Malta, Belgia și Danemarca sunt cele mai prietenoase țări în raport cu persoanele queer, potrivit hărții Rainbow Europe

Printre țările ce înregistrează cele mai mari succese în creșterea gradului de acceptare și protejarea drepturilor persoanelor LGBTQI+ se numără și R. Moldova. 

Rainbow Europe reprezintă instrumentul anual de evaluare comparativă ILGA-Europe și cuprinde Harta și Indexul Rainbow și recomandări naționale. ILGA-Europe a creat Harta și Indexul Curcubeului în 2009, folosindu-o pentru a ilustra situația juridică și politică a persoanelor LGBTI din Europa.

Astfel, potrivit, datelor ILGA, pentru al optulea an consecutiv, Malta continuă să ocupe locul întâi pe harta Rainbow Europe, cu un scor de 89%. Pe locul doi este Belgia, cu 76 de puncte, și care înregistrează o creștere de patru puncte datorită includerii identității de gen și a caracteristicilor sexuale ca factori agravanți în Codul Penal al țării.

Danemarca ocupă locul trei, cu un scor de 76 de puncte și o creștere de două puncte datorită noului său plan de acțiuni pentru egalitate, care include măsuri specifice privind orientarea sexuală și identitatea de gen, dar nu include proiecte privind caracteristicile sexuale.

ILGA-Europe notează, de asemenea, că Moldova și-a modificat legea egalității și Codul Penal pentru a include orientarea sexuală și identitatea de gen.

Spania a introdus o lege cuprinzătoare care reglementează recunoașterea legală a genului (LGR) bazată pe autodeterminare, a interzis mutilările genitale asupra minorilor intersex, a interzis așa-numitele practici de „conversie” și a interzis discriminarea bazată pe orientarea sexuală, identitatea de gen și caracteristicile sexuale.

Islanda a adoptat un plan de acțiune pentru egalitate, a inclus identitatea de gen și caracteristicile sexuale în legea privind egalitatea și a adăugat protecția caracteristicilor sexuale în Codul Penal. Finlanda a adoptat legea trans care reglementează LGR pe baza autodeterminării.

Legislația Elveției privind egalitatea în căsătorie a intrat în vigoare. Aceasta oferă dreptul la adopție comună și la inseminare asistată medical pentru cuplurile de același sex. 

În Croația, cuplurile de același sex pot solicita acum adopția comună, precum și adopția de către partenerul de viață al unuia dintre părinți, după o decizie judecătorească. 

Țările de la celălalt capăt al clasamentului Rainbow Europe sunt Azerbaidjan (2%), Turcia (4%) și Armenia (9%), exact la fel ca în ultimii trei ani. Dintre acestea, doar Armenia a crescut un punct în index, după ce și-a revocat interdicția privind donarea de sânge de la bărbații gay.

ILGA-Europe este o organizație neguvernamentală internațională independentă, care reunește peste 600 de organizații din 54 de țări din Europa și Asia Centrală, care relatează situația drepturilor omului pentru persoanele LGBTI din Europa și Asia Centrală.