Expresia „minorități sexuale” nu este una actuală și nu a reprezentat niciodată comunitatea LGBTQI+. Motivul pentru care a fost utilizată inițial este că a fost percepută ca reprezentând un grup mic de oameni.
Orientarea sexuală nu poate fi marcată de cifre. Nu e echitabil să clasăm orientarea sexuală a fi minoritate, mai ales într-o societate în care sunt limitate drepturile comunității LGBTQI+.
Orientarea sexuală reprezintă răspunsul erotic sau atracția sexuală direcționată spre indivizii aceluiași sex (homosexualitate), sexul opus (heterosexualitate) sau ambele sexe (bisexualitate).
Identitatea sexuală este simțul personal al propriului gen. Identitatea de gen poate corela cu cea a unei persoane prin sexul atribuit la naștere sau poate diferi de aceasta. În timp ce o persoană poate exprima comportamente, atitudini și aparențe în concordanță cu un anume rol de gen, o astfel de expresie nu poate reflecta neapărat identitatea lor de gen. Termenul identitate sexuala a fost inițial inventat de Robert J. Stoller în 1964.
În cadrul Podcastului cuMINTE, produs de Mediacritica, Angelica Frolov, coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy a Drepturilor LGBT a Centrului de Informaţii GENDERDOC-M, a declarat că „termenul minoritate sexuală este unul greșit”.
„Orientarea sexuală nu este despre minoritate. Sunt lucruri diferite”
Angelica Frolov, coordonatoarea de Program Lobby și Advocacy Centrul de Informaţii „GENDERDOC-M
Mișcarea LGBT a fost și încă este subiectul numeroaselor conflicte care gravitează în jurul instituțiilor sociale: familia, căsătoria, munca. Campaniile multidimensionale de natură legală, politică și culturală reflectă dezbaterile complexe privind relația dintre lege, schimbarea socială. Pe măsură ce înțelegerea de către societate a diverselor identități sexuale, sexe, expresii de gen, practici sexuale, identități de gen, orientări sexuale sau/și romantice, relații non-normative din punct de vedere cultural și organizări de tip familial a devenit mai inclusivă și mai documentată, la fel a devenit și acronimul folosit pentru a le descrie, astfel de la LGB din anii ’70, apoi LGBT în anii ’80-’90, în următoarea perioadă s-a ajuns la acronimul LGBTQIA+.