„Am văzut cum soldații TLGBQ+ sunt expuși unei vulnerabilități enorme, iar acest proiect de lege vine ca un răspuns la o necesitate urgentă de protecție a lor. Legea nu este doar despre drepturile unui grup, este despre drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor, indiferent de orientarea lor sexuală”, a explicat Sovsun.

Proiectul de lege, denumit „Legea Parteneriatelor Civile”, a fost introdus în Parlament în martie 2023 și vizează legalizarea atât a parteneriatelor civile între persoane de același sex, cât și între persoane de sex opus. Dacă va fi adoptat, proiectul va asigura cuplurilor de același sex drepturi legale similare celor ale unui cuplu căsătorit, cu excepția dreptului de a adopta copii. 

Deși legea nu a fost încă aprobată în comitetul relevant, aceasta a primit un sprijin semnificativ din partea altor comitete și ministere ucrainene, inclusiv Ministerul Apărării, care, după o perioadă de rezistență, și-a schimbat poziția în favoarea legii în octombrie 2023.

Legătura dintre drepturile TLGBQ+ și criteriile de acces în Uniunea Europeană

Sovsun a subliniat în discuția cu redacția Bang Bang că acest proiect nu este doar un pas intern pentru protecția drepturilor TLGBQ+, ci și o cerință importantă în procesul de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană.

„Este vorba despre respectarea drepturilor fundamentale ale omului, iar Uniunea Europeană are standarde clare privind protecția acestora, inclusiv drepturile persoanelor TLGBQ+”, a spus ea. „Aceasta face parte din procesul de aliniere a Ucrainei la valorile europene, iar legalizarea parteneriatelor civile este un pas necesar în acest sens.”

În conformitate cu criteriile de la Copenhaga, care stabilesc standardele de drepturi fundamentale pentru statele care doresc să adere la UE, Sovsun a explicat că Ucraina riscă să nu îndeplinească aceste cerințe fără a aborda problema parteneriatelor civile. 

„Cazul recent al Curții Europene a Drepturilor Omului, Maymulakhin și Markiv v. Ucraina, ne-a arătat că nu putem continua să ignorăm nevoia de a recunoaște legal parteneriatele între persoane de același sex. Este o problemă fundamentală de respectare a drepturilor omului.”

Context

Proiectul de lege nr. 9103 a fost introdus în Parlamentul Ucrainei în martie 2023 ca urmare a unei petiții online din 2022, care solicita legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex. Petiția, care a adunat rapid 25.000 de semnături, sublinia că „în aceste vremuri, fiecare zi poate fi ultima”. Autorii acesteia susțineau că persoanele TLGBQ+ au dreptul la aceleași protecții legale ca și cuplurile tradiționale, în special în fața riscurilor asociate războiului. 

Un sondaj național realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev, în perioada mai-iunie 2024, arată că 70% dintre ucraineni consideră că persoanele TLGBQ+ ar trebui să beneficieze de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni ai Ucrainei. Totuși, în privința legalizării parteneriatelor civile între persoane de același sex, procentul celor care susțin această măsură scade la 28%, în timp ce 25% dintre respondenți nu au o preferință clară, potrivit sondajului.