În cauza inițiată de Marin Pavlescu împotriva Ministerului Apărării, acesta solicită încasarea de cinci sute de mii de lei cu titlul de prejudiciu moral pentru încălcarea drepturilor la respect și protecție.
Totodată, el cere încasarea din contul Brigăzii nr. 2 de un milion de lei cu titlul de prejudiciu moral pentru hărțuire, pe criteriul de orientare sexuală, în procesul de îndeplinire a serviciului militar în termen.
De asemenea, Marin cere încasarea a douăzeci și șapte de mii opt sute și doi lei cu titlul de prejudiciu material, precum și achitarea cheltuielilor de judecată de către Ministerul Apărării și Brigada nr. 2.
Declarațiile au fost făcute de către Marin pentru bangbang.md, după ce, pe 8 februarie 2023, tânărul a anunțat că dă în judecată Ministerul Apărării, precum și Brigada nr. 2.
„Împreună cu doamna avocat din Cabinetul Avocatei ”Străisteanu Doina Ioana”, azi mi-am apărat dreptul de a avea ședința de judecată publică și am făcut primele declarații în susținerea cererii depuse pentru încasarea prejudiciului cauzat mie”, spunea ieri Pavlescu.
Cererea Ministerului Apărării prin care solicită desfășurarea ședinței închise, pe motiv că ar vorbi despre viața privată sexuală a lui Marin, a fost respinsă. Iar instanța a luat decizia de a face ședința publică datorită acordului lui Marin. Următoarele ședințe vor avea loc pe 15 și 22 martie.
În luna noiembrie 2021, Marin Pavlescu făcea public un mesaj video în care anunța că nu vrea să se întoarcă în armată, după ce acolo s-a aflat despre identitatea sa sexuală. El povestea cum e hărțuit și preciza că își asumă consecințele pentru acțiunile sale, care puteau fi considerate drept dezertare.
Ministerul Apărării s-a autosesizat atunci pe marginea acestui caz și a anunțat că a fost pornită o anchetă internă. La finalul acesteia, Ministerul concluziona că nu au fost depistate dovezi ale hărțuirii, tratamentului inuman, violenței fizice, verbale și psihologice. În schimb, instituția menționa că iubitul soldatului era minor (17 ani) și că au trimis cazul la procuratură pentru a investiga această relație.
Ulterior, la una dintre ședințele Consiliului pentru Prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, reprezentantul Ministerului Apărării i-a cerut lui Pavlescu să aducă probe că este gay.
Până la urmă, Procuratura Chișinău nu a pornit un dosar penal pe numele lui Marin Pavlescu pe motiv de dezertare. Oamenii legii au constatat că el nu a revenit din concediu din cauza hărțuirii la care era supus în unitatea militară, și nu din cauza „eschivării de la serviciul militar”.
Citește și: Marin Pavlescu dă în judecată Ministerul Apărării
Postări relevante
- Parlamentul Ungariei interzice marșul Pride prin lege
- Ghosting-ul și frica de abandon. O analiză personală
- Orientarea sexuală: O invenție occidentală sau o realitate universală?
- Explicăm// Cum patriarhatul a inventat pederastia și de ce acum o folosește ca insultă
- Cupluri LGBTQ+ în desene animate și anime