Ziua Internațională a Lesbienelor este sărbătorită în fiecare an pe 8 octombrie. Inițial, acesta a fost celebrată, în principal, în Noua Zeelandă și Australia. Pe parcurs, s-a răspândit în peste alte 50 de țări din întreaga lume.

Ziua este dedicată creșterii gradului de conștientizare a femeilor lesbiene și problemelor cu care se confruntă, precum și aprecierii și evidențierii rolului în societate a femeilor lesbiene.

Originea exactă a zilei rămâne incertă, însă, potrivit unor surse, a fost menționată pentru prima dată în Noua Zeelandă pe 8 martie 1980, când inițiativele femeilor lesbiene s-au alăturat marșului dedicat Zilei Internaționale a Femeii și au proclamat 8 octombrie ca zi de sărbătorire a Zilei Internaționale a Lesbienei.

Totuși, ar fi mai sigur să spunem că această zi a fost sărbătorită cel puțin de la începutul anilor 1990, deoarece primul eveniment Australian a avut loc la Primăria Collingwood din Melbourne pe 13 octombrie 1990.

Multe lesbiene, rupând diverse stereotipuri, au câștigat o mare faimă și respect datorită muncii și talentului lor. Printre aceste femei lesbiene se numără scriitoarele și poetele celebre Gertrude Stein, Alice Walker, Julie Ann Peters, Virginia Woolf, Vita Sackville-West, Audrey Lord și Emily Dickinson. De asemenea, lesbienele au contribuit semnificativ în domenii precum medicină, biologie, fizică, chimie, artă și altele.

Problemele lesbienelor și stereotipurile cu care se confruntă ele azi sunt împletite cu problemele femeilor. Societatea se așteaptă ca femeile să fie heterosexuale, să aibă copii și să fie „feminine și arătoase”. Acele femei care nu se încadrează în rolul atribuit de societate sunt adesea ridiculizate, criticate și chiar abuzate de familie, colegi, prieteni și societate.