Victimele LGBTI+ ale violenței în familie, atât în situațiile când agresorul este partenerul, cât și în situațiile când agresor este părintele sau ambii părinți, nu sunt protejate de stat suficient, notează Centrul GDM, în Raportul pentru 2022 privind situația drepturilor persoanelor LGBT+.
În Republica Moldova nu există programe specializate cu abordări specifice pentru victimele LGBT+ ale violenței în familie și doar Centrul GENDERDOC-M oferă suport acestora, în asemenea cazuri.
Prin urmare, cel mai mult au de suferit copiii, adolescenții și tinerii LGBTI+ care sunt dependenți financiar și moral de părinți și sunt supuși violenței în familie.
Specialiștii în sănătate mintală enumeră 8 tipuri de violență: verbală, psihologică, socială, economică, spirituală, sexuală, fizică și cea cibernetică.
GDM amintește că cele mai recente măsuri luate de Parlamentul Republicii Moldova sunt aprobarea unui proiect de lege ce apără victimele violenței pe bază de gen și violenței sexuale și aprobarea unui proiect pentru modificarea cadrului normativ privind nediscriminarea și asigurarea egalității, în care se include orientarea sexuală și identitatea de gen.
Orientarea sexuală și identitatea de gen au devenit criterii protejate în R. Moldova;