Există opinii, pe care le împărtășesc în mare parte persoanele homofobe sau pur și simplu neinformate, precum că a fi gay este o alegere. Dar de ce totuși oamenii ar face această alegere? 

Haideți să reflectăm puțin asupra acestei întrebări: a fi homosexual este o decizie? Înțelesul termenului „decizie” pe care ni-l oferă DEX-ul este următorul: „Hotărâre luată în urma examinării unei probleme, a unei situații etc., soluție adoptată (dintre mai multe posibile)”. Așadar, alegem noi oare să ne îndrăgostim în mod conștient sau e mai degrabă un proces care ține de inconștient?

E dificil de găsit un răspuns la această întrebare cum e la fel de greu de știut de ce vedem anumite imagini în vis. Oamenii de știința au încercat să găsească anumite tipare ce țin de orientarea sexuală, dar încă nu au găsit un răspuns. În 1993, un studiu publicat în revista Science a arătat că familiile cu doi frați homosexuali aveau o probabilitate foarte mare de a avea anumiți markeri genetici pe o regiune a cromozomului X, cunoscută sub numele de Xq28.

Această ipoteză a generat titluri de presă despre posibilitatea existenței unei „gene gay” și la discuții despre etica avortului unui făt „gay”. Au apărut, de asemenea, titluri despre o „genă a alcoolismului”, care îi face pe oameni să devină alcoolici, și despre o „genă a războinicului”, care îi face pe oameni neobișnuit de agresivi.

Totuși, cercetările ulterioare au arătat că genele nu pot controla comportamentul în totalitate. Ele reglează producția de aminoacizi, care se combină, pentru a forma proteine. Existența sau absența unei proteine poate avea un efect asupra unor lucruri precum toleranța la alcool sau starea de spirit. A afecta ceva nu este același lucru cu a avea un control complet asupra lui. După anul 2000, oamenii de știință au încercat să explice preferințele sexuale, pornind de la analiza creierului, dar nu există deocamdată o explicație științifică exactă în această privință.

Cum se formează, până la urmă, orientarea sexuală?

Una dintre concluziile care au reieșit în urma acestor cercetări este că educația și cultura joacă un rol major în formarea percepțiilor despre persoanele homosexuale. Altfel spus, nu știm de ce unele persoane sunt homosexuale, dar știm cum se formează percepțiile față de aceste persoane. 

Nu sunt sigur de cum crede majoritatea moldovenilor că funcționează homosexualitatea sau cum ajungi să fii gay, dar un lucru pe care îl pot confirma este că nu este decizia nimănui să fie supus urii și discriminării. Totuși, sunt mulți cei care nu au aceeași părere. Membrii comunității LGBTQ+ trăiesc în frică, din păcate, și în mod regulat sunt contestați, examinați și condamnați de persoane normale, care par convinse că homosexualitatea este o „alegere de stil de viață”.

Asemenea idei apar în spațiul public constant și reprezintă un element cheie în discursul unor politicieni sau formatori de opinie, care sugerează că homosexualitatea este „alegerea stilului de viață”, iar acest fapt atentează la fundamentul societății moldovenești – familia tradițională. 

Dezbaterea în jurul acestor lucruri este inevitabilă, la fel ca și întreaga acuzație „a fi homosexual este o alegere”. Dar de ce este acest lucru atât de persistent? Cei care o spun par să o creadă cu toată sinceritatea, dar care este rațiunea? Practic, de ce ar „alege” cineva homosexualitatea, așa cum ai alege o mașină nouă sau un tatuaj? Ca o paranteză, mulți subliniază faptul că sexualitatea este de fapt un spectru cu multe manifestări posibile (de exemplu, bisexualitatea), dar acest lucru nu pare să fie ceva luat în considerare în argumentul „alegerii”.

În primul rând, ce îi face pe oameni să creadă că homosexualitatea este o alegere? Cei mai mulți citează credințele religioase, deși ideea că religia se opune categoric homosexualității este departe de a fi exactă și devine din ce în ce mai nesigură pe măsură ce trece timpul. Prejudecățile și paranoia par a fi mai mult implicate aici.

De asemenea, putem da vina pe mass-media, iar acest lucru ar putea avea o oarecare valabilitate. Mass-media mainstream a folosit mereu imaginea familiilor fericite, promovând un anumit tip normalitate, iar persoanele homosexuale sunt prezentate într-un mod stereotipizat sau nedemn. Sunt mult prea multe lucruri în acest sens pentru a le detalia aici, dar un exemplu elocvent este folosirea de către mass-media a lesbianismului (pe care bărbații heterosexuali îl găsesc excitant) pentru a atrage atenția.

Dacă desfășurăm ideea de alegere, am putea presupune că oamenii nu au nicio orientare sexuală, până în momentul în care aleg una. Iar unii oameni aleg homosexualitatea.

Probabil acest lucru se întâmplă într-un moment al adolescenței, perioadă în care se produce tranziția către maturitatea sexuală, însoțită uneori de schimbări radicale de comportament. Este oare alegerea homosexualității doar un alt exemplu de dorință de a nu se conforma, cum ar fi să te razi pe cap sau să porți haine ciudate?

Problema cu această afirmație este că rebeliunea adolescentină este în mare parte temporară; părul crește la loc, ținutele pot fi schimbate, dar cei care „aleg” homosexualitatea par să rămână cu ea. Deci poate că este vorba de un „stil de viață”, așa cum susțin mulți? Acest lucru sugerează că cei care sunt pe cale să își aleagă orientarea sexuală se uită la consecințele homosexualității și cred că este o opțiune mai bună. Ei văd opresiunea, ratele de sinucidere, discriminarea și hărțuirea, inegalitatea, riscul crescut de probleme de sănătate mintală sau abandonul din partea familiei. Văd toate acestea și se gândesc: „Ce viață minunată. Vreau să trăiesc astfel”. Acest lucru pare puțin probabil.

De asemenea, așa cum mulți au subliniat, dacă orientarea sexuală este o alegere, atunci ar trebui să poți alege să fii din nou heterosexual dacă nu „merge” să fii homosexual. Și, în mod logic, o persoană heterosexuală ar putea deveni și ea homosexuală. Dacă lucrurile stau așa atunci nu ești de fapt heterosexual, doar că nu ai întâlnit încă persoana potrivită. Ca să inversăm unul din argumentele homofobe de la noi.

Cei care susțin că homosexualitatea este o alegere afirmă invariabil că este o alegere greșită. Acest lucru sugerează că ei cred că toată lumea este de fapt, la un nivel fundamental, heterosexuală. Așadar, persoanele care optează pentru homosexualitate aleg în mod conștient orice, de la relații intime până la întâlniri sexuale întâmplătoare cu persoane de care nu sunt atrase fizic. Să mergi constant împotriva celor mai elementare impulsuri pentru a te ține de o alegere pe care ai făcut-o la un moment dat? Stilul de viață ar trebui să fie foarte atrăgător pentru a justifica acest lucru, dar așa cum am văzut anterior, nu pare să fie.

În general, dacă homosexualitatea este aleasă, cel mai logic motiv pentru care oamenii ar face o astfel de alegere ar fi că sunt atrași de persoane de același sex. Sperăm că puteți vedea cum acest lucru subminează oarecum argumentul.