Persoanele LGBTQ+ au un risc mai ridicat de probleme ale sănătății mintale în comparație cu persoanele cishet. Un studiu realizat de organizația Stonewall ne arată că jumătate dintre persoanele LGBTQ+ au trecut prin depresie, iar trei din cinci persoane queer au avut anxietate. Alarmant este faptul că unu din opt persoane LGBTQ+ între 18 și 24 de ani a avut o tentativă de suicid.
Fenomenul stresului minorităților reprezintă o teorie care explică cauzele problemelor de sănătate fizică și psihică a grupurilor opresate în comparație cu restul societății. Pentru a înțelege mai bine cum ne este afectată viața de zi cu zi de acest fenomen și cum am putea dezvolta reziliență în fața acestuia, am discutat cu psihologa Katerina Reabaia.
Ce este Fenomenul Stresului Minorităților?
Fenomenul a fost descris inițial de către feminista Virginia Brooks. Stresului Minorităților se manifestă ca o formă de stres social constant prin care trec indivizii și grupurile stigmatizate sistemic în societate. „Discriminarea poate fi un exemplu de stres care afectează minoritățile. Este sursa principală de stres.”, ne atenționează Katerina.
Acest fenomen este aplicat de sociologi nu doar comunității LGBTQ+, dar și altor minorități, de exemplu cele etnice.
Pentru orice individ este important să fie acceptat și să aibă respectul societății în care trăiește. Însă multe persoane sunt marginalizate pentru că sunt diferite. Din această cauză acestea nu se pot integra complet în societate și sunt supuși unei stres constant.
Însă cum ne afectează acest stres?
Minte vs Corp
Un exemplu ar fi al unei persoană queer care este în procesul de înțelegere a propriei identități. În procesul de descoperire a sinelui el începe să observe că este diferit „că se distinge de valorile societății înconjurătoare. În acest moment, persoana începe să se simtă altfel, diferit, și deseori acest diferit e pictat într-o nuanță negativă. Eu sunt rău, ei sunt buni. Acesta este primul stres.”, subliniază psihologa.
Primul, și din păcate nu ultimul. Stresul se acumulează cu timpul, facilitând dezvoltarea anxietății. Prin lipsa posibilității de a vorbi despre viața personală fără a fi judecat, acest stres devine cronic ne spune Katerina. „Chiar dacă cei apropiați te acceptă, când citești de exemplu un articol și vezi comentariile homofobe, te confrunți cu neacceptarea și agresiunea.”
Ea afirmă că acest stres cronic devine sol fertil pentru dezvoltarea tulburărilor psihologice și afectează negativ calitatea vieții, iar tensiunea constantă duce „la tulburări de anxietate de diferite tipuri, precum tulburările obsesiv-compulsive, tulburările anxioase generalizate și tulburările depresive.”
Stresul cronic are efecte asupra sănătății fizice, sunt de părere savanții, și poate provoca boli autoimune și chiar cancer. În același timp, presiunea constantă a unei societăți homofobe duce și la dezvoltarea homofobiei internalizate.
Cum devenim rezilienți în fața acestui stres?
Un aspect important pentru dezvoltarea rezilienței noastre reprezintă o rețea de suport. Este important să găsești o comunitate în care să fii acceptat. Tot în această categorie am putea introduce sesiunile de terapie cu un specialist. Aceasta ne poate ajuta să înțelegem procesele interioare, deseori neobservate de noi. Doar astfel învățăm cum să lucrăm cu stările noastre eficient.
În același timp, este important să deconstruim homofobia internalizată, care la rândul ei este o formă de stres cronic. Katerina povestește cum un tânăr gay nu vrea să se identifice ca fiind gay pentru că „Ei bine, este un fel de cuvânt, un cuvânt rău.”
„Pentru că cineva i-a spus că acest cuvânt este rău, el nu îl mai poate accepta, nu vrea să și-l asume. Nu vrea să fie acel rău.” a explicat psihologa.
Katrina recomandă să încercăm să ne acceptăm sinele. Acest proces de acceptare poate fi unul de lungă durată și anevoios, însă este vital.
Fenomenul stresului minorităților afectează în mod semnificativ sănătatea mintală a comunității LGBTQ+. Discriminarea și homofobia constantă contribuie la acumularea unui stres cronic, tulburări psihologice și afectează calitatea vieții. Combaterea homofobiei internalizate și promovarea unei societăți incluzive sunt pași esențiali pentru îmbunătățirea bunăstării mintale în comunitatea LGBTQ+.
Postări relevante
- Ei vor să ne reducă la tăcere. Noi nu tăcem. Direcționează 2% pentru presa queer
- (experiment) Am creat portretul perfect al băiatului gay, cu ajutorul comunității noastre
- Bad Bunny: Desculț, tatuat și periculos de sexy în noua campania Calvin Klein
- Parlamentul Ungariei interzice marșul Pride prin lege
- Ghosting-ul și frica de abandon. O analiză personală