Guvernul rus a început, în 2024, crearea unei baze de date în care sunt incluse persoanele queer. Acest registru este conceput pentru a ține sub control comunitatea LGBTQ+ din Rusia sub pretextul „luptei împotriva propagandei LGBTQ+”. În acest articol, analizăm cauzele și consecințele acestei inițiative.
Cauzele
Ministerul de Interne al Federației Ruse este responsabil de crearea registrului persoanelor queer și al „lucrătorilor sexuali” care aparțin așa-numitei „mișcări internaționale LGBTQ+”. Aceasta a fost interzisă și declarată „extremistă” în Rusia, în noiembrie 2023, printr-o decizie a Curții Supreme.
Pe parcursul anului 2024, poliția rusă a efectuat peste 40 de raiduri în cluburi gay și în alte spații frecventate de membrii comunității LGBTQ+, iar participanții au fost înregistrați în baza mai multor „încălcări”.
„Polițiștii îi înregistrează sub pretextul că sunt minori sau că ar putea consuma droguri. Astfel, zeci de oameni sunt duși la secțiile de poliție după un singur raid”, a declarat într-un interviu activistul rus Iaroslav Rasputin.
Tactica poliției este de a obține informații cu caracter personale și sensibile despre fiecare persoană queer, pentru ca ulterior să fie mai ușor de arestat. Persecuția nu are loc imediat după reținere: nu se deschid dosare penale, ci doar se înregistrează persoana în baza de date. Dacă, însă, este implicată ulterior în orice alt tip de manifestație, poate fi acuzată de „extremism”.
Astfel, persoanele LGBTQ+ intră într-un cerc vicios din care nu pot scăpa. În unele cazuri, li se cer bani pentru a evita persecuția și presiunile, însă această soluție este, de multe ori, doar una temporară.
Consecințele
Publicația online Deutsche Welle a discutat cu membrii comunității LGBTQ+ pentru a afla cum îi va afecta această persecuție pe termen lung.
Olga (nume modificat) consideră că aceste măsuri demonstrează că, în viitorul apropiat, persoanele queer din Rusia nu vor putea trăi în liniște și nu vor avea o viață obișnuită. Femeia spune că a încetat să mai participe la evenimente tematice de teama persecuției. Pentru a nu atrage atenția, Olga va încerca să nu iasă în evidență, să vorbească cât mai puțin și să ducă un mod de viață „tradițional”.
„Să nu public nimic pe rețelele sociale care ar putea crea impresia că sunt lesbiană și să devin un «element asexual» în societatea noastră”, a conchis ea.
Pe de altă parte, Constantin (nume modificat) a declarat pentru DW că nu consideră acest registru complet realizabil. Din acest motiv, nu intenționează să își schimbe stilul de viață. Mai mult, el nu crede că există „protocoale” de siguranță eficiente, deoarece polițiștii pot găsi oricând „probe” despre apartenența sa la comunitatea LGBTQ+: „Internetul ține minte totul”, afirmă el.
Totuși, cei mai vulnerabili în fața acestei politici sunt persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Instituțiile medicale nu pot garanta confidențialitatea pacienților, deoarece tratamentul este oferit de stat. Astfel, simpla existență a acestui diagnostic poate fi suficientă pentru ca cineva să fie inclus în baza de date a persoanelor LGBTQ+.
- „HIV nu este un verdict. Cu el poți trăi o viață deplină la fel ca ceilalți.” Istoria unui tânăr gay care și-a acceptat statutul pozitiv
Baza de date nu a fost încă finalizată din cauza lipsei de resurse umane și financiare. Cu toate acestea, „oamenii legii” vor continua să caute permanent persoane queer la diverse evenimente și locații.
În prima jumătate a anului 2024, instanțele de judecată au aplicat amenzi pentru „propagandă gay” în valoare totală de 18,6 milioane de ruble (aproximativ 4 milioane de lei). În decurs de un an și jumătate, statul rus a încasat aproape 44,5 milioane de ruble (9,6 milioane de lei) din sancțiunile aplicate pentru „propaganda LGBTQ+”.
Legea care interzice „propaganda LGBTQ+” în Rusia a fost adoptată la nivel federal în 2013. Aceasta stabilește sancțiuni pentru diseminarea de informații despre „relațiile sexuale netradiționale” în rândul minorilor. În 2022, legea a fost extinsă, interzicând orice formă de difuzare a informațiilor care, în opinia autorităților ruse, „promovează relații sexuale netradiționale, pedofilie sau schimbarea sexului” în rândul persoanelor de toate vârstele.
Postări relevante
- Ei vor să ne reducă la tăcere. Noi nu tăcem. Direcționează 2% pentru presa queer
- (experiment) Am creat portretul perfect al băiatului gay, cu ajutorul comunității noastre
- Bad Bunny: Desculț, tatuat și periculos de sexy în noua campania Calvin Klein
- Parlamentul Ungariei interzice marșul Pride prin lege
- Ghosting-ul și frica de abandon. O analiză personală