Un bărbat în vârstă de 53 de ani din Germania a devenit cel puțin al treilea pacient cu HIV declarat vindecat de virus, după ce i s-au înlocuit celulele măduvei osoase cu celule stem rezistente la HIV de la un donator, precizează revista științifică nature.com.
Acesta a fost supus unei terapii de transplant de celule stem asemănătoare cu cea utilizată cu succes la Timothy Ray Brown, cunoscut și sub numele de pacientul Berlin.
Echipa care l-a tratat pe bărbatul din Düsseldorf a selectat un donator cu o mutație genetică numită CCR5Δ32/Δ32, care împiedică proteina CCR5 să fie exprimată la suprafața celulelor.
Virusul HIV folosește această proteină pentru a intra în celulele sistemului imunitar, astfel că mutația face celulele rezistente la virus. După transplant, bărbatul a putut să renunțe la terapia antiretrovirală și să rămână fără HIV până în prezent.
Anterior, în 2019, o procedură similară a dus la vindecarea pacientului din Londra, Adam Castillejo. În plus, în 2022, oamenii de știință au anunțat că un pacient din New York, care a rămas fără HIV timp de 14 luni, ar putea fi de asemenea vindecat, deși cercetătorii au avertizat că este prea devreme pentru a fi siguri.
Deși șansele de vindecare sunt ridicate, procedura are riscuri semnificative și este puțin probabil să fie folosită pe scară largă în forma sa actuală.
Mai multe echipe testează posibilitatea de a utiliza celule stem preluate de la pacienți și modificate genetic pentru a avea mutația menționată mai sus, eliminând astfel nevoia de celule donatoare.
Postări relevante
- Explicăm// Cum patriarhatul a inventat pederastia și de ce acum o folosește ca insultă
- Cupluri LGBTQ+ în desene animate și anime
- „Sex, nu gen” – Premierul României folosește discursul anti-LGBT pentru a promova ura și ignoranța
- Cum am învățat să-mi gestionez anxietatea
- Pe 14 martie sărbătorim Ziua Internațională a Sexului Oral