Drepturile omului devin un privilegiu și politicienii au responsabilitatea de a garanta protecția și drepturile persoanelor LGBTQI+, au declarat recent participanții la evenimentul „Mai mult decât un marș – drepturile omului în Serbia în lumina EuroPride”.

Acesta s-a axat pe EuroPride-ul din acest an de la Belgrad, care a avut loc după săptămâni de controverse și o interdicție inițială pe 17 septembrie, scrie EURACTIV.

„Este timpul să adoptăm reglementări privind drepturile comunității LGBT și să le consolidăm protecția”, a declarat Katarina Golubović, președintele Comitetului Avocaților pentru Drepturile Omului (YUCOM).

Zorana Milovanović, manager de proiect la Mișcarea Europeană din Serbia, a pus la îndoială faptul că un stat ar putea fi numit democratic, atunci când majoritatea consideră că poate decide cu privire la drepturile minorității.

Milovanović a adăugat că în Serbia oamenii cred că membrii LGBTQI+ au mai multe drepturi decât au de fapt și că autoritățile sunt parțial de vină pentru această concepție greșită.

Organizațiile European Pride au selectat orașul Belgrad să fie gazda EuroPride în 2022. Candidatura Belgradului a acumulat 71% din voturile membrilor Asociației Organizatorilor European Pride într-un scrutin la Adunarea Generală Anuală de la Bilbao.

EuroPride a fost inaugurată la Londra în 1992. La aceasta au participat peste 100.000 de persoane. În 2021 EuroPride s-a desfășurat la Copenhaga (Danemarca), iar pentru anul 2023 este preconizată organizarea la Valletta, capitala Maltei.