În contextul coming out day, fondatorul Bang Bang Moldova, Vasile Micleușanu a elaborat un ghid practic despre cum poți să te pregătești de acest proces și cum poți să te protejezi emoțional. Prin asta vrem să oferim suport tuturor celor care urmează să treacă pentru prima dată prin acest proces.
Să spui celor apropiați, fie că vorbim despre familie sau prieteni, despre orientarea ta sexuală sau identitatea de gen este întotdeauna complicat. Faptul că de mici suntem crescuți într-o societate binară, heteronormativă în care celelalte identității de gen și forme de orientare sexuală sunt considerate devieri de la normalitate este un impediment pentru noi, cei din comunitatea LGBTQI+, de a ne asuma în mod deschis felul de a fi.
Coming out-ul poate provoca stări și emoții complexe și trebuie să fii gata pentru a face acest pas. Frica de a nu fi acceptat, atunci când alegi să vorbești deschis despre felul tău de a fi, este o realitate. A ieși în evidență și a trăi în mod deschis ca lesbiană, gay, bisexuală, transgen sau persoană heterosexuală care susține comunitatea este un act de curaj și autenticitate.
Este importantă să rețineți că fiecare dintre noi face față acestui proces în felul său și la timpul său. De fapt, nu există o rețetă care poate garanta „succesul” unui Coming Out, dar ceea ce își propune acest articol este să răspundă unei provocări cu care fiecare persoană LGBTQI+ se confruntă în această viață. Cred că doar fiind sinceri cu privire la acest aspect al vieții noastre, chiar și atunci când este greu să vorbim cu persoanele la care ținem, putem trăi o viață în plină libertate și acceptare de sine.
FII DESCHIS CU TINE ÎNSUȚI
Prima persoană cu care trebuie să fii deschis, ești tu însuți. Să te accepți pe tine așa cum ești poate fi destul de greu. De mici suntem crescuți și educații în spirtitul anumitor roluri care ne sunt atribuite în funcție de sexul biologic. Până ajungem să fim conștienți de cine suntem, familia și prin extensie societate decide pentru noi cum ar trebuii să fim. De cele mai multe ori, rolurile care ne sunt atribuite nu corespund cu nevoile noastre și acest lucru provoacă disconfort emoțional, iar pe termen lung duce la neacceptare de sine.
Iată de ce este important ca înainte de a face coming out persoanelor dragi să fii siguri că te accepți așa cum ești. Nu există un moment anume când poți începe să fii deschis cu tine însuți în legătură cu orientarea ta sexuală. Unele persoane din comunitatea LGBTQI+ se luptă mult timp să trăiască viețile pe care cred că ar trebui să le trăiască, în loc de viețile pe care societatea încearcă să le impună.
La această etapă este important să știi că e firesc să te simți speriat, confuz sau vulnerabil. Și doar atunci când te simți pregătit, indiferent de când va fi acel moment, poți face pasul următor.
GĂSEȘTE-ȚI COMUNITATEA
Ca ființe umane, suntem predispuși către socializare și avem nevoie să fim parte a unei comunității. Acest lucru ne dă sentimentul de apartenență la un grup și siguranță. Deseori, din cauză că nu avem posibilitatea să interacționăm cu alte persoane din comunitate, credem că suntem singurele persoane care simt și iubesc diferit. Faptul că nu cunoști alte membre și alți membri ai comunității queer cu care să poți împărtășești experiența ta, nu înseamnă că ești singurul sau singura persoană LGBTQI+.
Iată de ce este util să te conectezi cu alte persoane care trăiesc experiențe și emoții similare. O comunitate care trece prin aceleași situații te poate ajuta să te simți mai puțin singur și poate răspunde la întrebările pe care le ai.
În R.Moldova majoritatea organizațiilor prietenoase LGBTQI+ își au oficiul în Chișinău. Centrul GDM este prima și cea mai mare organizație care oferă suport comunității și organizează grupuri de suport pentru reprezentații și reprezentantele comunității.
Dacă trăiești în zone suburbane sau rurale, găsirea unui grup formal ar putea fi mai dificilă. Dar un loc de unde puteți începe este internetul. El oferă posibilitatea să te conectezi cu organizații și comunității pentru suport. Vezi aici pagina de facebook a Centrului GDM și Queer Cafe
La fel, poți beneficia de consultări gratuite ale unui psiholog, prin intermediul GENDERDOC-M (detalii aici) sau poți suna oricând ai nevoie de ajutor sau te simți singur.
DECIZIA DE A SPUNE ALTORA DESPRE TINE
Mai devreme sau mai târziu, fiecare membră sau membru a comunității LGBTQI+ face Coming Out-ul în fața persoanelor apropiate, fie că vorbim despre familie, prieteni sau un grup mai mare de persoane.
Primul meu Coming Out a fost în fața unei fete care era îndrăgostită de mine și pentru care m-am simțit responsabil. Astfel, am hotărât să-i comunic că sunt de o altă orientare sexuală. Țin minte foarte clar cum inima mea bătea atât de tare și eram copleșit de emoții atât de puternice, încât nu puteam vorbi. Așa că i-am scris pe o foaie: „Sunt gay!”. Acum mă identific ca bărbat queer cu personalitate fluidă.
Primul Coming Out față de o altă persoană este întotdeauna greu. Iată de ce este important să alegi persoana potrivită. Înainte de a spune despre tine, poți analiza care sunt percepțiile acelei persoane despre comunitatea LGBTQI+. Dacă simți că vei fi înțeles, poți face acest pas. La fel, este foarte important să deții și tu cât mai multe informații despre orientarea ta sexuală sau identitatea de gen.
Un alt aspect ar fi să te asiguri că vei fi suficient de înțelegător în cazul în care persoana căruia te-ai deschis va fi confuză și va avea multe întrebări. Iată de ce, trebuie să ai suficientă răbdare. Ține mine, ție ți-a luat timp că să te accepți așa cum ești, respectiv și el sau ea poate avea nevoie de timp că să te cunoască dintr-o altă perspectivă.
O recomandare ar fi să îți pregătești un mesaj clar pe care vrei să-l spui și să-l repeți în glas. Poți face asta în fața oglinzii. Și nu uita că e firesc să te simți confuz, speriat sau vulnerabil, mai ales atunci când alegi să te deschizi altei persoane. Abia după ce faci acest pas, aceste emoții pot fi transformate în mândrie, acceptare, ușurință.
Din experiența mea, pot să confirm că, odată ce facem Coming Out, cei mai mulți dintre noi descoperim că ne simțim mult mai bine să fim deschiși și sinceri, decât să ascundem o parte din noi înșine.
De asemenea, ajungem să recunoaștem că decizia noastră personală de a trăi deschis ajută la spargerea stereotipurilor despre comunitate care i-a ținut pe alții în dulap. Și, făcând acest lucru, îi ajutăm pe ceilalți să ne urmeze mai ușor exemplul. (Vezi pasul de mai sus)
COMING OUT CONTINUU
Coming out-ul este un proces care odată început continuă toată viață. A fi „out” înseamnă a fi deschis și pregătit să vorbești liber despre orientarea și/sau identitatea ta de gen în toate circumstanțele. Este o călătorie fără o destinație clară. Ceea ce pot să zic din experiența mea este că de la un Coming Out la altul procesul devine mai ușor, iar gradul de acceptare de sine și libertate crește.
Un lucru important și la care trebuie să fii atent este că fiecare Coming Out pe care o să-l faci trebuie să se întâmple după regulile tale. Tu decizi cui te deschizi și cum faci asta.
Indiferent de schimbările pe care le poate produce Coming Out-ul în viața membrelor și membrilor comunității LGBTQ+, un lucru rămâne sigur: fiecare decide cum să facă acest pas. Din păcate, în țara noastră, persoanele LGBTQI+ care își fac acest pas pot să se supună unor riscuri multiple. Iată de ce este important să fii pregătit emoțional pentru această mișcare.
Prin asumarea publică a orientării sexuale și a identității de gen putem contribui la diminuarea stigmatizării, marginalizării sociale și discriminării persoanelor LGBTQI+, dar nu trebuie să uităm de prețul pe care îl putem plăti.
Coming Out-ul este un catalizator al schimbărilor percepțiilor și atitudinilor negative legate de comunitatea queer. Dar după cum am văzut, nu există un mod anume prin care poți faci coming out-ul. Este important că acest proces să fie asumat și să se întâmple după propriile tale reguli, luând în calcul că acest proces durează toată viața.
Postări relevante
- Cele mai fericite țări din Europa în 2025
- „Protect the Dolls”: Tricoul purtat de Pedro Pascal și Troye Sivan a strâns peste 70.000 de dolari pentru drepturile persoanelor trans
- 10 reguli pe care le-am învățat pe Grindr
- Chișinău găzduiește un eveniment despre gândire critică și siguranță online organizat de Politica la minut.md
- Ce spun astrele? Mi-am făcut Astrograma Natală și am înțeles că voi fi singur