Anual, pe 31 martie este marcată Ziua Internațională a Vizibilității Persoanelor Transgen, dedicată sărbătoririi persoanelor transgen și creșterii gradului de conștientizare a discriminării cu care se confruntă persoanele transgen din întreaga lume.
„Însăși natura identității de gen implică vizibilitate. Nu poți exista fericit ca persoană transgen, fără să vorbești despre tine la genul tău, să arăți conform identității tale și să-ți construiești relațiile cu ceilalți în mod deschis. Vizibilitatea este cheia fericirii. Cheia pe care fiecare o ia în propriile mâini și decide în ce moment să deschidă această ușă și să respire aerul libertății și al autoacceptarii”, punctează Centrul GDM.
Totodată, Centrul amintește despre cazul lui Felis, persoană trans căreia transfobia i-a luat viața și invită comunitatea la o seară de pomenire.
De asemenea, în cadrul Podcastului Fără Rușine, Vasile Micleusanu discută cu femeia trans Stela Roxana despre lupta pentru incluziune din perspectiva femeilor trans. Ascultă aici episodul de podcast și continuă discuțiile și în viața reală pentru a contribui la promovarea drepturilor omului și a egalității de gen.
Ziua Internațională a Vizibilității Persoanelor Transgen a luat naștere în anul 2009, datorită lui Rachel Crandall, ca o reacție a lipsei de recunoaștere a persoanelor trans. Singura zi centrată pe comunitatea trans până în 2009 era Transgender Day of Remembrance, care vorbea doar despre persoanele ce au fost ucise, dar nu aducea în discuție toate celelalte persoane care contribuie zi de zi în comunitate și care luptă împotriva transfobiei.
Postări relevante
- Explicăm// Cum patriarhatul a inventat pederastia și de ce acum o folosește ca insultă
- Cupluri LGBTQ+ în desene animate și anime
- „Sex, nu gen” – Premierul României folosește discursul anti-LGBT pentru a promova ura și ignoranța
- Cum am învățat să-mi gestionez anxietatea
- Pe 14 martie sărbătorim Ziua Internațională a Sexului Oral