O dorință neclintită de a fi utilă

„Pentru mine, este foarte important sentimentul de a mă simți utilă.” spune Ecaterina. Acest sentiment de utilitate a fost busola care a ghidat-o la fiecare pas al carierei sale. În ultimii cinci ani, ea a fiind implicată activ în procesul de dezvoltare a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Moldova.

Implicarea Ecaterinei în diverse proiecte este mai mult de cât o parte a jobului său, este dorința ei pentru dezvoltarea țării noastre. „Posibiltatea de a putea contribui, de a face bine, de a ajuta, de a fi punctul de legătură, de a conecta, de a facilita anumite lucruri, asta mie îmi place și asta mă motivează”, menționează ea.

Ambasada se implică activ în dezvoltarea de inițiative noi prin intermediul societății civile. Pe lângă asta, implementează și proiecte proprii.  „Tulip Youth Academy, Moldova Brain Gain, Tulip Press Awards, Tulip Talks, sunt proiecte pe care eu le-am inițiat,” spune Ecaterina. 

 „Drepturile omului sunt nucleul politicii externe olandeze”

Unul dintre cele șase domenii strategice prioritare ale Ambasadei Olandei în Moldova este promovarea drepturilor omului, cu un accent special pe susținerea comunității LGBTQ+. „În primul rând, drepturile omului sunt esențiale pentru noi. Vizibilitatea comunității queer și a diversității este crucială. Fiecare om este diferit în felul său și are dreptul să aibă oportunități egale, să fie respectat și protejat”, subliniază ea.

Un alt domeniu important este susținerea presei independente. Într-o eră a dezinformării și manipulării mediatice, sprijinirea presei independente devine esențială. „Susținem în special presa de limbă rusă și educație mediatică pentru școlile de limbă rusă. Comunitatea vorbitorilor de limbă rusă ar fi mai vulnerabilă la dezinformare și manipulare și ei sunt cei care cel mai mult ar avea nevoie de media alternativă, de opinie alternativă, de voce alternativă în limba pe care ei o vorbesc”, punctează Ecaterina.

Combaterea narațiunilor anti-LGBT în contextul electoral din Moldova

În toamna acestui an, Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și un referendum, iar în acest context, apar numeroase mituri și stereotipuri legate de integrarea europeană. Printre acestea, una dintre cele mai răspândite narațiuni este cea anti-LGBT, care sugerează că integrarea în Uniunea Europeană va duce la o ”invazie” de gay și lesbiene. Această frică, alimentată de propaganda rusă, contribuie la stigmatizarea și marginalizarea comunității LGBT.

Întrebată cum am putea combate aceste narațiuni, Ecaterina, subliniază că este „foarte important să facem ca oamenii să realizeze că o societate diversă, o societate incluzivă, este o societate care se dezvoltă și care are doar de câștigat de la asta.” Ea consideră că în loc de a ne concentra pe demontarea acestor mituri, ar fi mai eficient să promovăm activ o societate incluzivă.

„Eu personal cred că atunci când există anumite narațiuni, nu trebuie să le contracarăm, pentru că riscăm să alergăm după un tren care are o mașinărie atât de mare, în care se investește atât de mult, în cât eforturile noastre de a contracara o narațiune ar putea fi în zadar.” 

În schimb ea propune „să evităm să luptăm cu o agendă străină, să creăm propria noastră agenda. Să explicăm de ce este important ca fiecare cetățean să se simtă protejat, respectat în societatea asta.”

Importanța unei societăți incluzive

Sursa: Arhiva personală

Diversitatea aduce cu sine o varietate de perspective și idei care contribuie la inovație și progres. Acceptând și respectând diversitatea în toate formele ei, inclusiv orientarea sexuală și identitatea de gen, putem construi o societate mai puternică și mai unită. „Pentru că este important ca oamenii să realizeze că vecinul, ruda, prietenul, colegul de muncă sunt o persoane care aparțin unei identități etnice sau de gen sau orientări sexuale și nu sunt aduși de undeva din exterior”, punctează ea.

În acest context, de luna Pride Ecaterina spune că pentru „comunitatea queer este foarte important să continue să fie vizibilă. Înțeleg că nu este ușor să înfruntați discursul de ură și comentariile negative, dar pentru asta suntem noi, aliații voștri.” Iar adresându-se societății în general, ea subliniază că persoanele queer „sunt oameni absolut normali care au joburi, pasiuni, interese așa ca și ceilalți oameni și nu ar trebui excluși din societate.”

Perspective asupra vieții, ambasadei și implicării comunitare

Vasile: Care este motto-ul tău preferat și de ce?

Ecaterina: Am câteva fraze și motto-uri care îmi plac, dar unul dintre preferatele mele este „Totul ce se face, se face spre bine.” Acesta poate sună fatalist, dar l-am folosit de multe ori în viață și am constatat că adesea așa este. Atunci când ai un eșec sau nu reușești să faci ceva, cu timpul îți dai seama că acel eșec te-a condus într-o direcție diferită și, poate, chiar mai bună decât ceea ce nu ai reușit să realizezi inițial.

Un alt motto care îmi place este „Omul potrivit, la locul potrivit, la timpul potrivit.” Cred că este foarte important, mai ales pentru mine, să mă simt utilă în tot ceea ce fac. În job-urile pe care le am, încerc mereu să mă asigur că sunt de folos. Dacă vreodată nu mă voi mai simți utilă în activitatea mea, cred că voi alege să plec. Este esențial să fii la locul potrivit, la momentul potrivit și să contribui cât de bine poți.

Vasile: Dacă ai putea schimba ceva în modul în care este percepută munca ambasadei și imaginea ambasadei în Moldova, care ar fi acel lucru și de ce?

Ecaterina: Cred că sunt două aspecte. Primul, mai amuzant, este că ambasada nu se ocupă doar de servicii consulare. Deși există secții și departamente consulare, activitatea unei ambasade este mult mai complexă decât simplele servicii consulare.

Cel de-al doilea și cel mai important este să se înțeleagă că în spatele activităților și proiectelor implementate de ambasadă nu se află doar un ambasador, ci o întreagă echipă care lucrează din greu. Adesea, vedem ambasadorul sau adjunctul său, dar echipa locală, care este esențială pentru succesul acestor activități, rămâne în umbră. Este important ca oamenii să conștientizeze că există o echipă dedicată în spate, care face toate aceste lucruri posibile.

Sursa: Arhiva personală / Echipa Ambasadei la recepția organizată cu ocazia zilei Regelui

Vasile: Ce sfat ai oferi tinerilor care doresc să se implice în proiectele de dezvoltare comunitară sau în promovarea diversității și incluziunii?

Ecaterina: Să nu le fie frică să aibă idei. Să nu se teamă că ideile lor sunt nepotrivite sau naive. Să viseze ambițios, să nu se oprească din a crede că pot realiza lucruri mari. Noi suntem aici pentru a-i ajuta, pentru a facilita și a-i împuternici. Vom continua să facem acest lucru prin intermediul programelor noastre, sprijinind ideile care contribuie la dezvoltarea unei societăți mai incluzive și diverse, unde diversitatea este acceptată, respectată și protejată.