Deconstrucția rușinei. Identitate de Gen

„Nu cred că lumea vrea oameni ca mine.”

Cal, personaj Non-binar, „Sex Education,” sezonul 4, episodul 8.

Am identificat rușinea internalizată în jurul conversației despre identitatea de gen prin conexiunea mea cu personajul Cal. Povestea lor e centrată în jurul tranziției sociale și biologice. Persoană AFAB (atribuit sex feminin la naștere), ei se identifică ca non-binar. Prin intermediul acestui personaj descoperim suferința unei persoane non-binare la început de drum. 

Existența ca și persoană non-binară într-o lume construită în jurul conceptului de binaritate a genului este văzută ca o starea de disconfort. Inclusivitatea necesită efort, pe de altă parte rușinea internalizată îmi spune că identitatea mea de gen nu merită acest efort. Efort pentru ca pronumele tale să fie folosit corect. Efort pentru ca nimeni sa nu impună stereotipurile bazate pe gen. Efort pentru ca ceilalți să ajute la integrarea persoanelor non-binare în spații sigure. 

Atunci când corectez oamenii pentru că au folosit pronumele greșit, creez disconfort. Atunci când cineva vrea să mă includă într-o categoria de gen binară, acea persoană simte discomfort. Unde mă pune? În categoria bărbați (atribuit sex masculin la naștere)? Sau în categoria femei. 

Acest disconfort desigur îl simt și eu. În toate situațiile descrise mai sus, atunci când trebuie să-mi explic identitatea din nou, când nu mă pot simți respectat și în siguranță în spațiul public sau relații interpersonale.

Scenele cu Cal din serialul „Sex Education” m-au ajutat să nu mă mai simt singur în această suferință, să-mi imaginez o lume care mă vrea, să-mi pun sub întrebare rușinea de a fi. Poate, totuși, merit un loc în lumea asta? 

Deconstrucția rușinei. Identitate Romantică

Emoțiile de cringe (sentiment de jenă acută sau de stânjeneală, n.r.), simțite de mine în timp ce mă uitam la „Sex Education,” este ceea ce m-a inspirat să scriu acest editorial. Am vrut să le înțeleg mai bine și să descopăr ce se află în spatele lor. Și, într-adevăr, am descoperit o multitudine de emoții camuflate. Cea mai puternică dintre ele fiind rușinea internalizată în jurul propriei sexualități și identități. Cel mai puternic am simțit această emoție în relațiile dintre personaje din cauza conflictelor generate din gelozie. Conflicte ce îmi aduceau o stare de cringe.

Un exemplu sunt scenele în care Otis descoperă fotografii cu Maeve și un nou prieten de-ai ei din SUA. Otis dezvoltă emoții puternice de gelozie ce ajung să explodeze în timpul unui apel. Aceste emoții intense îi rănească pe ambii și să creeze o distanță între cei doi. Totuși, ulterior descoperim că acel prieten este de fapt gay și anxietățile lui Otis erau nemotivate. În timp ce mă uitam la aceste scene, avea următorul gând în minte: „Discută emoțiile de gelozie! Lucrează cu propria gelozie, Otis, este responsabilitatea ta să o faci!”.

Pe lângă această frustrare, am simțit și rușinea menționată anterior. Pentru că în ciuda teoriei bine cunoscută de mine ca și persoană poliamoroasă, am înțeles că și eu simt emoții de gelozie în continuare. În mod general, există această preconcepție că persoanele poliamoroase nu simt starea de gelozie. Dacă e simțită, înseamnă că e ceva greșit cu tine. Ești poliamoros până la urmă. Astfel de emoții nu au loc în relațiile tale.

Însă adevărul e altul. Emoțiile de gelozie niciodată nu dispar. Gelozia își are locul în relațiile poliamoroase, ea trebuie să fie comunicată și în nici un caz nu e bine să-i dăm o conotație negativă. Doar așa putem crea spațiul necesar pentru dialog, fără rușine. Acest dialog sincer poate să ne ajute să înțelegem adevărata sursă a geloziei și cum să navigăm prin aceste emoții foarte intense.

Rușinea din jurul identității mele romantice este una adânc înrădăcinată. Toată viața am crezut că e ceva greșit cu mine, peste tot văzând numai exemple de monogamie. Din păcate în „Sex Education” nu am simțit o reprezentare a iubirii poliamoroase. Asta însă nu m-a oprit din a rezona, ca și persoană poliamoroasă, cu emoțiile intense de gelozie trăite de personaje.

Descoperă-ți rușinea!

Frumusețea serialului „Sex Education” constă în cât de brutal sunt scoase la suprafață cele mai taboo subiecte. Îți recomand cu drag să te uiți la acest serial, dacă nu pentru poveste, atunci pentru a îți descoperi propria rușine internalizată și pentru a începe un dialog cu sinele. Și poate, în urma acestui dialog, vei putea descoperi noi modalități de a procesa și eventual a trece peste rușinea internalizată.