Sex ≠ Gen

Mulți oameni – mai ales cei care răspândesc informații greșite – confundă sexul biologic cu identitatea de gen. Așa că vreau să clarific acest aspect. Sexul biologic nu este egal cu identitatea de gen. 

Sexul descrie sinele fizic al unei persoane la naștere. Cu alte cuvinte, dacă aveți un penis, oamenii ar putea să vă eticheteze ca „băiat”, dacă aveți o vulvă, v-ar putea numi „fată”. Totuși, sexul este mult mai complex decât atât. El este determinat de o combinație de organe genitale externe, organe reproductive interne și cromozomi sexuali.

Genul sau identitatea de gen este sentimentul intern al unei persoane de a fi bărbat sau femeie, sau ambele, niciuna, undeva la mijloc sau cu totul alt gen. Identitatea de gen este internă și nu este vizibilă pentru ceilalți. 

Deși la prima vedere pare că sexul este ceva natural și biologic, gândește-te la asta. Cromozomii, hormonii, organele genitale sunt chestii naturale, dar cine a decis că un anumit set de caracteristici trebuie să fie etichetat ca feminin și altul ca masculin? De ce contează atât de mult?

Răspunsul e simplu: oamenii au creat aceste reguli. În Evul Mediu, de exemplu, oamenii susțineau că există trei sexe, dar numai două genuri.  Deci, cât de natural e ceva ce se modifică în funcție de epocă și loc?

Există doar XX și XY!?

Încă de la școală ni se spune că oamenii au fie cromozomi XX (femei), fie XY (bărbați). Dar realitatea e mult mai complexă. Pe lângă XX și XY, mai sunt multe alte combinații: XXX, XXY, XYY, XXYY și lista continuă. Persoanele care nu se încadrează perfect în aceste categorii sunt numite intersex. De fapt, aproximativ 1,7% din populația lumii se naște cu trăsături intersex – adică la fel de comun ca oamenii cu păr roșcat. 

Acest exemplu este un alt motiv pentru care împărțirea oamenilor în două categorii de sex este greșită. Ce înseamnă o persoană intersex? Termenul intersex este folosit pentru a descrie o persoană a cărei anatomie sau material genetic nu se încadrează clar în categoriile tradiționale de sex masculin sau feminin.

Uneori, condițiile genetice care afectează hormonii pot duce la discordanță între cromozomi și aspectul fizic al unei persoane. Celulele unei persoane ar putea fi XX, dar persoana este anatomic masculină, în timp ce celulele altei persoane ar putea fi XY, dar sunt anatomic feminine. O variație a acestui fenomen se numește mozaicism. Mozaicismul este o condiție în care celulele din corpul unei persoane nu poartă toate același ADN. 

Unii oameni se nasc cu trăsături intersex vizibile, în timp ce la alții acestea devin evidente mai târziu în viață. De asemenea, multe persoane intersex nu află niciodată că sunt intersex, dacă nu fac teste genetice, deoarece condiția lor nu este întotdeauna vizibilă prin trăsături fizice.

Și totuși, sistemul medical insistă să „corecteze” corpurile care nu se potrivesc în șablonul clasic. De ce? Pentru că societatea vrea claritate, nu complexitate. 

Organele genitale decid sexul?

Mulți cred că fie ai penis, fie ai vagin și că asta decide totul. Dar nu toți oamenii se nasc cu setul „standard” de organe genitale. De exemplu, cineva poate avea vulvă și vagin, dar și un testicul sau o combinație diferită de structuri reproductive. Aceasta demonstrează că realitatea e mai variată decât ne învață manualele de biologie.

Deși presupunerile despre ce organe genitale ar trebui să fie asociate unele cu altele sau cum ar trebui să arate sunt bazate pe informații științifice, deciziile despre ce ar trebui să fie sau nu, sunt expresii ale valorilor și semnificațiilor desemnate social.

De exemplu, în unele spitale, dacă un nou-născut are un clitoris mai mare de 1 cm, medicii îl consideră „prea mare” și fac operații pentru a-l micșora. Dacă are un penis mai mic de 2,5 cm, e considerat „prea mic” și i se atribuie sexul feminin. Dar cine a stabilit aceste reguli? Și mai important: de ce ne pasă așa de mult?

Testosteron și Estrogen

Testosteronul și estrogenul sunt hormonii la care lumea se gândește când vine vorba de diferențele dintre „bărbați” și „femei”. Dar ghici ce? Toată lumea are ambele tipuri de hormoni, doar în proporții diferite. Și chiar și asta variază, sunt bărbați care produc mai puțin testosteron decât unele femei și invers. 

Este important de reținut că toate persoanele au atât estrogen, cât și testosteron în organism, astfel încât nu este corect să numim acești hormoni exclusiv feminini sau masculini.

Deci, sexul biologic este real?

Da și Nu! Corpurile sunt reale, dar categoriile „masculin” și „feminin” sunt niște etichete sociale care s-au schimbat de-a lungul istoriei. Sexul este biologic și în același timp un sistem inventat de oameni ca să clasifice corpurile. Problema? E prea rigid pentru realitatea diversă a naturii. Așa că data viitoare când cineva îți spune că „așa e de la natură”, întreabă-i: sigur?