo a concurat cu piesa “The code”, care este despre experiența sa de a se împăca cu identitatea non-binară.
Regulile s-au aplicat după cum și-a dorit Israelul
Israelul, care de câteva luni comite un genocid în Gaza, se pare că a jucat un rol mai mare decât cel de concurent în ediția din 2024. Unul dintre cei mai mari sponsori ai concursului, Moroccaonoil, companie israeliană de altfel, pare că ar fi pus piciorul în pragul ușii EBU-ului (uniunea care organizează Eurovision) și a insistat ca țara lor să fie prezentă în ediția din acest an, chiar dacă mii de muzicieni din întreaga Europă au solicitat excluderea acesteia.
De altfel, în culisele arenei din Malmö, în ultimele zile atmosfera a fost tensionată și deloc prietenoasă, pe internet fiind publicate mai multe filmulețe în care membri ai echipei dar și jurnaliști israelieni intimidează concurenții și reprezentanți ai presei din alte țări.
Reprezentantx Irlandei, Bambie Thug, a adresat o serie de plângeri celor de la EBU pentru comportament neadecvat din partea echipei Israelului. Una dintre nemulțumiri ține de declarațiile făcute de comentatorii din Israel a Eurovisionului, care au spus înainte de prestația lor din semifinală că ar urma “magie neagră, simboluri stanice și păpuși voodoo, ca și când ne-am afla în Scuarul Pisicilor din Ierusalim în anii ‘90 (cu referire la un scuar în care în anii ‘90 pe timpul nopții era locul în care își dădeau întâlnire persoane parte din cultura goth)”. Aceștia au menționat și că Bambie ar vorbi negativ despre Israel. Persoane din conducerea EBU au declarat că așa comportament nu este acceptat în concurs, însă nicio sancțiune nu a fost aplicată televiziunii din Israel.

Același EBU a fost însă foarte rapid în a exclude Țările de Jos din finala competiției, după ce Joost Klein ar fi fost implicat într-un moment tensionat cu o cameramană. Potrivit unui comunicat Avrotros (televiziunea din Țările de Jos), după prestația lui Joost din semifinala de joi-seară, artistul a părăsit scena în grabă pentru a se duce spre camera verde. La ieșirea de pe scenă, artistul i-a dat semn de două ori unei cameramane că nu-și dorește să fie filmat, ea însă a continuat să o facă, după care Joost a făcut un semn amenințător în direcția ei, însă nu a atins-o. Aparent, o persoană din echipa Israelului s-a implicat și a depus plângere la EBU pentru acest incident, iat Joost Klein a fost exclus la scurt timp din finala Eurovision 2024.
Ulterior, cei din Avrotros au declarat că decizia EBU este una greșită și disproporționată, iar în semn de protest aceștia au refuzat să anunțe punctele date de juriu lor în finală, iar acest lucru a fost făcut de supervizorul executiv Eurovision, Martin Österdahl.

Fanii Eurovision, supărați foc pe EBU
Eurovision a avut o regulă nouă în acest an, care interzicea în arenă orice drapel al țărilor care nu fac parte din competiție, însă care de fapt se aplica doar împotriva drapelurilor Palestinei. Totuși, cei din paza arenei din Malmö se pare că au decis să meargă și mai departe, așa că sâmbătă-seară au fost raportate nu doar cazuri în care nu doar drapelele Palestinei au fost înlăturate, dar și cele ale Uniunii Europene (caz raportat de un moldovean prezent în finală), dar și drapelul non-binar, mai ales ținând cont de faptul că în finala competiției au ajuns două persoane non-binare, Bambie Thug și câștigătorx competiției, Nemo. La defilarea drapelelor, Nemo a ieșit pe scenă purtând pe lângă drapelul Elveției și pe cel non-binar.

Fanii Eurovision au decis să-și arate nemulțumirea față de toate aceste întâmplări, așa că în toate momentele când Martin Österdahl intervenea în timpul finalei ESC 2024, cei din sală în huiduiau așa încât era complicat să te concentrezi ca să asculți ce zice supervizorul executiv Eurovision.
De altfel, nu doar fanii competiției sunt supărați pe EBU, până și câștigătorx Eurovision 2024, Nemo, a declarat în conferința de presă de după show că acest concurs “ar avea nevoie de niște reparații”.
EBU, paranoici până în ultima clipă pentru imaginea Israelului
Nu toți artiștii au ținut cont în finală de faptul că drapelul Palestinian, mesajele și simbolurile pro-Palestina sunt interzise de organizatorii Eurovision. Chiar în deschiderea show-ului, reprezentanta Italiei, Angelina Mango, a decis să își arate susținerea față de palestinieni purtând o rochie neagră și ținând drapelul Italiei (care conține 3 dintre culorile drapelului palestinian) chiar lângă rochie, astfel creând o iluzie vizuală. Reprezentanta Portugaliei, Iolanda, a mers și mai departe, purtând o ținută creată de casa de modă palestiniană Trashy Clothing, iar pe unghii avea desenată keffiyeh, un acoperământ de cap tradițional din Palestina.

Bambie Thug, care în semifinală renunțase să poarte pe față cuvântul “Ceasfire (trad.: Încetarea focului)” în limba Ogham, după cum i-a fost ordonat de EBU, în finală a decis să nu mai țină cont de cenzură și a avut inscripția afișată pe față.
Finalul prestațiilor a fost pentru o serie de artiști momentul oportun să spună mesaje de pace de pe scena Eurovision. Printre cei care au făcut-o au fost Slimane (Franța), Iolanda (Portugalia), Bambie Thug (Irlanda) și Nemo (Elveția). Totuși, merită să menționez că nimeni dintre ei nu a avut un mesaj direct pentru susținerea Palestinei.
Postări relevante
- Ei vor să ne reducă la tăcere. Noi nu tăcem. Direcționează 2% pentru presa queer
- (experiment) Am creat portretul perfect al băiatului gay, cu ajutorul comunității noastre
- Bad Bunny: Desculț, tatuat și periculos de sexy în noua campania Calvin Klein
- Parlamentul Ungariei interzice marșul Pride prin lege
- Ghosting-ul și frica de abandon. O analiză personală