Acesta este al treilea an consecutiv în care colectivul a venit în Moldova pentru a organiza un spectacol, implicând în procesul creativ comunitatea locală. În acești trei ani, împreună cu participanții locali, colectivul a avut un impact semnificativ și a transmis un mesaj important pentru comunitate și societate.

Eu am avut posibilitatea să fiu implicată doi ani la rând în taberele imersive și să joc în două performance-uri. În primul meu an, mă simțeam pierdută, nesigură cu privire la direcția mea în activism, chiar dacă am o prezență publică prin contul meu de TikTok lesbian. Procesul prin care am trecut în prima tabără a fost provocator, dar echipa Queerdos m-a motivat să rămân în Moldova pentru a fi mai vocală pentru comunitatea LGBTQ+. 

În primul an am învățat importanța de a lupta pentru drepturile comunității și de a înțelege cultura, istoria și nevoile persoanelor queer. Cat, Jenny, Andrei, Raj și Simona, tutorii mei, m-au ajutat colectiv în acest proces individual.

În 2023, anticipând un proces mai ușor datorită faptului că cunoșteam deja echipa, participanții și procesul, am așteptat cu nerăbdare să particip. Cu toate acestea, realitatea s-a dovedit diferită în timpul taberei de vară din august 2023. Acest an s-a dovedit mai provocator, nu la nivel individual, ci la nivel comunitar.

În timpul verii, sarcina era să scriem textul pentru spectacolul din noiembrie. Eram opt participantx, cu experiențe, dorințe și nevoi diferite. Au apărut conflicte între noi, dezvăluind o lipsă de coeziune în comunitatea LGBTQ+ din Moldova.

Un dezacord a fost cu privire la includerea limbii ruse în text. Majoritatea echipei era împotriva acestei decizii, văzută ca un act de opoziție față de opresiunea rusă. Cu toate acestea, acest lucru a fost perceput ca o ofensă de către unii participanți și chiar de unii membrii ai colectivului care nu sunt familiarizați cu situația locală a influenței ruse în Moldova.

Totuși, am găsit o soluție. Ne-am divizat în echipe mai mici pentru a scrie textul. Atunci când ne-am strâns cu toții pentru a prezenta textele și pentru a face unul colectiv, am învățat că, chiar dacă suntem diferiți, putem înțelege și respecta fiecare nevoie și voce. Comunitatea ar trebui să fie „unită, dar, desigur, poate fi și contradictorie”, a spus Cat la tabăra de vara, 2023.

Ulterior, au apărut provocări între participanți și membrii Queerdos. Feedback-ul oferit de traineri a subliniat că textul pe care l-am scris nu avea suficientă furie. Trainerii au semnalat că lipsește abordarea problemelor persoanelor transgen. Mai mult, o parte din ei nu a înțeles de ce mișcarea LGBTQ+ locală a ales să militeze pentru dreptul la căsătoria între persoanele de același sex, o cauză pe care o susțin personal cu iubita mea, dar nu pentru o mai mare vizibilitatea a persoanelor transgen.

Ce am învățat din această experiență a fost că este important să avem traineri străini care înțeleg contextul local. Mai mult, într-o comunitate nu ar trebui să existe frică de a-ți exprima cu voce tare opinia, chiar dacă este diferită de cea a comunității.

Am fost tristă din cauza fricii de judecată și cultura de anulare care a sufocat unele opinii ale participanților. Am observat că există o trăsătură toxică de judecată în comunitate, care poate împiedica activismul, făcând comunitatea mai puțin sigură și deschisă decât vrea să pară. 

În ciuda dezbaterilor, am învățat multe despre mine și comunitate și mi-am schimbat perspectivele prin discuții deschise. Am realizat și am acceptat că, fiind într-o bulă, mai mult sau mai puțin confortabilă, nu știam într-adevăr multe despre experiența persoanelor transgen locale. Această comunitate este ascunsă chiar și în așa-zisul “spațiu sigur”. Prin discuții sincere și deschise cu Cat, trainera si fondatoarea Queerdos, si Mikayla, producatorx Queerdos, am înțeles că vocea mea poate ajuta la împuternicirea și apărarea persoanelor trans.

În cele din urmă, toate situațiile de conflict de opinii au apropiat echipa. Asta fiind o dovadă că nu ar trebui să ne temem să ne exprimăm, să dezbatem și să avem libertate de exprimare în comunitate. Cred că aceasta este singura modalitate de a construi o voce diversă, dar puternică.

Toamna, cu câteva săptămâni înainte de performance, ma gândeam sa nu mai particip din cauza mai multor circumstanțe, ca lipsa de claritate în procesul de producție, transparența deciziilor și chestii de logistică.

Cu o săptămâna înainte de spectacol Queerdos am aflat că o să avem o noua participantă.  Queerdos a decis să includă în performance o femeie trans. Mi-a plăcut mult decizia și chiar cred ca era necesara, totuși, dintr-o perspectivă ai dinamicii de grup era evident că vom avea de trecut prin unele dificultăți de integrare și apropiere. 

În ciuda noilor provocări, familia noastră mică s-a adunat într-un cerc pentru a discuta și a clarifica toate neînțelegerile. Acest lucru ne-a întărit ca grup. S-a format o legatură strânsă între litera T și restul literelor din acronimul LGBTQ+. Ceea ce este o necesitate a mișcării queer din Moldova. 

Ca echipa formată, eram deja pregătiți să trecem prin discuții dificile, momente complicate și toate scânteile emoționale. Cu ajutorul fiecărui membru al echipei din Berlin: Jenny, Micayla, Trace și Cat, am construit o mică familie care se simțea mai în siguranță ca oricând. Simțeam prezenta părinților Queer care sunt acolo pentru a ne oferi dragoste, dar și pentru a ne ajuta să creștem și să ne înfruntăm fricile. 

Apoi a venit momentul perfromance-ului. A fost uimitor. Oamenii râdeau, plângeau și se educau. Noi am vorbit ca o comunitate pentru comunitate. Am vorbit într-un mod incluziv. Am vorbit cu o voce puternică și locală.

Cred că, ca persoane queer, nu trebuie să fim perfecți. Trebuie să fim diverși și să învățăm să acceptăm diferențele si momentele ciudate. Datorită conflictelor și spațiului sigur pentru dezbateri, mesajul nostru din acest an a fost mult mai puternic. Acest text a inclus furie, putere, dar și iubire.

Ca membră a comunității, lesbiană, îmi doresc să nu ne fie teamă de gândirea comună și să învățăm să acceptăm diferențele, așa cum ne dorim de la restul societății. Queerdos, pentru mine, a împuternicit comunitatea, a facilitat conexiuni între participanți și a ridicat întrebări importante la nivel local. Cred că, în acești trei ani, toate părțile implicate au avut de învățat câte ceva. Queerdos despre contextul local, iar noi, participanții, despre puterea comunității.

O familie trece prin multe provocări, dar atunci când se adună pentru a se proteja reciproc, este cel mai puternic organism.