Pe parcursul secolului XX-lea și până în prezent, comunitatea LGBTQ+ a fost a demarat campanii de sensibilizare care au jucat un rol crucial în schimbarea percepției publice față de gay, lesbiene, persoane transgender și alte identități queer. Aceste campanii au fost marcate de sloganuri puternice, menite să atragă atenția, să inspire schimbare și să promoveze acceptarea și egalitatea.

În acest articol, am selectat o serie de sloganuri memorabile care au contribuit la deschiderea și recunoașterea drepturilor persoanelor LGBTQ+ în Moldova, dar și în întreaga lume.

„Fără frică”. Este denumirea unei campanii de sensibilizare desfășurate timp de trei ani, lansată de Centrul de Informații GENDERDOC-M în perioada 2016-2018. Campania a avut drept scop promovarea diversității, individualității și libertății de a fi așa cum ești. În anul 2018, campania „Fără Frică” s-a desfășurat sub sloganul „Unde e iubire, nu e loc de frică”. Scopul acesteia a fost de a arăta oamenilor că, în Moldova, încă există persoane care trăiesc în frică și se tem să iubească. Campania și-a propus să consolideze societatea, „pentru că acolo unde este iubire, nu este loc pentru frică”.

Am participat și eu în această campanie, însă în calitate de jurnalist 🙂

„Sub ogheal” este sloganul unei campanii sociale lansate în 2018 de Centrul de Informații GENDERDOC-M. Această campanie a fost creată pentru a evidenția absurditatea sfatului des întâlnit – „Faceți ce vreți, dar sub ogheal”. Activitățile campaniei s-au concentrat pe reducerea atitudinilor negative față de ideea că toate aspectele vieții persoanelor queer ar trebui să rămână ascunse de ochii lumii.

Mesajul campaniei a subliniat că astfel de așteptări sociale – precum să facă sex „sub ogheal”, să evite să se țină de mână în public sau să fie cât mai invizibili în societate – perpetuează discriminarea și neacceptarea.

„Aici suntem acasă” este un slogan folosit în anul 2024 de mai multe organizații queer din Moldova pentru a promova integrarea Republicii Moldova în UE. Mesajul campaniei a fost creat astfel încât să arate populației că persoanele gay, lesbiene, transgen sunt moldoveni, născuți aici, și nu „aduși din Europa”, așa cum susține propaganda anti-UE.

Am avut și eu onoarea de a participa la această campanie socială, filmându-mă într-un spot care a devenit viral pe internet. Mai mult, am fost sunat de un prieten din copilărie care mi-a spus: „Aici, la Bălți, oamenii întreabă de tine.” M-a flatat interesul acelor oameni față de viața mea privată, însă, din păcate, amicul nu a vrut să-mi spună cine sunt acei curioși. Mi-ar fi plăcut să-i telefonez personal și să le răspund la toate întrebările apărute.

Vă las mai jos videoclipul care mi-a adus „notorietate” în orașul natal.

„Gay? There’s nothing queer about it” [trad. Gay? Nu e nimic ciudat în asta]. Acest slogan a fost folosit într-o campanie socială pentru promovarea acceptării bărbaților gay în fotbal. Spotul a fost lansat în anul 2012 de către Asociația Regală de Fotbal a Țărilor de Jos.

„Gay is good” [trad. Să fii gay este bine]. Sloganul a fost creat de primul activist gay Frank Kameny, după modelul sloganului folosit de activistul Stokely Carmichael, care milita pentru drepturile persoanelor de culoare – „A fi om de culoare este frumos”.

Frank Kameny a activat ca avocat amator, apărând funcționarii publici cărora li s-a revocat sau suspendat accesul la secretele de stat din cauza acuzațiilor de „perversiune” sau „acte imorale”. Activismul lui Kameny a contribuit la dezvăluirea practicilor discriminatorii de angajare ale Guvernului SUA, prin participarea la ședințe de judecată. El invita oamenii să asiste la aceste ședințe, transformându-le în evenimente publice pentru a atrage atenția asupra cazurilor pe care le apăra.

Frank Kameny s-a născut în anul 1925 și a decedat în 2011, la vârsta de 86 de ani. Este veteran al celui de-al Doilea Război Mondial și a fost printre zecile de mii de soldați americani care au debarcat în Normandia (Franța) în 1944, în cadrul unei operațiuni militare istorice. Această operațiune a forțat Germania să lupte pe două fronturi, conducând în cele din urmă la înfrângerea acesteia de către alianța formată din SUA, Marea Britanie și Uniunea Sovietică.

„Two, four, six, eight! How do you know your kids are straight?” [trad. Doi, patru, șase, opt! De unde știi că copiii tăi sunt heterosexuali?]. Acest slogan a câștigat popularitate la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, ca parte a campaniilor de vizibilitate și conștientizare a comunității LGBTQ+. Mesajul venea să conteste tradițiile heteronormative din societățile conservatoare. Sloganul a fost creat pentru a stimula gândirea critică și a pune sub semnul întrebării presupunerea că heterosexualitatea este singura orientare sexuală validă. Cuvintele provoacă părinții și societatea să își analizeze atitudinile cu privire la orientarea sexuală a copiilor.

„We’re here! We’re queer! Get used to it!” [trad. Noi suntem aici! Noi suntem queer! Obișnuiește-te cu asta]. Acest slogan a fost popularizat la începutul anilor ’90 de grupul de activiști ACT UP și adoptat ulterior de Queer Nation. Expresia reprezenta o afirmare îndrăzneață a vizibilității și drepturilor persoanelor LGBTQ+ într-o perioadă în care comunitatea lupta împotriva stigmatizării, mai ales în timpul crizei SIDA. Sloganul a fost conceput pentru a normaliza identitățile LGBTQ+ și pentru a cere acceptarea acestora în societatea americană.

„Sorry girls, I suck dick” [trad. Fetelor, scuzați, dar îmi plac penisurile]. Originea exactă a acestui slogan este greu de identificat, dar a început să circule între anii 1990 și 2000, într-un context în care cultura queer își afirma tot mai puternic vizibilitatea. Expresia a fost adesea folosită la paradele mândriei, pe tricouri și afișe, fiind o celebrare curajoasă și sfidătoare a identității LGBTQ+. Sloganul inversează așteptările tradiționale de gen și sexualitate, abordând direct presupunerea că bărbații trebuie să fie interesați exclusiv de femei. A devenit deosebit de popular în rândul bărbaților gay, ca o modalitate plină de umor și provocatoare de a-și declara orientarea.

„Protect trans kids” [trad. Protejați copiii trans]. Acesta este un slogan utilizat pentru a susține mișcarea pentru drepturile persoanelor transgender, punând un accent special pe protejarea tinerilor transgender. Sintagma este des întâlnită la proteste, pe pancarte și pe tricouri purtate de activiști, subliniind importanța creării unui mediu sigur și sprijinitor pentru acești copii.

Acest slogan a fost folosit pentru prima dată la protestul din anul 2016, în statul Dakota de Sud, SUA, împotriva unei legi care restricționa elevii și elevele transgender să folosească băi și vestiare care nu corespund cu sexul atribuit la naștere.

„Cake/Garlic bread is better than sex” [trad. Prăjitura/Pâinea cu usturoi este mai bună decât sexul]. Acest slogan este utilizat de persoanele asexuate. Expresia este adesea folosită într-un context umoristic, comparând plăcerea obținută din consumul de mâncare delicioasă (cum ar fi prăjitura sau pâinea cu usturoi) cu plăcerea experiențelor sexuale.

Acestea sunt doar câteva dintre sutele de sloganuri care au scos la lumină problemele persoanelor queer. Iată de ce marșul Pride și alte evenimente de susținere a vizibilității persoanelor LGBTQ+ și de promovare a drepturilor acestora sunt esențiale într-o societate democratică.