Pe 19 iunie curent, Marin Pavlescu, un tânăr gay din Chișinău, a fost contactat telefonic de un bărbat necunoscut, care l-a agresat verbal și l-a amenințat cu moartea. Ulterior, Marin a depus o plângere pe numele acestuia, iar la revenirea sa în țară de peste hotare, bărbatul respectiv a fost arestat. 

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, acest precedent reprezintă un pas important pentru comunitatea LGBT+ din Moldova. 

Marin a povestit pentru Bang Bang că amenințările la adresa lui sunt sistematice. Totuși, unele persoane conștientizează că pot fi trase la răspundere penală și îi cer scuze. 

De asemenea, el a mai punctat că nu a fost ușor să depună plângerea la poliție, fiind luat în derâdere de către cei de la recepție, pentru că sesizarea pe care voia să o depună se referea la amenințări cu omor bazate pe orientarea sa sexuală.

Polițistul de la recepție a chemat alți trei colegi și râdeau împreună de motivul invocat în plângerea mea. Mă purtau încolo-încoace cu plângerea aceea, m-au trimis la al patrulea etaj, iar de acolo înapoi la primul. Eu am sunat avocata, și ea mi-a confirmat că sunt obligați să-mi accepte cererea. De la gălăgia creată, un superior al lor a venit și i-a mustrat, apoi plângerea mea a fost acceptată”, spune tânărul. 

În acest context, Marin subliniază importanța raportării abuzurilor și cazurilor de homofobie, precum și a mediatizării acestora. 

Avocata de Centrul GDM, Doina-Ioana Străisteanu spune că a discutat cu bărbatul care l-a amenințat pe Marin, iar acesta s-a arătat nedumerit de acțiunile Poliției.

„Bărbatul spune că nu s-a așteptat și „regretă” că nu s-a gândit la consecințe. Insistăm să fie pedepsit maximal”, a declarat avocata. 

Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Lobby&Advocacy, administratoarea Centrul GDM, califică acest precedent drept unul de importanță majoră pentru R. Moldova.

„În societatea noastră este o normă să urăști persoanele LGBT. De acum înainte, fiecare poate fi sigur că legea protejează toți oamenii și dacă valorile și principiile tale de viață îți permit să ataci un alt om, legea nu ți-o permite”, punctează ea.