Autoarea volumului „Dezrădăcinare” povestește, într-un interviu pentru Agenția de Carte, despre cum a lucrat la aceasta și felul în care și-a structurat materialul.

În context, Sașa Zare, recent premiată în cadrul Galei Tinerilor Scriitori din România, subliniază că a scris ceea ce își dorea enorm de mult să citească în limba română. 

Am început să scriu părți din „Dezrădăcinare” imediat după ce am renunțat la un proiect de carte mai vechi, un roman la care scrisesem timp de câțiva ani și în care nu mă mai regăseam – nici ca scriitură, nici ca subiect – dar tot încercam să îl țin în viață, să mai schimb ceva la el, să mai adaug, pentru că textul acela era foarte important în relația mea cu scrisul. (…)

Poate ceva foarte important de spus aici e că am scris ce îmi doream enorm de mult să citesc în limba română. Citeam foarte multe cărți traduse care îmi dădeau un sentiment de libertate și apartenență la o literatură pe care în limba mea nu o găseam sau o găseam doar parțial”, spune autoarea. 

De asemenea, ea a menționat că lucrul de care se bucură în mod deosebit după publicarea cărții este vizibilitatea acestui tip de literatură – „hibridă, queer, auto-teoretică”.

Important pentru mine a mai fost să construiesc un roman queer în sensul teoretic, nu doar prin conținut, prin povești de dragoste non normativă sau căutări identitare, ci prin formă și structură. Am intenționat ca structura, scriiturile îmbinate și limbajul să spargă, pe cât posibil, categoria în care cartea ar fi putut fi încadrată. Să spargă falsa dihotomie literar/ideologie”, a mai spus Sașa Zare. 

  • Interviul integral poate fi citit AICI

Anterior, pe 17 octombrie 2022, în cadrul Premiilor Sofia Nădejde, romanul „Dezrădăcinare” a câștigat la categoria Proză Debut. 

Sașa Zare este un alter ego de scriitoare. „Dezrădăcinare” este primul său roman, apărut în martie 2022, la Editura frACTalia.

Citiți și: Romanul queer „Dezrădăcinare”, scris de o autoare din R. Moldova, premiat din nou în România