Vasile Micleușanu, fondator BangBang Moldova, persoană queer. Mă consider o personalitate fluidă și, în calitate de expert în comunicare, nu îmi plac etichetele. Cred că ele ne divizează. Am lansat platforma bangbang.md pentru că o parte a societății nu este conștientă de faptul că suntem la fel. Avem aceleași interese și aspirații, iubim sau suferim, avem griji și bucurii, mergem la muncă, plătim taxe. Iată de ce este vital să avem posibilitatea să ne facem auziți. Despre acest lucru este proiectul BangBang. Iar în editorialul acesta te invit să ai curajul să treci de limitele stereotipurilor tale.

Eu sunt aici! Da, da! EU, cel pe care tu alegi să nu-l vezi. Cel pe care tu îl stigmatizezi. Cel pe care tu, cu încăpățânare, nu vrei să-l înțelegi. Sunt aici și trec, ca și tine, prin viață. 

Ai curajul să mă vezi așa cum sunt?

Multă vreme am trăit măcinat de frică și rușine, pentru că tu mi-ai zis că asta trebuie să simt pentru felul în care sunt. Am încercat să te ascult, pentru că e firesc să vrei să fii ceea ce se consideră normal, nu? Atunci nu știam că normalitatea e doar un concept dat de societate. Acum învăț să fiu eu. Ai curajul să mă vezi așa cum sunt?

Ai curajul să mă înțelegi?

Am stat și analizat frânturi din trecutul meu și am realizat că mereu am încercat să fiu pe placul tuturor. Că m-am condamnat atunci când nu reușeam să fiu ca toți. Am fost educat de către familia mea să plac, să fiu un model. Dar niciodată nu am fost întrebat cum sunt eu. 
Acum regret. Da, am fost apreciat pentru că reușeam să fiu pe placul tuturor, dar asta m-a consumat atât de mult, încât m-am transformat într-un personaj amărât în spectacolul celorlalți. Iar în final am ajuns să fiu legat de oameni care au fost violenți cu mine, oameni care nu m-au iubit. Vreau să nu mai fiu măcinat de regret și rușine. Ai curajul să mă înțelegi?

Ai curajul să accepți că pot fi diferit?

Mă gândesc mult la felul în care corpul nostru este controlat din punct de vedere social. Oamenii din jurul meu mă percep doar ca pe un corp, statul mă percepe ca pe un corp. Sunt o sumă de caracteristici biologice și fizice ce pot fi înregistrate, cunoscute și care într-un final definesc ca ceea ce sunt: 1,73 de centimetri înălțime, cu ochi negri, brunet, 62 de kilograme, corp nu prea atletic, dinți albi etc. Dar ce stă în spatele acestor caracteristici? Sunt stări și nevoi, dorințe, pasiune, durere, iubire, bucurie, tristețe, griji, aspirații, vise, eșecuri… Sunt ca și tine! 


Corpurile noastre nu ar trebui să ne definească starea autentică a ceea ce înseamnă „a fi”. Mai ciudat e atunci când conjugăm verbul „a fi” la prezent. Acest „Eu sunt” – o condamnare, o părăsire a unui câmp de posibilități, este o identificare clară în raport cu lumea, aduce după el un șir de prejudecăți și condiționări. Nu mai vreau să fiu definit de niște caracteristici inventate de oameni și acceptate la scară largă ca normalitate. Ai curajul să accepți că pot fi diferit?

Acest text face parte dintr-o serie inițiată de platforma BangBang.md, în cadrul campaniei sociale „Sunt aici! Ai curajul să mă vezi?”. Campania a fost lansată în contextul aniversării a 31 de ani de la obținerea independenței Republicii Moldova, reprezentând o invitație la dialog, și are drept scop promovarea ideii unui spațiu sigur, unde fiecare membru al societății să se poată simți iubit, înțeles și acceptat.