Anul trecut, la București, Timișoara și Cluj, s-au deschis trei centre studențești pentru tineri LGBTQ+, prin proiectul Campus Pride, inițiat de Asociația MozaiQ, scrie școala9.ro.
Astfel, aproape 250 de studenți s-au adunat până acum la întâlnirile săptămânale, unde au vorbit despre nevoile lor în mediul academic. Își doresc ca prezența lor în universitate să fie recunoscută și să aibă mai mulți aliați printre profesori, cărora să le ceară sprijinul, dacă sunt discriminați.
În urma unui studiu din proiectul Campus Pride al Asociației MozaiQ, care promovează drepturile persoanelor gay, 82% din totalul de 350 de respondenți spun că le-au vorbit colegilor despre orientarea lor sexuală și identitatea de gen. Ceilalți însă n-au vorbit cu nimeni din facultate despre acest subiect.
Autorii studiului precizează că numărul studenților LGBT nu este cunoscut, pentru că mulți evită să vorbească despre identitatea de gen și orientarea lor sexuală.
33% dintre respondenți au spus că cel puțin un profesor sau o profesoară din facultate are un discurs homofob. Doar 25% au un aliat profesor, la care ar putea apela pentru sprijin, iar 44% nu au răspuns la această întrebare.
Ideea centrelor studențești a apărut pentru ca acești tineri să aibă un grup de sprijin și să discute despre experiențele lor, dar și să învețe cum să ceară ajutor dacă cineva din facultate îi discriminează.
Postări relevante
- Parlamentul Ungariei interzice marșul Pride prin lege
- Ghosting-ul și frica de abandon. O analiză personală
- Orientarea sexuală: O invenție occidentală sau o realitate universală?
- Explicăm// Cum patriarhatul a inventat pederastia și de ce acum o folosește ca insultă
- Cupluri LGBTQ+ în desene animate și anime