Septembrie este Luna Conștientizării Sănătății Sexuale. Este un moment bun pentru a sparge tabuurile, pentru a educa și pentru a celebra diversitatea în exprimarea sexualității umane. Sexul este este unul din aspectele importante a personalității noastre, iar acest material este o invitație către o conversație deschisă și benefică despre subiectele legate de sănătatea sexuală.

În general evităm să vorbim despre sex, iar în jurul bolilor cu transmitere sexuală există multă rușine. Mulți dintre noi nu deținem suficiente cunoștințe despre infecțiile cu transmitere sexuală (ITS). Familia, școala și societatea preferă să demonizeze acest subiect, decât să-l analizeze într-un mod deschis.

Important de reținut: microbii care provoacă infecții cu transmitere sexuală călătoresc simplu de la un partener la altul fără să le pese de ceea ce nu cunoaștem. Iată de ce este important să învățăm cum putem face sex în siguranță.

Sănătatea sexuală este esențială și ar trebui să fie abordată fără discriminări. Cu toate acestea, în societățile homofobe, sănătatea sexuală a persoanelor LGBT este adesea neglijată, ceea ce poate avea consecințe grave asupra noastră.

Iată un ghid simplu în cinci pași pentru sex în siguranță:

  1. Comunicare Deschisă

Comunicarea deschisă și sinceră cu partenerx este esențială. Este important să discutăm cu partenerx sexuali nu doar despre preferințe, dorințe și limitări, dar și despre istoricul sexual, testele ITS (infecții cu transmitere sexuală) și măsurile de protecție pe care le veți lua împreună.

La fel poți elabora un discurs pentru sexul în siguranță, câteva propoziții care să exprime standardele, preferințele și limitele tale, pe care să-l scrii pe aplicațiile de dating. Ori îl comunici în cluburi sau oriunde ai putea găsi viitorul partener sexual.

  1. Utilizarea Prezervativelor 

Prezervativele (masculine sau feminine) sunt o modalitate eficientă de a preveni transmiterea ITS-urilor. Deși nu este sigur la 100%, folosirea unui prezervativ de înaltă calitate și utilizarea lui corect în timpul actului sexual, reduce mult din riscul de transmitere a infecțiilor. 

Prezervativele vaginale sunt o opțiune excelentă pentru femei și persoane cu vagin. Acestea reduc riscul de ITS-uri și oferă protecție suplimentară.

Poți utiliza prezervative și pentru sexul oral, iar pentru activitățile sexuale care implică mâinile – mănuși. 

Chiar dacă ești sigur că tu și partenerx sunteți perfect sănătoși folosiți prezervativ pentru sexul anal.

  1. Testarea Regulată pentru ITS-uri

Programul de teste regulate pentru ITS-uri este important, în special dacă ești activ sexual cu mai mulți partenerx. Programează-te pentru teste la ITS-uri în mod regulat și încurajează și partenerul/ partenerii sau partenerx să facă același lucru.

Astfel putem contribui cu toții la reducerea răspândirii HIV, HPV, sifilis, gonoree și a altor microbi care ne afectează viața și sănătatea sexuală. 

Poți merge la centrul GDM pentru a te testa gratuit la ITS. 

Serviciile din cadrul Programului Sănătate LGBT a Organizației GenderDoc-M includ în sine servicii medico-sociale. La noi, la organizație, fiecare membru al comunității LGBT, dar și populație generală, poate să vină să facă testare la HIV, Sifilis, Hepatite virale. Pot face analize la alte infecții cu transmitere sexuale prin redirecționare la clinicile particulare cu care aveam contracte”, a declarat Alexandru Goja, consultant în programe de sănătate la Centrul GDM în cadrul Podcastului Fără Rușine. 

  1. Protejarea împotriva HIV

Folosește PrEP (profilaxie pre-expunere) pentru a te proteja de virusul HIV. PrEP este o opțiune pentru persoanele care au un risc crescut de expunere la HIV. Folosind terapia antiretrovirală înainte de contactul sexual, poți preveni replicarea virusului HIV în cazul infectării. Diverse cercetări au confirmat eficiența de până la 99% a PrEP atunci când este utilizată corect.

Utilizarea corectă a prezervativelor și testarea regulată pentru HIV sunt alte măsuri importante pentru protejarea împotriva acestei infecții.

„La moment, Centrul de Informații GENDERDOC-M este unica organizație neguvernamentală din regiune, în care PrEP este oferit la nivel comunitar – ceea ce înseamnă că oferim acest serviciu la sediul GDM, începând cu consilierea, testările necesare, consultația medicului infecționist și terminând cu eliberarea medicamentelor.”, a declarat centrul GDM pe rețelele sociale.

Pentru mai multe detalii poți accesa pagina de Instagram PrEP Moldova

  1. Explorarea plăcerii și consimțământul

Plăcerea sexuală este importantă, dar este crucial să acorzi întotdeauna prioritate consimțământului. Asigură-te că toate activitățile sexuale sunt consensuale și că toți participantx se simt confortabil cu ele. Înțelege că oricine poate decide să oprească sau să înceteze activitatea sexuală în orice moment, indiferent de circumstanțe.

Este important să fii conștient că nu exista act sexual care să fie 100% sigur, doar abstinența presupune asta. Sexul în siguranță este despre conștientizarea riscurilor și reducerea acestora. Precauția și respectarea acestor pași îți poate minimiza riscurile și garanta o viață sexuală în siguranță și plină de plăceri.