Despre relația dintre Regatul Țărilor de Jos și Republica Moldova, susținerea comunității LGBTQI+, precum și proiectul BangBang, am discutat cu ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, Fred Duijn, într-un interviu exclusiv, oferit redacției noastre.
Excelența Sa a vorbit despre importanța unei platforme media dedicate comunității LGBTQI+ în Republica Moldova, dar și proiectele media independente de la Chișinău cărora Țările de Jos le oferă suport financiar.
Drepturile omului se află în centrul politicii externe a Țărilor de Jos și, prin urmare, este și nucleul pe care ne concentrăm aici în Moldova.
Ana Sârbu: Aș dori să vă felicit pentru faptul că sunteți primul Ambasador rezident al Regatului Țărilor de Jos în țara noastră. Ce știați, dar și ce părere ați avut, despre Republica Moldova înainte de a ajunge la Chișinău, și dacă s-a schimbat odată ajuns aici?
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: Ai dreptate, sunt primul ambasador rezident al Țărilor de Jos în Republica Moldova și acest lucru este o mare onoare. Suntem încântați să avem o ambasadă la Chișinău. Ambasada a fost inaugurată pe 19 aprilie curent. Ministrul Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra a fost prezent aici pentru a deschide ambasada. Mai apoi, de Ziua Națională a Țărilor de Jos am avut-o drept invitată de onoare pe președinta țării voastre, Maia Sandu.
A urmat Summitul Comunității Politice Europene. A fost intens, într-o perioadă scurtă de timp. Dar, a fost extrem de interesant. În această perioadă de timp am reușit să mă întâlnesc cu oficiali, oameni de afaceri, dar și oameni din diferite grupuri sociale.
Am fost în UTA Găgăuzia, unde am întâlnit oameni din mediul de afaceri, dar am întâlnit și oameni din comunitatea LGBTQI+, am fost la Queer Café și am avut ocazia să cunosc oameni care și-au povestit istoriile de viață. Acolo am vorbit despre visurile lor pentru Moldova, pentru Europa, dar și pentru comunitatea de la Chișinău.
M-ai întrebat despre impresiile mele legate de Moldova. Cu mult timp în urmă, la începutul carierei mele, am început să lucrez la București, am fost trei ani în România, din 1999 până în 2002. Am călătorit, în acea perioadă, și în estul României – la Iași. Cumva sunt familiarizat cu această parte a Europei. Inima mea este cu Europa și ceea ce am văzut aici la Chișinău – este un oraș european. Îmi plac parcurile, străzile, muzica, terasele. Este un oraș confortabil.
Ana Sârbu: Țările de Jos oferă suport Republicii Moldova în cadrul mai multor proiecte și programe de interes, două domenii importante fiind susținerea mediei independente și apărarea drepturilor omului în special celor dedicate comunității LGBTQI+. Povestiți-ne mai multe despre aceste programe și de ce este important să oferiți susținere acestora?
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: Drepturile omului se află în centrul politicii externe a Țărilor de Jos și, prin urmare, este și nucleul pe care ne concentrăm aici în Moldova. Nu suntem singurii, multe țări europene lucrează în Moldova, din fericire, în domeniul drepturilor omului. Noi ascultăm și urmărim cu mare atenție ceea ce se întâmplă în Moldova. În același timp, avem și conversații strânse cu partenerii noștri pentru a ne asigura că nu ne suprapunem în activitățile și prioritățile noastre. Am pus accentul în Moldova pe ceea ce putem face pentru comunitatea LGBTQI+, dar și să susținem media independentă, în special proiectul Bang Bang.
Lucrăm împreună, trăim împreună. Așadar, este vorba și despre faptul că ne permitem unul altuia să fim cine vrem să fim, să respectăm alegerile fiecăruia.
Ana Sârbu: Așa cum ați menționat mai sus, Ambasada Regatului Țărilor de Jos este cel mai important susținător al proiectul BangBang – primul produs media dedicat comunității LGBTQI+ din Moldova. De ce a fost important să susțineți echipa?
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: Este important să susținem astfel de proiecte media, pentru că avem nevoie de oameni dedicați, activi și cărora le pasă. Drepturile omului sunt importante. Susținem cu fermitate libertatea de alegere. În așa fel încât oamenii să poată alege cine își doresc să devină. Este un subiect complex. Moldova este o țară suverană, poate face propriile alegeri ca țară, inclusiv de a alege calea europeană, și noi sprijinim acest lucru. Dar, ca individ, poți să faci propriile alegeri despre propria ta viață, despre propriul tău corp, despre propriile preferințe.
Deci, toate aceste aspecte sunt pentru noi foarte strâns legate de libertate și de drepturi. Lucrăm împreună, trăim împreună. Așadar, este vorba și despre faptul că ne permitem unul altuia să fim cine vrem să fim, să respectăm alegerile fiecăruia. Părinții tăi te acceptă cum ești? Îți poți accepta aproapele? Îți poți accepta colegul? Fiecare este diferit, dar în acest spațiu comun noi creăm. Ne putem permite unul altuia să facem propriile alegeri? Și o organizație precum Bang Bang spune această poveste. Spune că, „ascultă, pentru că și noi suntem parte a societății, suntem aici să învățăm să ne acceptăm”.
Încercăm să stimulăm dialogul între comunitatea LGBTQI+ și autorități, astfel încât, pe o platformă neutră, autoritățile să înțeleagă provocările cu care se confruntă comunitatea LGBTQI+.
Ana Sârbu: Ce alte proiecte pentru comunitate susțineți aici în Moldova?
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: Noi am realizat o serie de proiecte și programe de susținere a comunității LGBTQI+ în Moldova. Și vom continua să facem acest lucru și în viitor. Lucrăm cu GenderDoc, o organizație cu o istorie mai lungă aici la Chișinău. Recent, am susținut ideea de a crea spații sigure pentru comunitatea LGBTQI+, în special la Chișinău – Queer Cafe și la Bălți. Aceste spații oferă posibilitatea comunității de a se întâlni și de a crește ca comunitate civică. Precum am menționat anterior, recent am vizitat unul dintre aceste spații – Queer Cafe și am discutat cu membrii comunității. În același timp, încercăm să stimulăm dialogul între comunitatea LGBTQI+ și autorități, astfel încât, pe o platformă neutră, autoritățile să înțeleagă provocările cu care se confruntă comunitatea LGBTQI+ și cum acestea ar putea fi soluționate.
De asemenea, sperăm că marșul Mândriei să fie un succes. Ne vom alătura și noi. Este un exemplu prin care într-un mod mai direct susținem comunitatea în năzuințele lor de a face vocea lor auzită și drepturile lor respectate.
Și în fiecare domeniu sunt oameni din comunitatea LGBTQI+. Sunt parte din ceea ce suntem noi ca societate. Acești oameni sunt aici.
Ana Sârbu: Conform ultimului Rainbow Index făcut de ILGA, Moldova a urcat cu 14 poziții, clasându-se pe locul 23 din 49 de țări în Europa. Acest cadru juridic mai bun al țării nu înseamnă neapărat și o viață mai bună pentru persoanele LGBTI în societate, acestea confruntându-se în continuare cu discriminare. Cum putem lupta cu stereotipurile, miturile legate de comunitatea LGBTQ+? Care a fost experiența Țărilor de Jos?
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: Este o întrebare bună. Cred că este important să lucrăm, să vorbim despre problema drepturilor. Moldova este membră a Consiliului Europei, deci este semnatară a Convenției Europene pentru Drepturile Omului. Moldova a făcut progrese în combaterea discursului instigator la ură și crimelor motivate de prejudecată. Există limite care trebuie respectate, iar excesele trebuie sancționate. Este nevoie de un cadru legal pentru aceasta. Anul trecut, Moldova a adoptat un astfel de cadru legal.
Însă, în cele din urmă, ceea ce este mai important este ca societatea să avanseze în ceea ce privește toleranța și acceptarea diferențelor oamenilor. Fie că ești bătrân sau tânăr, fie că ești bărbat sau femeie, fie că ești fermier sau expert IT, fiecare are un rol diferit și un loc aparte în societate. Și în fiecare domeniu sunt oameni din comunitatea LGBTQI+. Sunt parte din ceea ce suntem noi ca societate. Acești oameni sunt aici. Mereu au fost aici. E timpul ca vocea lor și drepturile lor să fie respectate.
Experiența din Țările de Jos arată asta. Într-o societate deschisă, acești oameni sunt peste tot. Și cred că această experiență arată că uneori poate dura în timp pentru a dezvolta un spațiu deschis pentru toată lumea. Dar, acest lucru este posibil când oamenii vorbesc despre asta, militează pentru drepturile acestei comunități. Când oamenii sunt sinceri și deschiși, iar ceilalți sunt capabili să îi accepte #asacumsunt. Și asta este, cred, poate cheia viitorului. Să ai, pur și simplu, curaj să le spui oamenilor din anturajul tău, prietenilor, membrilor de familie – ascultă, iată cine sunt eu.
Ana Sârbu: Ați menționat mai sus că v-ați întâlnit cu membrii comunității LGBTQI+ la Queer Café. Ce v-au povestit, cu ce probleme se confruntă în acest moment?
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: A fost o întâlnire minunată care m-a învățat că fiecare persoană are o poveste individuală. Unele povești sunt legate de o descoperire personală, alte povești sunt legate de relații în cadrul familiei. Unele sunt legate de dorința de a putea întâlni alți oameni din comunitatea queer. Deci, cred că în acest sens există această parte a unei traiectorii individuale a fiecărui individ. Este minunat când există un spațiu sigur unde se pot întâlni împreună, să simtă că sunt o comunitate, că nu sunt singuri, că pot, de asemenea, să se susțină reciproc când se alătură Marșului Pride.
Marșul Pride este o oportunitate de a spune pur și simplu, „Sunt aici!”.
Ana Sârbu: În contextul în care homofobia este văzută drept „o normalitate” în unele țări post-sovietice. Cum credeți că se va desfășura marșul Pride în acest an?
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: Cred că Marșul Pride este important. Este o oportunitate de a arăta, de asemenea, că ești acolo pentru a susține comunitatea. Fiecare țară are propria sa istorie. Fiecare țară are, de asemenea, clivajele sale în societate, care influențează această traiectorie. Dar homosexualitatea este ceva care există de-o veșnicie. Face parte din natura umană. Deci, întrebarea este, cu adevărat, cine vrei să fii ca ființă umană? Sau cum vrei să te organizezi ca societate? Cum vrei să te relaționezi cu proprii copii? Cum vrei să te raportezi la aproapele tău? Cum vrei să te relaționezi cu prietenii tăi? Marșul Pride este o oportunitate de a spune pur și simplu, „sunt aici!”. Este în regulă. Ești parte din noi. Ești printre noi.
Ana Sârbu: Pe 21 mai, la Chișinău a avut loc Adunarea Națională „Moldova Europeană” eveniment care a avut drept scop să arate că moldovenii își doresc integrarea în UE. Acest proces de aderare înseamnă și respectarea valorilor europene și printre altele un cadrul juridic care să respecte demnitatea tuturor cetățenilor indiferent de orientarea sexuală și identitatea de gen. Ce ar trebui să întreprindă guvernarea de la Chișinău pentru a ajuta societatea să devină mai tolerantă, mai informată atunci când este vorba de comunitatea LGBTQI+?
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: Evenimentele care au avut loc în Moldova, în ultima perioadă, au fost extrem de importante. Faptul că atât de mulți oameni s-au adunat pentru a susține alegerea Moldovei pentru calea europeană este o adevărată dovadă de forță interioară. Iar Summitul Comunității Politice Europene a arătat că întreaga Europă sprijină Moldova, iar Moldova poate face propriile alegeri pentru viitor. Așadar, speranța mea este că, în cadrul acestei căi europene, care este o cale a drepturilor omului, a democrației, a libertății și cred, de asemenea, a prosperității, Moldova va crește. Iar noi vom susține Moldova în acest proces.
În același mod, vom susține și eforturile de a contribui la creșterea toleranței și informării despre comunitatea LGBTI. UE oferă un spațiu valoric în care drepturile tuturor comunităților sunt respectate. Un spațiu în care minoritățile sunt protejate și pe deplin încadrate în procese decizionale. Acesta este un proces de durată, în care atât comunitatea LGBTI crește și devine puternică și vizibilă, cât și autoritățile realizează că nu pot ignora necesitățile comunității. Suntem convinși că Republica Moldova parcurge acest proces, ce transformă societatea în una mai incluzivă, diversă și reprezentativă.
Ana Sârbu: La final, vă rog să transmiteți un mesaj pentru cititorii Bang Bang, dar și pentru comunitatea LGBTQI+.
Fred Duijn, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la Chișinău: Mesajul meu pentru comunitatea LGBTQI+ este următorul: ești aici, ești parte din societate. Cred că Republica Moldova, alegând parcursul european, investește într-un viitor plin de speranță.
BangBang.md este primul brand media și de conținut dedicat comunității LGBTQ+ din Republica Moldova. Platforma web este administrată de Asociația Obștească „Media Cub” și a fost lansată pe data de 16 august 2022 cu suportul financiar al Ambasadei Țărilor de Jos la Chișinău, prin intermediul concursului „Merită”.
Ana Sârbu, pentru BangBang.md
Postări relevante
- Parlamentul Ungariei interzice marșul Pride prin lege
- Ghosting-ul și frica de abandon. O analiză personală
- Orientarea sexuală: O invenție occidentală sau o realitate universală?
- Explicăm// Cum patriarhatul a inventat pederastia și de ce acum o folosește ca insultă
- Cupluri LGBTQ+ în desene animate și anime