Plănuiți mai multe călătorii în 2025 sau doriți să vă schimbați locul de trai? În acest caz, este bine să știți care sunt țările gay-friendly pentru o vizită de scurtă sau lungă durată. Vă prezint un clasament care evidențiază topul țărilor unde vă veți simți cel mai bine și unde nici nu ar trebui să vă gândiți să mergeți.
Spartacus, un portal dedicat călătoriilor LGBTQ+, publică anual clasamentul Gay Travel Index, începând din 2012. Indexul măsoară situația juridică și condițiile de trai ale membrilor comunității LGBTQ+ din fiecare țară.
Moldova, între Mauritius și Niger
Țara noastră nu se bucură de un rating „verde”, situându-se printre țările din Africa, cu un scor de -5, pe poziția 104. Cel mai bun scor (+2) l-am obținut la criteriul „Legea anti-discriminare”, în timp ce -1 punct ne-au fost acordate pentru „Căsătoria și parteneriatul civil”, „Opțiunea intersex”, „Terapia de conversie”, „Influența religioasă”, „Legi anti-LGBTQ+” și „Ostilitate socială”.
- Te-ar putea interesa și: (studiu) În prezent, persoanele LGBTQ+ sunt mai acceptate în societate în comparație cu anii precedenți
- Te-ar putea interesa și: Crimă comisă din ură? Primul imam gay din lume a fost omorât în Africa de Sud
Printre vecinii noștri, vedem că România se află pe poziția 84 (-3 puncte), Ucraina pe locul 66 (-2 puncte), iar Rusia pe locul 206 (-17 puncte), înregistrând câte -2 puncte la criteriile „Persecuție” și „Omoruri”.
- Te-ar putea interesa și: În Rusia va fi creat un registru de evidență a persoanelor LGBTQ+
Cum a fost creat clasamentul
Clasamentul din 2025 cuprinde 215 țări evaluate pe baza a 18 criterii juridice și sociale, împărțite în trei categorii:
- Legislație pro-LGBTQ+ – legalizarea căsătoriilor gay, acceptarea adopției, legi anti-discriminare, drepturile persoanelor transgender, recunoașterea opțiunii „intersex” etc.
- Legislație anti-LGBTQ+ – influență religioasă, restricții pentru persoanele care trăiesc cu HIV, interzicerea pride-urilor, cenzură, ostilitate socială etc.
- Detenție sau condamnări la moarte.
Pentru fiecare criteriu se acordă între +3 și -5 puncte. În funcție de scorul obținut (între 13 și -23 de puncte), țările sunt codificate pe culori: de la verde închis (cele mai liberale și prietenoase) până la roșu închis (cele mai periculoase pentru comunitatea LGBTQ+).
Punctele negative sunt acordate țărilor în care drepturile omului nu sunt respectate sau, mai grav, sunt încălcate. Țările unde pedeapsa cu moartea pentru homosexualitate este prevăzută de lege, dar nu este aplicată, primesc un punct negativ. Dacă execuțiile sunt încă practicate din cauza homosexualității, țara primește cinci puncte negative.
Haideți să vedem clasamentul propriu-zis
Top 5 țări sigure sunt: Canada, Islanda, Malta, Portugalia și Spania, fiecare cu un scor de 13 puncte. Acestea sunt urmate de Germania și Noua Zeelandă (12 puncte), Australia, Norvegia, Elveția și Uruguay (11 puncte).
La coada clasamentului se regăsesc: Afganistan, Iran și Arabia Saudită pe poziția 212 (-22 puncte), iar Yemen pe ultimul loc – 215 (-23 puncte).




Postări relevante
- Cele mai fericite țări din Europa în 2025
- „Protect the Dolls”: Tricoul purtat de Pedro Pascal și Troye Sivan a strâns peste 70.000 de dolari pentru drepturile persoanelor trans
- 10 reguli pe care le-am învățat pe Grindr
- Chișinău găzduiește un eveniment despre gândire critică și siguranță online organizat de Politica la minut.md
- Ce spun astrele? Mi-am făcut Astrograma Natală și am înțeles că voi fi singur