Katerina Reabaia este psihologă practicantă în abordarea Gestalt și co-fondatoare a proiectului psihologic blizkoo.com. Ea menționează cum, de-a lungul vieții, fiecare dintre noi trece prin numeroase crize: ne maturizăm, pierdem persoane dragi, ne dezamăgim, cineva este traumatizat de viață, cineva face față cu mai mult succes provocărilor externe.

Potrivit convingerilor sale, este bine când alături avem un specialist care poate să ne susțină, să ne explice și să ne ajute la tratarea grijilor și sentimentelor care ne macină. De aceea, am rugat-o pe Katerina să vină cu o serie de sfaturi pentru părinții care află despre copiii lor că sunt LGBTQ+.

A venit momentul în care ați aflat că orientarea sexuală a copilului dumneavoastră este diferită de cea general acceptată. În acest moment, lumea se prăbușește, vi se face frică, apare sentimentul de vinovăție și rușine. Neputința și singurătatea vă apasă. Într-o situație atât de neobișnuită, toate aceste sentimente sunt o reacție firească la o lume schimbată brusc.

Primul gând al oricărui părinte va fi că aceasta este o greșeală, copilul meu nu este așa. În acest moment, pentru a nu dezechilibra liniștea familiei dumneavoastre, e important să nu grăbiți lucrurile, dar să încercați să vă dați seama ce puteți face în continuare și cum să învățați să trăiți cu informația nouă despre propriul copil.

În practica mea, întâmpin adesea probleme cu care se confruntă persoanele LGBTQ+ în procesul de acceptare de sine. Mai ales atunci când aleg să facă coming out în fața celor apropiați.

Vreau să remarc că, în societatea noastră, acesta este întotdeauna un proces dificil pentru toți cei pe care îi privește, atât pentru persoanele LGBTQ+, cât și pentru persoanele apropiate acestora.

În această notă, voi încerca să dau recomandări părinților, astfel încât să le fie mai ușor să facă față unei lumi schimbate brusc.

Cum să reacționez la coming out-ul copilului meu?

Adesea, modul în care părinții reacționează la coming out-ul copilului determină atmosfera de mai departe din familie și relația dintre membrii acesteia. Copilul dumneavoastră, înainte să decidă să se deschidă apropiaților, a parcurs un drum lung și face acest pas pentru a se apropia de voi, dar nu invers.

Cel mai important lucru într-o astfel de situație este acceptarea și sprijinul. Desigur că vă este greu să înțelegeți ce înseamnă să iubești o persoană de același sex. Mai ales pentru că voi iubiți altfel.

Principala sarcină a oricărui părinte este să mențină un nivel pozitiv al respectul de sine și sentimentul propriei demnități la copil. Acest lucru poate fi de ajutor pentru el sau ea, ca pe viitor să se descurce într-o societate departe de a fi inclusivă.

Homosexualitatea nu este o boală.

Primul lucru care apare în capul unei persoane care nu a întâlnit niciodată subiecte despre LGBTQ+ este că aceasta este o boală, perversiune sau posesie demonică.

Nimic din toate acestea nu este adevărat. Homosexualitatea este o caracteristică înnăscută. Din aceasta rezultă că, pe copilul vostru, nu aveți de ce să îl tratați.

Singurul lucru pe care îl puteți face este să aflați mai multe informații. Experții în psihologie și psihiatrie sunt unanimi în opinia lor că orientarea homosexuală este o normalitate.

Vorbiți despre sentimentele voastre și cereți ajutor.

Este important ca un părinte să fie sincer cu sentimentele lui, să vorbească despre frică, neputință și vinovăție, dar este foarte important și să sublinieze că își iubește copilul și îi va oferi toată dragostea și sprijinul de care are nevoie.

De asemenea, există o mulțime de informații pe internet sau în cadrul organizațiilor LGBTQ+, unde puteți găsi literatură specială și grupuri de sprijin pentru părinții copiilor LGBTQ+. Grupurile de sprijin vă pot ajuta să faceți față rușinii și vinovăției.

De asemenea, puteți solicita ajutorul unui psihoterapeut prietenos comunității, care vă va îndruma cum să treceți peste experiența respectivă.

Țineți minte, nu sunteți vinovați că acest lucru vi s-a întâmplat. Orientarea homosexuală nu este o pedeapsă, ci este una dintre opțiunile posibile, pur și simplu nu știți încă nimic despre asta.

Cine este vinovat pentru faptul că, copilul meu este „altfel”?

În capul dumneavoastră se pot strecura cele mai groaznice gânduri, copilul dumneavoastră a fost sedus, influențat sau implicat cu forța în ceva groaznic. În aceste cazuri vor ajuta discuțiile sincere și deschise, în care fiul sau fiica pot povesti singuri procesul de descoperire a identității sexual.

Acțiunile violente în astfel de cazuri pot agrava relațiile ulterioare. Știința continuă să caute cauzele homosexualității, există diverse ipoteze, dar niciuna nu este singura adevărată.

Imaginați-vă o lume în care persoanele LGBTQ+ și persoanele apropiate lor nu ar fi fost nevoite să treacă prin toate aceste experiențe dificile. V-ați imaginat? Cum este această lume?

Este o lume fără prejudecăți, o lume în care oamenii vor avea suficiente informații înainte de a inventa sau de a judeca o persoană pe orice motiv. Unde limitele personale și moralitatea nu pot fi impuse celor care nu le împărtășesc. O lume în care diversitatea și alteritatea ar fi considerate normă, nu tabu.