Pe 20 februarie 2023, în Parlamentul georgian a fost înaintat un proiect de lege privind „agenții de influență străină”. Inițiativa ridică îngrijorări cu privire la starea libertății, democrației și justiției sociale în țară și compromite progresul obținut cu greu în domeniul drepturilor omului, spun activiștii locali. 

Proiectul este similar cu Legea agenților străini care a fost adoptată pentru prima dată de Rusia în 2012. 

Women’s Fund in Georgia cheamă la solidaritate cu societatea civilă și mass-media independentă din Georgia, în rezistența lor împotriva proiectului respectiv de lege. 

În proiect se subliniază că orice mass-media și radiodifuzor în limba georgiană, precum și orice organizație neguvernamentală înregistrată în Georgia ar fi direct afectate dacă peste 20% din venitul lor anual va proveni de la o „putere străină”, adică fundații/organizații înregistrate în afara Georgiei. 

Astfel de mass-media și ONG-uri ar fi forțate să se înscrie într-un „Registru al agenților de influență străină” și să raporteze finanțele primite din străinătate. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, ar risca să fie amendați cu până la 25.000 de lari georgiani (9.400 de dolari).

Poziția societății civile georgiene este clară și presupune că această lege rusă, de fapt, nu reprezintă voința poporului georgian.

În context, Women’s Fund din Georgia face apel la comunitățile internaționale să dea dovadă de solidaritate cu societatea civilă și mass-media independentă din Georgia în rezistența împotriva proiectului de lege privind „agenții de influență străină”.

Mai mult, în prezent, organizatorii locali elaborează strategii privind pregătirea pentru criză, deoarece legea va avea un impact imediat nu numai asupra societății civile, ci și asupra sutelor de mii de oameni care primesc suport din partea acesteia. 

Mai multe despre contextul și implicațiile practice ale legii agenților străini poți vedea AICI

Când prima lege privind agenții străini a fost adoptată în Rusia, în 2012, numai organizațiile înregistrate puteau fi desemnate „agenți străini”. Modificările succesive au extins treptat aplicarea legii respective la mai multe categorii. 

La 1 decembrie 2022, o nouă lege similară a intrat în vigoare în Rusia, menționează Human Rights Watch. Aceasta extinde definiția agentului străin până la un punct în care aproape orice persoană sau entitate, indiferent de naționalitate sau locație, care se angajează în activism civic sau chiar își exprimă opinii despre politicile ruse sau comportamentul oficialilor ar putea fi desemnată drept  agent străin, atâta timp cât autoritățile pretind că se află sub „influență străină”.