Pentru mulți, 1998 a fost doar un alt an în istorie. Pentru comunitatea LGBTQ+ din Moldova, acest an a fost momentul în care vocea noastră s-a făcut auzită. Toate acestea au fost posibile datorită determinării unui om curajos care a vrut să schimbe pentru totdeauna modul în care sunt văzute persoanele LGBTQ+. Această persoană este Alexei Marcicov, care pe 8 mai 1998 a fondat Centrul de Informare GenderDoc-M, și tot în acel an a devenit fondatorul și redactorul-șef al revistei Зеркало (Oglinda, n.r.). 

Revista a fost înregistrată de Alexei, sub numele de Зеркало SRL (Oglinda SRL, n.r.) la 6 noiembrie 1998. Deși primul număr a fost publicat în octombrie același an, ca o ediție specială al Centrului de Informare GenderDoc-M, în chioșcuri revista a fost distribuită abia din anul 2001. Aceste date sunt semnificative pentru istoria comunității LGBTQ+ din Moldova, deoarece constituie începutul mișcării pentru vizibilitatea și apărarea drepturilor persoanelor queer din țară.

De la idee la revoluția imprimată

După înregistrarea Centrului de Informații GenderDoc-M, cu speranța de a obține sprijin și resurse pentru activitatea centrului, Alexei a efectuat vizite la Fundația Soros din Moldova și alte organizații, dar tot ce primea în schimb era: „Asta nu se încadrează în domeniul nostru, nu suntem în măsură să oferim ajutor.”

„Se spune că dacă muntele nu vine la Mahomed, Mahomed merge la munte. Nu eram Mahomed, dar știam bine lecția legată de rolul presei în societate: dacă vrei să schimbi un lucru, fă-l vizibil pentru societate. Dacă mijloacele de comunicare existente nu vorbesc despre tine sau despre ceea ce reprezinți, creează-ți propriul mijloc de comunicare și începe o conversație deschisă cu cei cărora vrei să te adresezi. Cu alte cuvinte, mi-am propus să lansez propria mea publicație (queer), fie o revistă sau un ziar.”, își amintește el.

În lipsa unei susțineri financiare, revista a prins viață datorită investițiilor personale ale lui Alexei. 

Alexei Marcicov: Obținerea fondurilor necesare nu a fost o sarcină ușoară, mai ales când resursele financiare erau limitate. Astfel, a fost momentul în care m-am decis să fac o vizită la fabrica metalurgică din Rîbnița, încercând să conving conducerea acesteia să plaseze articole publicitare despre fabrică și produsele lor în săptămânalul „Коммерсант Молдовы”( un ziar dedicat în principal politicii și afacerilor). În cele din urmă, călătoria a avut succes, iar în calitate de agent publicitar, am fost recompensat corespunzător. Fără a intra în detalii, pot spune că am reușit să-l conving pe redactorul-șef al săptămânalului, Artem Varenițu, să tipărească ediția specială pe care am pregătit-o pentru Centrul de Informații GenderDoc-M la tipografia PRAG-3. Astfel, în luna octombrie a anului 1998, am primit primul număr al revistei Зеркало.

Mai multe detalii poți citi aici

Inițial revista a fost distribuită membrilor comunității și aliaților din mână în mână, devenind un instrument important de educare și de conștientizare și contribuind la vizibilitatea persoanelor queer. Prima ediției a revistei avea 24 de pagini, inclusiv coperta, și a fost tipărită într-un tiraj de 2500 de exemplare. Acesta a fost și cel mai mare tiraj din istoria publicației. 

Din 2001 până în 2010, Зеркало (Oglinda, n.r.) a fost în vânzare în chioșcurile din Moldova, fiind prima revistă produsă de membrii comunității, dedicată comunității.