Pe 12 octombrie curent, două persoane au fost omorâte și o alta rănită într-un atac armat în fața unui bar LGBT din capitala Slovaciei. Corpul unui bărbat suspectat de atac a fost găsit de poliția locală pe 13 octombrie. Acesta era un tânăr de 19 ani, Juraj Krajčík, fiul unui politician de extremă dreapta. Înainte de atac, Krajčík a postat mesaje anti-LGBTQ+ și antisemite pe Twitter.

În urma atacului de la Bratislava, calificat de poliție drept act terorist, și a Mitingului „Împreună împotriva violenței”, peste 12.000 de oameni au semnat un apel, în care cer Parlamentului legi mai dure împotriva limbajului urii și legiferarea în sfârșit a egalității conjugale.

Asasinatul dublu de la Bratislava a impulsionat revendicări de egalitate și în alte țări.

În Cehia există din 2006 un „parteneriat înregistrat” cu drepturi limitate pentru perechile gay. Dar o inițiativă de recunoaștere a dreptului la căsătorie, așa cum au țări vecine ca Germania sau Austria, „zace” în parlamentul de la Praga de mulți ani.

După atacul de la Bratislava, activiștii cehi au convocat pentru miercuri, 26 octombrie, la Praga un „miting împotriva violenței”. În pregătirea lui, peste 12.000 de oameni au semnat un apel numit „Împreună împotriva violenței”, în care cer Parlamentului legi mai dure împotriva limbajului urii și legiferarea în sfârșit a egalității conjugale.

Atacul de la Bratislava a fost condamnat de oficialii UE, iar în presă a provocat chemări la o politică mai fermă a Bruxelles-ului pentru apărarea și respectarea inclusiv juridică a persoanelor LGBT din toate țările membre, scrie Radio Europa Liberă.

Slovacia se numără printre puținele țări din Uniunea Europeană care nu sunt recunoscute cuplurile homosexuale, celelalte fiind Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Citiți și: Slovacia: Două persoane omorâte și o alta rănită într-un atac armat în fața unui bar LGBT. Reacția oficialilor europeni