După ce, pe data de 30 ianuarie, pe site-ul oficial al Mitropoliei Moldovei a fost publicată o declarație, semnată de Mitropolitul Vladimir, cu titlul „Opinia Bisericii Ortodoxe din Moldova referitor la decizia CEDO din 17 ianuarie 2023 privind legiferarea cuplurilor LGBT”, Centrul de Informații GENDERDOC-M vine cu o reacție și atenționează că textul respectiv conține discurs de ură. Prin urmare, GDM intenționează să depună o plângere pe acest fapt.
„Textul declarației conține discurs de ură, instigare la discriminare față de persoanele homosexuale, amenințări și chemare la nesupunere, încălcări prevăzute de Codul Penal al Republicii Moldova, Articolul 346. Instigarea la acţiuni violente pe motive de prejudecată.
De asemenea, declarația Mitropoliei conține enunțuri ce contravin Constituției Republicii Moldova, cum ar fi art.20. Accesul la justiție și art. 31. Libertatea conștiinței”, se spune în comunicatul GDM.
Totodată, organizația subliniază că libertatea conștiinței și libertatea credințelor religioase sunt libertăți fundamentale umane și acestea nu pot fi îngrădite sub nicio formă și nici nu pot fi folosite drept scuză pentru a încălca drepturilor altor oameni sau grupuri minoritare.
„În Republica Moldova, Biserica este separată de stat și toți cetățenii sunt egali în drepturi, indiferent de orice criterii, cum ar fi religia, orientarea sexuală, identitatea de gen.
Persoanele publice poartă responsabilitate majoră pentru declarațiile și chemările pe care le fac, deoarece impactul mesajelor lor cu conținut negativ este amplificat de poziția pe care o dețin și poate genera situații periculoase, cum ar fi alimentarea urii față de un grup social.
Democrația nu presupune subjugarea minorităților de către majoritate. Ea presupune protecție și oferirea de drepturi și libertăți egale, iar la necesitate, măsuri suplimentare pentru a ajunge la această egalitate”, se mai arată în declarația GDM.
Urmare a deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) unde se stipulează că țările membre ale Consiliului Europei trebuie să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, Mitropolia Moldovei a spus că „cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în Țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură”.
Deși în comunicatul emis de Mitropolie se spune că Biserica Ortodoxă din Moldova nu se opune aspirațiilor europene ale R. Moldova, în același context se punctează că aceasta își dorește ca integrarea să aibă loc „cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei”.
Amintim că, la 17 ianuarie curent, judecătorii CEDO au decis, printr-o hotărâre istorică că țările care fac parte din Consiliului Europei trebuie să recunoască și să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex.
Astfel, statele semnatare ale Convenției Europene, inclusiv R. Moldova, au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate.