Expoziția prezintă o abordare a istoriei persoanelor LGBTQ+ din Timișoara și din România prin perspectiva oferită de presa gay de la finalul secolului trecut, când homosexualitatea și promovarea acesteia erau interzise în Codul Penal.
„Prin prisma articolelor din presa locală și internațională, însoțite de afișe, scrisori, mărturii, filme și fotografii, avem ocazia să călătorim în timp înainte de anul 2001 și să aruncăm o privire asupra societății în care își duceau viața persoanele „interzise prin lege.
De la anunțul lui Newell din Evenimentul Zilei, privind înființarea unui pen club gay, până la matrimoniale pentru „o prietenie de lungă durată” și lansarea Gay45 – primul ziar gay din România – expoziția însoțește privitorul într-o călătorie prin istoria scrisă a persoanelor LGBTQ+ din România anilor 90”, menționează organizatorii.
Expoziția se va desfășura în perioada 17-26 februarie. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 17 februarie, începând cu ora 16:00.
Aceasta este organizată de eQuiVox, în parteneriat cu MozaiQ și FITT Timișoara, avându-i în calitate de curatori pe Vlad Levente Viski și Adrian Newell Paun.
Proiectul „File de Arhivă Queer” face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Postări relevante
- Moldova Pride din culise: aflați cine sunt eroii și eroinele care organizează marșul mândriei la Chișinău
- Pe 28 mai, celebrăm Ziua Națională a Masturbării: cum să-ți dai o mână de ajutor în această zi
- 5 tipuri de bărbați gay, potrivit Kama Sutra
- „Accept pe toată lumea, dar să nu-i văd pe stradă!” Top 5 mituri despre Pride
- Ultima simfonie a lui Ceaikovski: o dedicație de dragoste pentru un bărbat