Autoare invitată: Renata Rățoi
În contextul celor întâmplate în Republica Moldova apare necesitatea de a discuta mai detaliat despre omorul bazat pe gen numit și femicid. Cazul Anei-Maria și a femeii din Florești, sunt câteva. Odată ce nu cunoaștem sentința definitivă în cazul Anei-Maria, nu putem comenta duritatea legii în acest sens. Totuși, recentul caz din raionul Florești, ne arată care este prețul pentru viața unei femei în Moldova.
Judecătoria Soroca, sediul Florești emite hotărârea de a pedepsi un bărbat la 135 ore în folosul comunității și 2850 de lei pentru articolul 201¹ alin. 1 al Codului Penal ceea ce presupune: „Acţiunea sau inacţiunea intenţionată comisă de un membru al familiei în privinţa altui membru al familiei, manifestată prin maltratare, alte acţiuni violente, soldate cu vătămare uşoară a integrităţii corporale sau a sănătăţii”.
Pedeapsa prevăzută pentru articolul invocat este de la 150 la 180 de ore în folosul comunității sau patru ani de închisoare. Luând în considerare că expertiza a calificat toate vătămările ca fiind ușoare, persoanei nu i s-a incriminat alin. 4 al aceluiași articol care se pedepsește de la 12 la 15 ani. Bărbatul aflat în stare de ebrietate, după ce a folosit violența asupra soției sale a lăsat-o în cameră, iar dimineața următoare și-a sunat fiica deoarece ea nu dădea semne de viață. Martorii spuneau că acesta folosea în mod regulat pumnii asupra ei, iar în dimineața când soția lui a fost găsită moartă, camera era plină de sânge.
După cazul tinerii Ana-Maria din Orhei, care a fost omorâtă de către un șofer de curse ocazionale, la data de 30 aprilie 2024 au fost organizate audieri publice unde se discuta despre includerea noțiunii de femicid în legislație.
De ce este necesar de inclus în legislația din Moldova termenul de Femicid
În Republica Moldova, unde anual sunt omorâte aproximativ 40 femei și fete, cel mai des de un membru al familiei. Legislatorii țării noastre în continuare nu recunosc acest fenomenul de femicid din punct de vedere legal.
Biroul Național de Statistică arată că 491 femei și fete sunt supuse violenței în familie. Violența în familie este o etapă premergătoare a femicidului, deoarece adesea ucigașul este chiar soțul, iubitul, tatăl, fratele sau o persoană cunoscută.
De ce este important să facem diferența dintre femicid și omucidere? Deoarece în cazul femicidului vorbim despre o crimă care are la bază genul. Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția nr. 48/104 din 20.12.1993, menționează că „violența împotriva femeilor este o manifestare a relațiilor de putere inegale din punct de vedere istoric între bărbați și femei, care au dus la dominarea femeilor și discriminarea acestora de către bărbați și au împiedicat progresul deplin al femeii”.
În al doilea rând, femicidul reprezintă o problemă gravă a drepturilor omului și o formă gravă de violență împotriva femeilor. Definirea și recunoașterea femicidului în legislație sunt cruciale pentru combaterea acestei probleme și pentru furnizarea de protecție adecvată victimelor. Prin includerea conceptului de femicid în legislație, se poate asigura o mai mare conștientizare a gravității acestui fenomen și se pot implementa măsuri eficiente pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.
Îmbunătățirea legilor și politicilor privind violența domestică și de gen poate contribui semnificativ la reducerea numărului de cazuri de femicid și la protejarea victimelor. Semnarea petiției pentru includerea noțiunii de femicid în legislație este un prim pas important în această direcție și poate contribui la crearea unui mediu mai sigur și mai just pentru toate femeile din țară.
Surse:
- https://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=136064&lang=ro#
- https://jsr.instante.justice.md/ro/pigd_integration/pdf/4079be39-c947-477e-a7ac-891aa6bdbb99
- https://statistica.gov.md/ro/nivelul-infractionalitatii-in-republica-moldova-in-anul-2023-9478_60977.html
- https://statbank.statistica.md/PxWeb/pxweb/ro/30%20Statistica%20sociala/30%20Statistica%20sociala__12%20JUS__JUS010/JUS011800.px/chart/chartViewLine/?rxid=2345d98a-890b-4459-bb1f-9b565f99b3b9
Postări relevante
- Parlamentul Ungariei interzice marșul Pride prin lege
- Ghosting-ul și frica de abandon. O analiză personală
- Orientarea sexuală: O invenție occidentală sau o realitate universală?
- Explicăm// Cum patriarhatul a inventat pederastia și de ce acum o folosește ca insultă
- Cupluri LGBTQ+ în desene animate și anime