În contextul mobilizării parțiale declarate în Rusia, mai multe persoane queer încearcă să părăsească țara, pentru a nu fi înrolate în armată și trimise să lupte în Ucraina.
Recent, Coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT din cadrul GENDERDOC-M, Angelica Frolov a făcut public cazul unei persoane non-binare* care a întâmpinat dificultăți și acțiuni de discriminare la intrarea în R. Moldova.
Într-o discuție cu redacția Bang Bang, persoana respectivă a declarat că, la plecare, se aștepta să fie intimidată, dar nu și din partea polițiștilor de frontieră.
„Aeroportul Chișinău, o persoană non binară din Rusia cere azil. La controlul de pașapoarte i se spune că în Moldova nu mai sunt locuri, îl numesc „p*daras” și îl impun să semneze hârtia că este de acord să fie trimis înapoi. (…)
Persoanele LGBT+ din Rusia sunt și ele victime ale regimului putinist. Moldova nu le poate respinge cererea de ajutor. La aeroport nu este loc pentru homofobie și transfobie”, a scris Frolov într-o postare pe rețelele de socializare.
Activista a precizat pentru redacția noastră că acesta nu este primul caz când la frontiera de stat persoanele queer, care încearcă să fugă din Rusia, întâmpină asemenea atitudine.
„Asta m-a doborât…”
Contactată de redacția Bang Bang, persoana non-binară, a mărturisit că felul în care a fost tratat la frontieră a fost copleșitor.
„Ne așteptam la hărțuire în timpul călătoriei, dar să fim hărțuiți de polițiștii de frontieră m-a luat prin surprindere. Asta m-a doborât. S-ar părea că fugi dintr-o țară în care nu ești considerat om, ci doar un buștean pentru focul propagandei. Iar la graniță se repetă exact același lucru”, au punctat ei.
Totodată, ei s-au declarat surprinși de modul în care angajații Genderdoc-M (GDM) i-au susținut.
„Această atitudine este literalmente nouă pentru mine. Pentru prima dată nu sunt un „poponar” cu devieri mintale, ci o persoană ca toți ceilalți”, au adăugat ei.
Mulți jurnaliști și activiști LGBTQ+ au fugit din Rusia de când a început războiul din Ucraina
Rusia folosește eticheta de „agent străin” – care are conotații de spionaj – ca o etichetă pentru persoanele și organizațiile pe care le consideră că se implică în activități politice cu sprijin străin. Recent, Rusia și-a înăsprit și mai mult legile în această privință.
Invazia din 24 februarie a fost urmată de o reprimare a libertăților civile în țară, o lege prevăzând pedepse cu închisoarea pentru cei condamnați pentru răspândirea intenționată de știri „false” despre armata rusă.
Într-un interviu acordat site-ului de știri openlynews.com, purtătoarea de cuvânt la Quarteera – un grup LGBTQ+ cu sediul la Berlin pentru vorbitorii de limbă rusă – Svetlana Shaytanova a declarată „mulți activiști nu au acum mijloacele necesare pentru a părăsi țara, deoarece multe organizații au fost lichidate sau recunoscute ca organizații nedorite, sau agenți internaționali”.
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat anterior că de la 24 februarie, peste 300 mii de ruși au părăsit țara și s-a arătat îngrijorat de propunerea unor state de a interzice cetățenilor ruși să intre pe teritoriul blocului comunitar.
Rusia, la coada clasamentelor privind respectarea drepturilor persoanelor LGBT+
În prezent, GDM, una dintre cele mai vechi organizaţii neguvernamentale care promovează în mod activ drepturile comunităţii LGBT+ în R. Moldova, oferă suport inclusiv persoanelor queer care încearcă să părăsească Rusia și întâmpină atitudini discriminatoare.
Homosexualitatea a fost considerată infracţiune în Rusia până în 1993, apoi boală mintală până în 1999. Constituţia din 2020 defineşte căsătoria exclusiv ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.
În acest an, Rusia s-a clasat pe antepenultimul loc în clasamentul ILGA-Europe privind atitudinea statelor faţă de persoanele LGBTQ+.
*Termenul de non-binar se referă la o persoană care nu se identifică exclusiv ca bărbat sau femeie. Persoanele non-binare se pot identifica ca fiind atât bărbat, cât și femeie, undeva între cele două, sau ca fiind complet în afara acestor categorii. În timp ce mulți se identifică, de asemenea, ca fiind transsexuali, nu toate persoanele non-binare o fac. Termenul de non-binar poate fi, de asemenea, utilizat ca termen generic care cuprinde identități precum agender, bigender, genderqueer sau gender-fluid.
Postări relevante
- Explicăm// Cum patriarhatul a inventat pederastia și de ce acum o folosește ca insultă
- Cupluri LGBTQ+ în desene animate și anime
- „Sex, nu gen” – Premierul României folosește discursul anti-LGBT pentru a promova ura și ignoranța
- Cum am învățat să-mi gestionez anxietatea
- Pe 14 martie sărbătorim Ziua Internațională a Sexului Oral