În mediul online, pe TikTok și Instagram, săptămâna asta a fost inițiat un maraton de citit despre drepturile persoanelor trans, cu scopul de a aduna donații pentru organizațiile care oferă suport comunității respective.
Inițiativa aparține scriitorului și influencerului BookTok Sim Kern, iar evenimentul se va desfășura timp de o săptămână, din 20 până pe 27 martie curent. Scopul este de a citi cât mai multe cărți de autori trans, sau care spun povești ale oamenilor trans.
@simkern Can we get a readathon + fundraiser going for #transrights ?! #booktokfyp #queerbooktok #transbooktok #transbooks #transrightsreadathon ♬ original sound – sim booktoks badly
Centrul Genderdoc-M, prima organizație neguvrnamentală care apără și promovează drepturile persoanelor LGBT+ în R. Moldova, enumeră o serie de cărți din care ne putem educa cu privire la drepturile și poveștile de viață ale persoanelor trans.
- „Middlesex” (2002) este un roman renumit scris de Jeffrey Kent Eugenides, scriitor american cu origini grecești. Acest besteseller a primit și Premiul Pulitzer în 2003. Protagonistul romanului este o persoană intersex, cu aparențe feminine, dar cu cromozomi masculini, precum și cu identitatea de gen masculin. Viața protagonistului este parțial bazată pe istoria vieții unei persoane intersex din Franța, Herculine Barbin, și parțial pe istoria vieții lui Eugenides.
- „Daneza” (2000) (engleză: The Danish Girl) este cunoscută în primul rând pentru ecranizarea cu același nume. Romanul lui David Ebershoff descrie viața lui Lili Elbe, prima femeie transsexuală supusă primei intervenții chirurgicale de corecție a sexului. Acest roman s-a bucurat de o popularitate imensă și a fost tradus în mai multe limbi.
Ecranizare: Daneza, 2015
- „Redefining Realness: My Path to Womanhood, Identity, Love & So Much More” (2014) este cartea de memorii a activistei pentru drepturile persoanelor trans din SUA, Janet Mock. Cu o onestitate neclintită, Janet Mock se descrie drept o persoană tânără, cu origini multirasiale, săracă și trans în SUA, oferind cititorilor un limbaj accesibil și transmițând o perspectivă vitală despre provocările unice și punctele vulnerabile ale unei populații marginalizate care rămâne neînțeleasă.
Ziua internațională a vizibilității persoanelor trans este marcată anual pe 31 martie. Această zi este marcată începând din anul 2009, ca o reacție a lipsei de recunoaștere a persoanelor trans. Singura zi centrată pe comunitatea trans până în 2009 era Transgender Day of Remembrance, care vorbea doar despre persoanele ce au fost ucise, dar nu aducea în discuție toate celelalte persoane care contribuie zi de zi în comunitate și care luptă împotriva transfobiei.
Postări relevante
- Cele mai fericite țări din Europa în 2025
- „Protect the Dolls”: Tricoul purtat de Pedro Pascal și Troye Sivan a strâns peste 70.000 de dolari pentru drepturile persoanelor trans
- 10 reguli pe care le-am învățat pe Grindr
- Chișinău găzduiește un eveniment despre gândire critică și siguranță online organizat de Politica la minut.md
- Ce spun astrele? Mi-am făcut Astrograma Natală și am înțeles că voi fi singur