În primul an de lansare, la BangBang am scris, pe lângă știri zilnice, texte pe lung despre lumea LGBTQ+. În aceste materiale de autor, am încercat să explicăm despre cum ne vedem, cum ne simțim și ce am vrea să schimbăm.
Am încercat să explorăm dificultățile, dar și frumusețea diversității. Am încercat să dăm o voce celor care poate mai puțin au șansa să spună ceva în media, în afara zilelor marșului Pride. Ne dorim să putem face asta și pe viitor, iar în anul care vine să creștem și mai mult, împreună cu cititorii noștri.
Până atunci, prezentăm o listă a textelor despre care credem că pot fi utile atât acum și aici, cât și în perioada care vine, pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim.
- Nu mai vreau să tac! Vreau să fiu liber, un editorial de Vasile Micleușanu
„Identitatea de gen și orientarea sexuală sunt părți semnificative ale identității noastre. Când ne naștem, medicii decid dacă pe certificatul de naștere va fi trecut „femeie” sau „bărbat”.
Eticheta de bărbat mi-a fost atribuită înainte ca eu să pot vorbi, merge sau ști de unul singur care este identitatea mea de gen sau orientarea mea sexuală.
Faptul că m-am născut cu organe sexule masculine mă predetermină să acționez într-un anumit fel. Am încercat deci să fiu normal”. Continuarea textului: AICI.
- Șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chişinău: „Să fii LGBTQI+ în Moldova nu este întotdeauna ușor”, un interviu de Ana Sârbu
„Este important să știm că Țările de Jos au o politică în domeniul drepturilor omului, cunoscută la nivel mondial. Și această politică privind drepturile omului se concentrează asupra persoanelor ale căror drepturi sunt încălcate cel mai frecvent.
Ale cui drepturi sunt cel mai des încălcate? De cele mai multe ori, ale comunității LGBTQI+. Și după cum știți bine, în Moldova a fi LGBTQI+ nu este întotdeauna ușor, deoarece există o mulțime de stereotipuri negative, există multă discriminare și autoritățile nu sunt capabile să protejeze comunitatea împotriva acestei discriminări”. Continuarea textului: AICI
- Să fiu bisexuală exprimă doar un strop din tot oceanul care sunt, un autoportret de Mihaela Peștereanu
„Sunt Mihaela şi iubesc explorările. De sine, de spaţii şi gânduri. Sunt bisexuală de când mă ţin minte, iar termenul l-am conştientizat prin adolescenţă, la vreo 15 ani.
Când am înţeles că mă reprezintă, mi-a fost plăcut să văd că avem o comunitate internaţională mare curcubeu şi am înțeles că asta e natural, e omenesc şi că e despre dragoste. Chestii care aveam nevoie să mi le amintesc, așa cum tot auzeam opusul, crescând într-o Moldovă care prioritizează heteronormativitatea, care încă nu înţelege că să iubeşti altfel e normal şi că de fapt, avem nevoie de susţinere”. Continuarea textului: AICI
- MARIN PAVLESCU: „Unii cred că orientarea sexuală e ca o haină – o îmbraci, o dezbraci, astăzi ești homosexual, mâine ești heterosexual, poimâine – bisexual. Nu e așa”, un interviu de Vasile Micleușanu
„Am fost urmărit până la bloc, înjurat sau scuipat. Mi s-a întâmplat să fiu dat afara din troleibuz de o taxatoare. Primesc mesaje denigratoare și amenințări pe rețelele de socializare, apeluri dubioase noaptea târziu”.
Deși a trecut aproape un an de când, din cauza unei singure persoane din Armata Națională, viața lui Marin a devenit un calvar, autoritățile așa și nu au identificat responsabilul.
BB a discutat cu el despre cum s-a schimbat viața lui de atunci, ce preț poate avea curajul și cum imaginea unei instituții publice este pusă presus decât demnitatea umană”. Continuarea textului: AICI
- Opinie: „Nu ne este frică de iad, pentru că iubirea nu este un păcat”, un material de Ecaterina Verbițcaia
„Lumea noastră nu se învârte în jurul sexului și vorbim despre orientare nu pentru a demonstra cu cine dormim, ci pentru a putea ține liniștit de mână pe cei pe care îi iubim, atunci când mergem stradă; pentru a fi cu ei la spital, dacă se întâmplă ceva; pentru a lua un credit ipotecar împreună (nu, mulțumesc); pentru a naște copii și a avea scrise ambele nume pe certificatul de naștere; pentru a primi, la urma urmei, un certificat de deces, dacă unul dintre noi moare. Știți voi, micile bucurii ale vieții.
Toate acestea nu au nicio legătură cu sexul, ci sunt legate de viață și moarte, de siguranță și de bunăstare”. Continuarea textului: AICI
Vă mulțumim că ne sunteți alături și sperăm să rămâneți cu noi și în noul an. BangBang vă dorește sărbători frumoase, alături de cei dragi, și multă sănătate. Ne revedem în 2023!
Postări relevante
- Cele mai fericite țări din Europa în 2025
- „Protect the Dolls”: Tricoul purtat de Pedro Pascal și Troye Sivan a strâns peste 70.000 de dolari pentru drepturile persoanelor trans
- 10 reguli pe care le-am învățat pe Grindr
- Chișinău găzduiește un eveniment despre gândire critică și siguranță online organizat de Politica la minut.md
- Ce spun astrele? Mi-am făcut Astrograma Natală și am înțeles că voi fi singur